Thalie

Persistentní svět hry Neverwinter Nights
It is currently 22:39 26. Jun 2025

All times are UTC + 1 hour [ DST ]

Forum locked This topic is locked, you cannot edit posts or make further replies.  [ 53 posts ]  Go to page 1, 2, 3, 4  Next
Author Message
 Post subject: inteligence 8 versus moudrost 16
PostPosted: 21:48 15. Mar 2009 
Šlechtic
 Profile

tak, rád bych věděl, co si myslíte o postavě která má inteligenci 8 a moudrost 16..jak ji tedy hrát?

měl jsem svou vizi, zkusím ji tady lehce popsat:
"postava je zbrklá v úsudku, nevidí do složitějších problému, má sklony zlehčovat situaci, často se splete v počtech, které nesnáší. Díky vysokému zájmu o svět okolo, má dobrý intuitivní přehled o dění ve světě. Má touhu objevovat, odtajňovat, bádat a rozvíjet své poznání. Nemluví nijak květnatě, ovšem umí vyjádřit svůj názor věcně a jasně"

co je naspáno na stránkách Thalie?
pro int 8: "S námahou poskládá složitější větu. Neumí psát a těžko si poradí v nečekaných situacích"

pro moudrost 14: "Zajímá se o dění v širokém okolí. Zkoumá a bádá. Rád vše ví a o všem se přesvědčí na vlastní kůži."

moudrost 16 je uprostřed

moudrost 18+: "Moudrý kmet, který vám vždy dobře poradí, ať už se ho zeptáte na cokoliv. Takový muž bude jistě velmi oblíbený a uznávaný v širokém okolí. Pro panovníka, či jinou vůdčí osobnost, je to znamenitý rádce."

byl jsem několikrát upozorněn, že mám hrát s postavou jinak...já však mám charakter vytvořený, vnímám postavu jistým svým stylem jako "prostou, trhlou, ukvapenou žábu, která však má své pevné zásady a má až chorobnou touhu všechno prozkoumat"

nelíbí se mi představa že sotva umí mluvit, ano, neskládá složité věty, ale mluvit snad umí!! A co se týká čtení a psaní? moudrý člověk psat nemusí umět, to je pravda,s tím souhlasím, že by to neměla umět, nebo spíše ano, jen velmi špatně..

jaký je váš názor? rád bych to tu pořádně rozebral...

On je to totiž problém, protože moudrost v nwn charakterizovaná, je doopravdy součástí intelektu. Je to jeho složka. Moudrost rozvíjí intelekt...

-------------------------------------------------------------------------------------------
psychologie člení inteligenci na tyto faktory:
* Číselný (numerický) faktor
* Slovní fluence (plynulost)
* Verbální (slovní) myšlení–porozumění slovním sdělením
* Schopnost usuzovat a zvládat zvažováním problémové situace
* Paměť–nejen schopnost vštípit si a vybavit si údaje, ale také doba, po jakou si je jsme schopni udržet.
* Vnímání prostorových vztahů
* Vjemová pohotovost–postřehnout a rozlišovat podněty.

ano, postava, která má podprůměrnou inteligenci (v nwn třeba 8 ), může dokonce vynikat v jedné složce a v těch dalších může být hodně v podprůměru...JENŽE, je třeba brát celkový intelekt postavy jako součin inteligence a moudrosti, protože poznávání světa intelekt rozvíjí

Reply with quote  

Post subject: Re: inteligence 8 versus moudrost 16
PostPosted: 23:43 15. Mar 2009 
Měšťan
 Profile

