Thalie

Persistentní svět hry Neverwinter Nights
It is currently 22:37 24. Jun 2025

All times are UTC + 1 hour [ DST ]

Forum locked This topic is locked, you cannot edit posts or make further replies.  [ 35 posts ]  Go to page Previous  1, 2, 3  Next
Author Message
 Post subject: Re: Katany
PostPosted: 17:18 28. Apr 2010 
Ďábel
 WWW  Profile

Nalkanar wrote:
Jen poznámka: Musashi nedržel dvě katany, ale katanu a wakizashi (IMHO celkem rozdíl v manipulaci). Ten malej detail, že to používal pouze při boji s více nepřáteli a především jen k vlastnímu krytí, je systémově zanedbatelnej. Né každej fighter bude tak odvážnej a vyskillovanej.
No podle toho co jsem kdysi četl já tak Musaši právě používal dvě katany (asi jako jedinej známej případ v historii. Ano, bylo to jen v boji s víc nepřáteli, on proti jednomu protivníkovi zásadně používal dřevěný meč (kterým sekal hlavy, ruce a tak). Byla to regulérní kreatura.
Ale jinak se wakizaši v boji standardně nepoužívalo. Ani k němu nebylo zhotoveno, většinou bývalo mnohem lépe a kvalitněji provedené, než katana. Katana byl bojový meč, který se opotřeboval a zničil, samuraj jich za bitvu vystřídal i několik. Wakizaši měl jen jedno a to právě symbolizoval jeho postavení a rod. Kdo prodal wakizaši, zříkal se svého postavení, svého jména.

Reply with quote  

PostPosted: 18:02 28. Apr 2010 
Rytíř
 Profile

DenGrasse wrote:
Nalkanar wrote:
Jen poznámka: Musashi nedržel dvě katany, ale katanu a wakizashi (IMHO celkem rozdíl v manipulaci). Ten malej detail, že to používal pouze při boji s více nepřáteli a především jen k vlastnímu krytí, je systémově zanedbatelnej. Né každej fighter bude tak odvážnej a vyskillovanej.
No podle toho co jsem kdysi četl já tak Musaši právě používal dvě katany (asi jako jedinej známej případ v historii. Ano, bylo to jen v boji s víc nepřáteli, on proti jednomu protivníkovi zásadně používal dřevěný meč (kterým sekal hlavy, ruce a tak). Byla to regulérní kreatura.
Ale jinak se wakizaši v boji standardně nepoužívalo. Ani k němu nebylo zhotoveno, většinou bývalo mnohem lépe a kvalitněji provedené, než katana. Katana byl bojový meč, který se opotřeboval a zničil, samuraj jich za bitvu vystřídal i několik. Wakizaši měl jen jedno a to právě symbolizoval jeho postavení a rod. Kdo prodal wakizaši, zříkal se svého postavení, svého jména.

A Wakizaši se používalo i na Seppuku, mám pravdu?

Reply with quote  

PostPosted: 20:39 28. Apr 2010 
Ďábel
 WWW  ICQ  Profile

Sobik wrote:
...
A Wakizaši se používalo i na Seppuku, mám pravdu?
Ano a ženy se podřezávaly (samy sebe :shock: ) tantem.

Historie umírá s těmi, kteří ji pamatují. - Din Dagor, Mrazen 1147 (EQ)
Tento rok bude začátek konce. - neznámý vojín

Reply with quote  

PostPosted: 20:40 28. Apr 2010 
Měšťan
 Profile

taky sem cetl ze Musashi pouzil regulerne dve katany, ale uz je to dyl co jsem Pet kruhu cetl ,tak si nejsem jist. Jinak drevenym mecem hlavy ani ruce nesekal, spis rozbijel a lamal. Ten pan byl proste genialni, jeho priprava a taktita boje a byla neskutecna.

Reply with quote  

PostPosted: 20:45 28. Apr 2010 
Ďábel
 WWW  Profile

pilnik: ano, jeho příprava spočívala obvykle v tom, že si cestou vyřezal z pádla meč

sobik: jj, seppuka byl poslední čin samuraje, že ano, tak čím jiným ho provést než tím nejlepším mečem. má to logiku. proto třeba když samuraj wakizaši prodal, vzdával se tím i téhle možnosti.

Reply with quote  

PostPosted: 21:00 28. Apr 2010 
Čestný člen týmu Thalie
 Profile

DenGrasse wrote:
pilnik: ano, jeho příprava spočívala obvykle v tom, že si cestou vyřezal z pádla meč .

