|
View unanswered posts | View active topics
|
Page 1 of 1
|
[ 6 posts ] |
|
Author |
Message |
Shaman88
|
Post subject: pětiúhelník - vykreslení Posted: 18:26 25. Jun 2011 |
|
|
Zdarec, mám zajimavej problém. Potřebuji někoho znalého kdo by mi poradil.
Mám bod mám střed kružnice x a y a poloměr kružnice r. Potřebuju vykreslit pětiúhelník, resp. potrebuju vedet souradnice vsech 5 vrcholu kdyz vim ze ten petiuhelník je vepsaný uvnitř te kružnice a první vrchol petiuhelníku je přímo nad středem kružnice.
Poradil by mi někdo vzorce jak vypočítám souřadnice zbývajích 4 vrcholů?
|
|
Top |
|
davidsoft
|
Post subject: Re: pětiúhelník - vykreslení Posted: 18:43 25. Jun 2011 |
|
|
Pokud jsem se nespletl, body pětiúhelníku jsou:
A[x;y + r] B[x + r * sin(0,4 * pi); y + r * cos(0,4 * pi)] C[x + r * sin(0,2 * pi); y - r * cos(0,2 * pi)] D[x - r * sin(0,2 * pi); y - r * cos(0,2 * pi)] E[x - r * sin(0,4 * pi); y + r * cos(0,4 * pi)]
Ještě to po sobě zkontroluji. //edit: v první verzi jsem si popletl goniometrické funkce //už mi to vychází, myslím, že tato verze je správně
_________________ Ester Krejčí -- Moje vinná réva, sestry Janů, Vojtěch Verner, Jana Zlomilová a další. Netradiční inteligentní seriál z prostředí gymnázia. <Aktivita ve hře: neaktivní> [Desatero přikázání pro role-playera] [Hry na hrdiny: Teorie RPG]
Last edited by davidsoft on 18:56 25. Jun 2011, edited 2 times in total.
|
|
Top |
|
Prasokralik
|
Post subject: Re: pětiúhelník - vykreslení Posted: 18:45 25. Jun 2011 |
|
Joined: 01:53 05. Dec 2010 Posts: 4507 Location: Land Down Under
|
K prvním dvěma protilehlým vrcholům se dostaneš snadno, představ si to jako trojuhelník s pevně danými uhly, jedna z jeho stran má délku průměru kružnice, úhel přilehlý danému vrcholu má velkiost 10 stupňů. Určitě by se k tomu šlo dostat podle cosinové věty. edit: Jinak místo koumání jsme se mohli rovnou podívat sem: http://cs.wikipedia.org/wiki/P%C4%9Bti%C3%BAheln%C3%ADk
_________________ Ignore list: Theogil I, Krysak, Koninho87, Kokosak, Grin, efu_redo
Pain is temporary. Victory is forever.
Last edited by Prasokralik on 19:07 25. Jun 2011, edited 1 time in total.
|
|
Top |
|
zachy
|
Post subject: Re: pětiúhelník - vykreslení Posted: 18:45 25. Jun 2011 |
|
|
Moje řešení: Předpokládám že je pravidelný že? V tom případě si vypočítáš stranu pětiúhelníku: a^2 + (a^2/4) = r^2, kde r je poloměr kružnice a "a" je strana pětiúhelníku. a potom si z obecné rovnice kružnice (x -x0)^2 - (y -y0)^2 = r^2
vytvoříš si rovnici pro zadanou kružnici, pak to samé pro další kružnici v prvním bodě toho pětiúhelníku s poloměrem "a" a máš 2 rovnice o dvou neznámých. měly by ti tak vyjít další dva body pětiúhelníku, ze kterých uděláš další 2 rovnice kružnic s poloměrem "a" a opět vypočteš neznámé.
_________________ Jake Buchar, Kybernautický detektiv A když se to těm ouřadům na radnici nelíbí, můžou si strčit do tý svý zazobaný zadnice tenhle prostředníček a tak hluboko, až budou pištět jako prasata na líbánkách!
Azhael Morten Hbitý tiefling s vyššími zájmy, uctívač Helgarona a prince pekla Astarotha Grombo Omborg Vychytralý půlkork s velikými ambicemi, PRASOBIJEC
|
|
Top |
|
Shaman88
|
Post subject: Re: pětiúhelník - vykreslení Posted: 19:12 25. Jun 2011 |
|
|
davidsoft wrote: Pokud jsem se nespletl, body pětiúhelníku jsou:
A[x;y + r] B[x + r * sin(0,4 * pi); y + r * cos(0,4 * pi)] C[x + r * sin(0,2 * pi); y - r * cos(0,2 * pi)] D[x - r * sin(0,2 * pi); y - r * cos(0,2 * pi)] E[x - r * sin(0,4 * pi); y + r * cos(0,4 * pi)]
Ještě to po sobě zkontroluji. //edit: v první verzi jsem si popletl goniometrické funkce //už mi to vychází, myslím, že tato verze je správně Díky tohle přesně jsem potřeboval.
|
|
Top |
|
davidsoft
|
Post subject: Re: pětiúhelník - vykreslení Posted: 19:26 25. Jun 2011 |
|
|
Shaman88 wrote: davidsoft wrote: Pokud jsem se nespletl, body pětiúhelníku jsou:
Ještě to po sobě zkontroluji. //edit: v první verzi jsem si popletl goniometrické funkce //už mi to vychází, myslím, že tato verze je správně Díky tohle přesně jsem potřeboval. Není zač. 
_________________ Ester Krejčí -- Moje vinná réva, sestry Janů, Vojtěch Verner, Jana Zlomilová a další. Netradiční inteligentní seriál z prostředí gymnázia. <Aktivita ve hře: neaktivní> [Desatero přikázání pro role-playera] [Hry na hrdiny: Teorie RPG]
|
|
Top |
|
|
Page 1 of 1
|
[ 6 posts ] |
|