Postava s int. osm je debilní (slabomyslná, mentálně retardovaná). Skládá jednoduché věty a má minimální slovní zásobu. Pokud mluví, vyjadřuje především svoje základní potřeby a cíle. Svět okolo je pro ni ohromně komplikovaný, chápe jen jednoduché příkazy a často potřebuje něco vysvělit a čas než to pochopí.
Postava s moudrostí 16 je často "nad věcí". Je zvídavá a rychle nabírá životní zkušenost. Duševně je vysoce kompetentní, i ve vypjatých situacích si dovede zachovat chladnou hlavu a nejedná zbrkle. Velmi moudrá postava je klidná. Neměla by se chovat trhle a ukvapeně (to spíš s int16 a moud8), s int 8 navíc potřebuje na pochopení čas.
Postava s těmito vlastnostmi žije v prostém světě. Každou situaci rychle zhodnotí a zároveň zjedodušší. Měla by si libovat v rituálech. Je flegmatická. Moudrost je relativní a vázaná na inteligenci, takže zatímco v okruhu postav s podobnou inteligencí bude vynikat, pro chytré bude její moudrost absurdní.

Jestli se ti nelíbí že sotva mluví, tak ať pilně studuje a až dostaneš lv dej si bodík do int :wink: Jinak nemusí nutně mluvit v ženském rodě a infinitivech, ale o to pro ni bude skládáni věty složitější, takže ji bude dýl trvat a použije minimum slov. Psát a počítat zvládne asi jako dítě v druhé třídě:)

Reply with quote  

PostPosted: 23:57 15. Mar 2009 
Měšťan
 Profile

Ještě jsem s všim poznámky po čarou.
Jak inteligenci člení psychologie bych nechal tak, jednak se to stále mění s rozvojem neurologie a funkčních zobrazovacích metod mozku a hlavně psychologie nezjednodušuje mysl na dva rozměry dané pár body.
Jako součin to brát nemůžeš, poznání intelekt rozvíjí, ale stále v rámci jeho hranic.

Podle mě zatahuješ primitivní hru do zbytečně složitých souvislostí.

Reply with quote  

PostPosted: 00:17 16. Mar 2009 
Šlechtic
 Profile

Miky wrote:
Postava s int. osm je debilní (slabomyslná, mentálně retardovaná). Skládá jednoduché věty a má minimální slovní zásobu. Pokud mluví, vyjadřuje především svoje základní potřeby a cíle. Svět okolo je pro ni ohromně komplikovaný, chápe jen jednoduché příkazy a často potřebuje něco vysvělit a čas než to pochopí.
.........Psát a počítat zvládne asi jako dítě v druhé třídě:)

inteligence 8 je vpodstatě jako IQ 80%-90% v našem světě (pokud je tedy 10 průměr jak píší stránky thalie) (10% populace v čr třeba)..jak je toto IQ charakterizováno? citace:

do 90 Slabě podprůměrná inteligence. Dokáže absolvovat základní školu a dobře se uplatnit v manuálních profesích. 10%
do 80 Nižší stupeň slabomyslnosti. S problémy zvládne základní školu, úspěšný v zvláštní škole. 10%

takže ne druhá třída, ale jako základní škola (tzn. deváťák, umí napsat esej, umí něco rozebrat, ale matice ti počítat nebude)...takže OPRAVDU to není o základních potřebách...

Reply with quote  

PostPosted: 00:24 16. Mar 2009 
Bůh
 Profile

Taháš do hry zbytečně složitý věci, máš int 8 tak to podle toho hrej.. můžeš mít moudrou postavu ale moudrá postava s nízkou inteligencí neni zrovna to nejlepší

já kontroluji každý jeho nádech
já podněcuji vaše neštěstí
zrozením i zabíjením
já vyvolám armageddon
krmen tisícem duší.

Reply with quote  

PostPosted: 00:26 16. Mar 2009 
Šlechtic
 Profile

Miky wrote:
Postava s moudrostí 16 je často "nad věcí". Je zvídavá a rychle nabírá životní zkušenost. Duševně je vysoce kompetentní, i ve vypjatých situacích si dovede zachovat chladnou hlavu a nejedná zbrkle. Velmi moudrá postava je klidná. Neměla by se chovat trhle a ukvapeně (to spíš s int16 a moud8), s int 8 navíc potřebuje na pochopení čas.
Postava s těmito vlastnostmi žije v prostém světě. Každou situaci rychle zhodnotí a zároveň zjedodušší. Měla by si libovat v rituálech. Je flegmatická. Moudrost je relativní a vázaná na inteligenci, takže zatímco v okruhu postav s podobnou inteligencí bude vynikat, pro chytré bude její moudrost absurdní.