:D obvykle? :D né že bych detailně studoval životopis, ale co vím, tak to udělal jen v nejznámějším souboji proti Sasaki Kojirovi... toho sejmul pádlem a poté dál už odmítl kdy bojovat ostrým mečem a používal jen bokken, tak předpokládám, že si nějaký nosil a nevyráběl ho nutně pokaždé z pádla :D (pokud to měl být vtip, tak bez vychechtanýho žluťana za textem jsem to nepobral)

No teď jste mě zmátli s těma dvouma katanama... takže
enwiki říká wrote:
In this technique, the swordsman uses both a large sword, and a "companion sword" at the same time, such as a katana and wakizashi.

Takže tak ... popravdě.. zkoušel jsi někdy dva bokkeny v ruce? Ono všeobecně dvě zbraně je docela těžký zkoordinovat, natož když si vezmeš delší věci.

Reply with quote  

PostPosted: 21:04 28. Apr 2010 
Rytíř
 Profile

Stejně to musel bejt dobrej borec, když zabíjel samuraje pádlem. :D

Reply with quote  

PostPosted: 21:15 28. Apr 2010 
Čestný člen týmu Thalie
 Profile

Sobik wrote:
Stejně to musel bejt dobrej borec, když zabíjel samuraje pádlem. :D

To víš.. s maxlou silou by dal dmg i jídelníma hůlkama :D však už jako 13ti letej (plus mínus, není jisté kdy přesně se narodil) zabil prvního týpka v souboji a to jen bamubosovu holí a jen díky výcviku od otce... v Kjótu porazil (a zabil) dva mistry slavné šermířské školy (s pár studentama tý školy, kteří mu šli do zad prý porůznu) a pak ještě mladého dědice (s jeho početnou ochrankou)... atd. Podle mě neznat Musashiho a říkat cokoliv o boji katanou (natož dvěma!!!) je prakticky svatokrádež :D Doporučuju seznámení s fakty (wiki apod. + Go Rin no Sho) a případně s trochou nadhledu přečíst ten osmi nebo devítiset stránkový román, který kombinuje fakta a fikci v kvalitní podobě.

Reply with quote  

PostPosted: 21:28 28. Apr 2010 
Měšťan
 Profile

pripravou boje sem myslel to jak treba peclive vybiral teren, kde chtel souboj svest jak se snazil nad souperem ziskat predem psychickou prevahu atd... proste vyuzival kazdeho drobneho detailu,ktery hral v jeho prospech

Reply with quote  

PostPosted: 21:55 28. Apr 2010 
Ďábel
 WWW  Profile

Nalkanar wrote:
:D obvykle? :D né že bych detailně studoval životopis, ale co vím, tak to udělal jen v nejznámějším souboji proti Sasaki Kojirovi... toho sejmul pádlem a poté dál už odmítl kdy bojovat ostrým mečem a používal jen bokken, tak předpokládám, že si nějaký nosil a nevyráběl ho nutně pokaždé z pádla :D (pokud to měl být vtip, tak bez vychechtanýho žluťana za textem jsem to nepobral)
no vtip to byl tak napul. prostě si ten bokken někde vždycky nějak opatřil. o tom, že by nějaký nosil sebou, jsem právě nikde nečetl.
Nalkanar wrote:
No teď jste mě zmátli s těma dvouma katanama... takže
enwiki říká wrote:
In this technique, the swordsman uses both a large sword, and a "companion sword" at the same time, such as a katana and wakizashi.

Takže tak ... popravdě.. zkoušel jsi někdy dva bokkeny v ruce? Ono všeobecně dvě zbraně je docela těžký zkoordinovat, natož když si vezmeš delší věci.
popravdě, zkoušel. znal jsem týpka, co bojoval dvěma dlouhýma mečema s metrovou čepelí a šlo mu to docela dobře. já sám jsem používal dvě zbraně celou šermířskou kariéru, takže si troufám tvrdit, že o tom něco vím.
nevím čeho se týká ten příspěvek na wiki, ale wiki osobně ohledně japonska a samurajů moc nevěřím.

z vlastní zkušenosti tvrdím, že představa "použiju v boji se skupinou levoručku na krytí a hlavní zbraň na útoky" je naprosto zcestná. pokud ta skupina není dementní a nečeká až si to s nima vyřídíš s jednim po druhym, žádný krytí nemá šanci. takhle to můžeš použít v boji jeden na jednoho, aximálně 2 na jednoho. jakmile je těch soupeřů víc a jsou za tebou, nestíháš nic krejt (zapomeň na kung-fu filmy). musíš se pohybovat dynamicky a potřebuješ aby pokud možno každá rána byla zásah, levá či pravá ruka. umim to (uměl jsem) i já aMusaši to musel umět mnohem líp, jinak by nikdy nepřežil co přežil.