Jestli se ti nelíbí že sotva mluví, tak ať pilně studuje a až dostaneš lv dej si bodík do int :wink: Jinak nemusí nutně mluvit v ženském rodě a infinitivech, ale o to pro ni bude skládáni věty složitější, takže ji bude dýl trvat a použije minimum slov. Psát a počítat zvládne asi jako dítě v druhé třídě:)

1) ve srovnání s vrstevníky..ano..a toto srovnání vyjadřuje IQ, tedy intelekt postavy

2) nemusí být přeci flegmatická, to s tím nesouvisí, může být VĚTŠINOU flegmatická..rituály? to je taky otázka individuality, obě tyto záležitosti jsou doporučeny, ale (doufám) že ne nařízeny

3) moudrost je svázána s inteligencí? ale vždyt ano, o to mi tu jde, abych na to poukázal, jsem rád že se mnou souhlasíš...ale nepochopil jsem co v zápětí píšeš..pro chytré je její moudrost absurdní? v čem KONRÉTNĚ? uved pár příkladů

4) tohle beru ale čistě direktivně, udělám to jenom proto abych měl pokoj, ikdyž je to podle mě nesmysl (ale možná na konci diskuze uznám že máš (popř. máte) pravdu)

Reply with quote  

PostPosted: 00:28 16. Mar 2009 
Šlechtic
 Profile

Miky wrote:
Ještě jsem s všim poznámky po čarou.
Jak inteligenci člení psychologie bych nechal tak, jednak se to stále mění s rozvojem neurologie a funkčních zobrazovacích metod mozku a hlavně psychologie nezjednodušuje mysl na dva rozměry dané pár body.
Jako součin to brát nemůžeš, poznání intelekt rozvíjí, ale stále v rámci jeho hranic.

Podle mě zatahuješ primitivní hru do zbytečně složitých souvislostí.

souhlasím..nwn samozřejmě vše zjednodušuje, je to jen hra :) ...v nwn není tolik složek inteligence, ale "pouze" dvě...inteligence a moudrost ;)

(ano, inteligenci rozvíjí v mezích...postava s int 8 bez motivace zůstane tam kde je...postava s int 8, ale s motivací poznávat svět bude více intelektuálně rozvinuta)

Reply with quote  

PostPosted: 00:34 16. Mar 2009 
Měšťan
 Profile

Nesnaž se zbytečně do hry příliš tahat "náš svět". Ber popis vlastností podle pravidel a raději to víc nekomplikuj, opravdu se nikam nedostaneš.
Neříkám že by nedokázala absolvovat základní školu. Neznám minulost tvé postavy, třeba je to potomek bohatého obchodníka, který ji zaplatil učitele a ten denně děvět let učil psát a počítat.

Postava s motivací poznávat bude prostě moudřejší, chytřejší ne. Víc to neřeš nebo do svých úvah zatáhni elfa co stráví 100let zalezlý v knihovně :wink:

Reply with quote  

PostPosted: 00:37 16. Mar 2009 
Šlechtic
 Profile

Miky wrote:
Nesnaž se zbytečně do hry příliš tahat "náš svět". Ber popis vlastností podle pravidel a raději to víc nekomplikuj, opravdu se nikam nedostaneš.
Neříkám že by nedokázala absolvovat základní školu. Neznám minulost tvé postavy, třeba je to potomek bohatého obchodníka, který ji zaplatil učitele a ten denně děvět let učil psát a počítat.

Postava s motivací poznávat bude prostě moudřejší, chytřejší ne. Víc to neřeš nebo do svých úvah zatáhni elfa co stráví 100let zalezlý v knihovně :wink:

ale vždyť přímo vycházím z popisu v modulu..int 10 je průměr, 80% z 10 je 8 což je IQ 80 (jenže moudrost rozvíjí IQ, proto 80% až 90%)

nemám to víc komplikovat, aha, takže to nemám rozebírat a mám udělat co jsi mi řekl a nejlépe nemám mít žádné připomínky, mám hrát podle šablonky a budeme všichni spokojeni, je to tak?

jak jsi mi poprvé řekl že nehraju intelekt postavy tak jse ms tím souhlasil a hru jsem změnil (myslím že Nul tenkrát mluvila s postavou Coldarrow)...hru jsem změnil..ani jednou jse mtak už nemluvil..to že se spletla v počítání peněz při rozdělování v pokladu (k její újmě, házel sis jestli to nebude naopak? ;) ) tak to taky beru, zdá se mi to vpoho...ale co konkrétně se ti nelíbilo? uved mi tady pár příkladů

Last edited by černý vlk on 00:42 16. Mar 2009, edited 1 time in total.

Reply with quote  

PostPosted: 00:38 16. Mar 2009 
Vedoucí týmu Thalie
 WWW  ICQ  Profile

Stačí si přečíst popis vlastností při tvorbě postavy.

Quote:
Inteligence nižší než 9 znamená, že vaše postava není schopna pořádně mluvit.

Když někdo neumí ani pořádně mluvit, tak bude těžko něco počítat nebo číst. Jestli nechceš hrát debila, tak sis měl dát body do inteligence a nemaxovat vlastnosti, aby byla postava co nejsilnější. Víc to nemá cenu okecávat a hledat všemožný důvody proč by nízká inteligence neměla vadit...

Nehraje se tu podle šablony, ale vlastností postavy a dalších aspektů.

Reply with quote  

PostPosted: 00:48 16. Mar 2009 
Šlechtic
 Profile

Rejty wrote:
Stačí si přečíst popis vlastností při tvorbě postavy.

Quote:
Inteligence nižší než 9 znamená, že vaše postava není schopna pořádně mluvit.

Když někdo neumí ani pořádně mluvit, tak bude těžko něco počítat nebo číst. Jestli nechceš hrát debila, tak sis měl dát body do inteligence a nemaxovat vlastnosti, aby byla postava co nejsilnější. Víc to nemá cenu okecávat a hledat všemožný důvody proč by nízká inteligence neměla vadit...

Nehraje se tu podle šablony, ale vlastností postavy a dalších aspektů.

"Zajímá se o dění v širokém okolí. Zkoumá a bádá. Rád vše ví a o všem se přesvědčí na vlastní kůži.
18 a více - Moudrý kmet, který vám vždy dobře poradí, ať už se ho zeptáte na cokoliv. Takový muž bude jistě velmi oblíbený a uznávaný v širokém okolí. Pro panovníka, či jinou vůdčí osobnost, je to znamenitý rádce."

ano, postava s moudrostí mezi těmito hodnoty neumí mluvit skoro..nepřijde ti to trochu divné?

nehraje se tu podle šablonky...ne? a proč mi jednu tu šablonku cituješ? a co jiného je šablonka než to, že se tady musí hrát přesně podle vlastností a podle dalších aspektů?

inteligenci jsem si nedával, chtěl jsem hrát prostou žábu, ano, mám v důležité vlastnosti dost bodů (a kdo ne? ty nemáš? kážeš vodu a piješ víno?), dal jsem si vícbodů do síly kterou ani tak nepotřebuju..navíc inteligenci jsem si mohl dát 14, mohl jsem mít expertízu a moje postava by byla DALEKO silnější to mi věř, takže jsi vedle