Reply with quote  

PostPosted: 00:01 29. Apr 2010 
Ďábel
 WWW  ICQ  Profile

DenGrasse wrote:
...
Já vím, že to je OT, ale jestli jste viděli první díl Narnie (a nějaký nábytek :lol: -židle, stůl, skříň), tak tam ta sexy ženská hraničářka v kůži (Zimní královna) používá (čínský?) styl boje se dvěma stejnými meči a moooc ji to jde. Vlastně jsem nepochopil proč toho nýmanda s mečem a štítem nerozsekala na nudle do dvou vteřin :twisted: (možná měla ve scénáři, že má prohrát).

Historie umírá s těmi, kteří ji pamatují. - Din Dagor, Mrazen 1147 (EQ)
Tento rok bude začátek konce. - neznámý vojín

Reply with quote  

PostPosted: 10:12 29. Apr 2010 
Urozený
 Profile

KaTo wrote:
sandoftime wrote:
...
no a nebo zapojit pravidlo "uprava zbraní na lightsabery a podobné opičárny je zakázaná" a máš tu práci hotovou
...tomu sám nevěříš že by fungovalo? Aby lidi/hráči dodržovali pravidla? Jsem na Thalii relativně chvilku a hráči (ehm, postavy) si v pohodě jezdí na koni do krámků, ačkoli bych přísahal, že se to nesmí, atd. "Dobrovolnost" dodržování standartních vzhledů bys jen přidávalal práci DMkum, aby podobné prasiče odchytávali, zbraně jim brali, pak řešili dohady, atd.
Btw - okřídlené heslo, že prevence je 1000x levnější, než následné odstraňování následků, tu myslím víc než platí.

nooo jooo tak nebrečte že enmáteo bouruční katany

já bych tyhle asiatismy zakázal a vykopal komplet, včetně těch cepových rádoby samuraj a nindža rob a zbroji, čajovejch porcelánů, tatami a takových těch kravin v interierech co vypadaj jak zastěna pro lacinou převlíkárnu

edit: a nebo si udělejte hobita ten jí drží bouruč a zdůvodnit si to můžete tím, že japonci jsou národ skrčků (prokazatelně) a proto normální hrdinové můžou ty jejich zakřivený parodie a meče držet pohodlně jednou rukou

Reply with quote  

PostPosted: 15:54 29. Apr 2010 
Ďábel
 WWW  Profile

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Reply with quote  

PostPosted: 17:24 30. Apr 2010 
Čestný člen týmu Thalie
 Profile

kdo se chce zasmát a to tak že hodně tak se koukněte na boj dvěmi zbraněmi v "Králi Artušovi", pominu lancelota který si na boj ani nehraje a pobíhá tam v zimě v kroužkách bez prošívanice (pro neznalé je to asi jako zavřít se na celý den do mrazáku), a přejdu k největšímu vtipu co kdy šerm nesl:
Keira Knightly tam pobíhá s dvěmi vidličkami (opravdu nevím jak ty její dvě kudly jinak nazvat) téměř nahá (dobře, má na bradavkách proužek kůže aby na to mohly i děti) a zásadně v první řadě a nebojí se tvářit odhodlaně :-) V kině si její kryty zasloužili dlooouhééé výbuchy smíchu...
Taky aktivně šermuju, kombinaci jsem zkoušel a do krve mi příliš nejde (asi nemám potřebně rozvinuté obě hemisféry mozkovny), takže všem co to umí klobouk dolů.

Reply with quote  

PostPosted: 19:33 30. Apr 2010 
Ďábel
 WWW  Profile

1) vem si dvě vidličky
2) stoupni si do první řady proti řvoucí hordě barbarů

pokud přežiješ, naučil ses to :mrgreen:

PS: keiře jsem ochoten to odpustit

Reply with quote  

Forum locked This topic is locked, you cannot edit posts or make further replies.  [ 35 posts ]  Go to page Previous  1, 2, 3  Next

All times are UTC + 1 hour [ DST ]