Reply with quote  

PostPosted: 00:52 16. Mar 2009 
Mistr
 ICQ  Profile

černý vlk wrote:
jak jsi mi poprvé řekl že nehraju intelekt postavy tak jse ms tím souhlasil a hru jsem změnil (myslím že Nul tenkrát mluvila s postavou Coldarrow)...hru jsem změnil..ani jednou jse mtak už nemluvil..to že se spletla v počítání peněz při rozdělování v pokladu (k její újmě, házel sis jestli to nebude naopak? ;) ) tak to taky beru, zdá se mi to vpoho...ale co konkrétně se ti nelíbilo? uved mi tady pár příkladů

Toto asi malo byt smerovane mne. To ja som ta upozornoval na tvoju hru a dnes ti strhol zisk z pokladu.
Nie, ziadne naopak nebolo mozne, aby to bolo ponaucenim :wink:
Konkretne sa mi nepaci to, ze postava s podpriemernou inteligenciou nerozprava podprierne. Hovoris suvisle, zmysluplne, pocitas, sklonujes slova, planujes, solidne komunikujes, chapes ... to vsetko mi nesedi k inteligencii 8.
Naozaj uz neviem, co k tomu viacej dodat ...
Snazis sa zbytocne obist system, ktory je zavedeny uz od vzniku nwn a nikto s nim doposial nemal absolutne ziadny problem.

Cesta spravedlivého ze všech stran lemována jest nespravedlností,sobectvím a tyranií lidské zloby.Požehnán buď ten,kdo ve jménu lásky a dobré vůle vyvede slabé z údolí temnoty,neb ten jest skutečným pastýřem a spasitelem zbloudilých dětí.A já srazím k zemi mocným trestem a divokým hněvem všechny,kdo se pokusí otrávit a zničit mé bratry.A když uvalím svou mstu na tebe,seznáš,že jméno mé je DM!

Reply with quote  

PostPosted: 00:55 16. Mar 2009 
Šlechtic
 Profile

ještě jednu myšlenku tady pustím :)

hodnotu 14 na stránkách popisujete jako nadprůměr, 10 průměr. Takže nadprůměr se liší o 4 body od průměru..co z toho plyne? že podprůměr by měl mít taky hranici o 4 body níže, tzn. 6. Z toho vyplývá, že hodnota 8 je lehký podprůměr.

Reply with quote  

PostPosted: 00:57 16. Mar 2009 
Vedoucí týmu Thalie
 WWW  ICQ  Profile

Quote:
ano, postava s moudrostí mezi těmito hodnoty neumí mluvit skoro..nepřijde ti to trochu divné?

Nepřijde ti trochu divné dávat si moudrost 18 a inteligenci 8...? Postava může mít dobrý nápad nebo radu, ale nebude jí např. umět formulovat tak, aby to ostatní pochopili, takže vlastně jen těžko někomu poradí.

Quote:
nehraje se tu podle šablonky...ne? a proč mi jednu tu šablonku cituješ? a co jiného je šablonka než to, že se tady musí hrát přesně podle vlastností a podle dalších aspektů?

Musí se tu dodržovat pravidla RP hry, alespoň v mezích, které ty vesele porušuješ nerespektováním hodnot vlastností.

Quote:
ano, mám v důležité vlastnosti dost bodů (a kdo ne? ty nemáš? kážeš vodu a piješ víno?)

Jako DM vlastnosti nepotřebuju, takže mě nezajímá, kolik mám v každé bodů.

Vedle jsi ty. Jsou tu daná pravidla a buď je budeš respektovat, nebo s tebou bude podle toho naloženo a buď se podřídíš, nebo tě tu nikdo nedrží.

Reply with quote  

PostPosted: 01:01 16. Mar 2009 
Bůh
 Profile

nikdo ti neřiká aby si hrál podle šablony ale aby jsi dodržoval pravidla

já kontroluji každý jeho nádech
já podněcuji vaše neštěstí
zrozením i zabíjením
já vyvolám armageddon
krmen tisícem duší.

Reply with quote  

Forum locked This topic is locked, you cannot edit posts or make further replies.  [ 53 posts ]  Go to page 1, 2, 3, 4  Next

All times are UTC + 1 hour [ DST ]