najsilnejsie v com ? v zabijani npc ? v pvp ? v zakradani sa ? kazde povolanie ma svoje vyhody a nevyhody, ak mas na mysli kto co dokaze vykosit tak je to zhruba tak ze do cca 10ho levelu dominuju melee classy, cca do 16ho levelu je klerik uber a 16+ uz su zrejme najsilnesi magovia a zaklinaci, vsetko je ale relativne, ked dispellnes maga tak je chodiaca mrtvola, klerik zase nema disciplinu..
na vysokych leveloch je velmi silny monk aj paladin ale zavisi to velmi od vybalansovania sveta. na thalii je tendencia oslabit magicke povolania upravou kuziel ale podla mojej mienky na toto [znizena doba trvania buffov] doplacaju viac povolania ako bard alebo paladin pretoze to malo kuziel ktore maju, maju este osekane.. velmi slusni by mohli byt lukostrelci ale zase su oproti melee classom znevyhodneni tym, ze ich mag nemoze posilnit kuzlami ako keen edge, gmw a podobne. bohuzial na thalii nie je dostatocny pocet bezne hrajucich hracov aby sa ostatne classy ktore nie su az take samostatne mohli rozvijat. Thalia koniec koncov nie je o tom kto co dokaze vybit ale kto ako dokaze hrat, opat je tu ale ten problem ze casto krat nie je s kym, myslim ze sa vsetci preto tesime ked bude lepsi server a snad aj vacsia hracska zakladna.
k tym povolaniam
Barbar - je velmi silny melee class, ma nevyhodu oproti fighterovi v mensom vybere featov, jeho najsilnejsia "zbran" by mal byt rage, ten sa vsak mina ucinku ak su na serveri bezne dostupne +2 itemy na ability, kazdy fighter si dokaze urobit vybavu kde dosiahne maximum +12 a barbar taktiez. Medzi jeho dalsie vyhody patria skilly, ma taunt, ktory je velmi dobra zbran ak ju hraci vedia pouzivat ale 99% barbarov ma charismu 6 az 8 a tento skill odignoruju, dalej ma velku vyhodu v tom ze ma classovy skill listen, a tym padom je barbar idealna zbran proti monkom a roguom. zase je to otazka vybalansovania serveru a ak si "sneakeri" dokazu nahrabat z itemov vysoke cisla hide a move silently vyhoda listen odpada. +10% do rychlosti je taktiez velka vyhoda
Bard - jeden z najpodcenovanejsich a najtazsie hratelnych classov ale vie byt velmi silny. Na thalii je vsak skoro nepouzitelny pretoze kuzla ako great magic weapon alebo buffy vydrzia len kratko.. Dokaze byt velmi slusny bojovnik s jeho "pesnickou" je velmi platny v skupine, dokaze liecit a na roleplaying je to vyborny class
Cleric - jeden z najsilnejsich ked nie najsilnejsi class.. jeho jedinym obmedzenim je vyspelost hraca, ak ho hra tak ako sa ma, to znamena ze dodrziava nariadenia svojho boha modli sa a podobne.. sam o sebe vie byt vyborny "mag" moze mat divine might a tym davat nerezistovatelny dmg etc..
Druid - odbdoba klerika, obmedzeny je napriklad tym ze druidi by podla dnd nemali pouzivat ziaden kov, od toho maju ironwood, jedini druidi co to maju povolene su vyznavaci mielikki.. maju velku vyhodu vo svojom familiarovi, dokazu velmi dobre kuzlit a aj bojovat ale silou su oproti klerikom slabsi
Fighter - na zaciatku najsilnejsi class, najvacsia jeho vyhoda je v mnozstve featov, v parte s magickym povolanim je z neho vyborny "summon" cim vyssi level je, tym tazsie to vsak ma, pretoze staci daky mind spell a fighter je vyradeny z boja, sice moze zvysovat obranne hody a podobne ale vsetci vieme aku silu maju jednotky na kockach.
Monk - cim vyssi level tym je silnejsi, ma vysoke sejvy, je najrychlejsi, obmedzeny je zase dost cez roleplaying pretoze by to mal byt lawfull class mal by dodrziavat zasady svojho radu a podobne. najvacsia vyhoda monka je ze je na vysokom leveli skoro nezabitelny je to class ktory dosiahne velmi vysoke ac, ma spell resistence a dokaze sa vyborne skryt, monk je nepriatel magov cislo jedna, s improved knockdownom, pluskovymi rukami mnozstvom utokov a schopnostou zabit na jeden uder sa ich magovia mozu najviac bat.
Paladin - na vysokom leveli urcite najsilnejsi melee class, nema tolko featov co fighter ale vsetky ktore potrebuje dosiahne, sam od seba si vie zvysit charismu o +9 len z kuziel, v kombinacii s divine might a divine shield ma vysoke ac a neubranitelny damage s vysokym ab. na thalii trpi tym ze sa nemoze s nicim skombinovat, gmw kuzlo je mu zbytocne pretoze hned zmizne, podobne aj buffy. paladin najviac trpi na to, ze sa magovia mali obmedzit, co samozrejme neskoncilo mensim vyskytom magov iba vytratenim sa paladinov
Ranger - velmi sikovny class, vie sa dobre skryvat sam o sebe je najlepsi detektor, tendencia je hravat rangera ako lukostrelca ale pri nevyvazeni tejto formy boja idu vacsinou na two weapon fighting. ma vyhodu v bonusoch na vybranych nepriatelov a jeho familiar je tiez velka pomoc, opat podobne ako paladin trpi na obmedzenie niektorych kuziel kedze nema taky batalion ako napriklad sorcerer..
Rogue - velmi platny class do party, ale pri vyskyte pixies u magov ktore nie su nijak zmenene je skoro zbytocny. vyhodu ma v sneak attackoch, tie su mu ale prd platne napriklad pri nemrtvych, dalsou jeho vyhodou je use magic device na pouzivanie zvitkov, ale kedze samotni magovia maju problem ich pouzit kvoli vysokemu dc, roguovia na tom nebudu o nic lepsie asi.. pekne na thalii je ze sa tu daju pouzivat aj skilly ako appraise ktore nie su az take bezne na inych serveroch, ale velka naplast pre rogua to asi nebude, je to vyslovene party charakter a na serveri s malym poctom hracov trpi
Sorcerer - zo zaciatku otravne bremeno neskor masina.. sorc ma najviac kuziel obmedzeny je ich poctom, pri vhodnom vybere metamagickych featov ale ma v podstate vsetko co potrebuje. bat sa musi v podstate iba inych magov alebo sneakerov u nich je ale riziko ci si vobec na takeho maga trufnu. pri absencii zbrani typu +5 a beznemu vysokemu levelu inych postav si naplno vyuziju kuzla ako premonition. oproti wizardom ma nevyhodu v malom pocte skillov ale to je ina pesnicka.
Wizard - sprti..

.. wizard je nieco ako takticka zbran, ked vie do coho ide je skoro najsilnejsi, vyhodu ma v tom ze si moze obmienat kuzla nevyhodu zase v ich mensom pocte ako sorcerer a nemoznosti vyuzivat metamagicke featy tak ako on, tie su mu platne iba pri uceni sa kuziel spontanne ich pouzivat nemoze, vyhodou mu je zase velky pocet skill pointov, dobry wizard elf sa vie velmi dore skryvat, moze pouzivat taktiku "hit&run" ked zo skryvania sa pouziva utocne kuzla..
je jasne za najsilnejsie na thalii vychadzaju magicke povolania, je to v podstate aj bezne, ostatne povolania by potrebovali podporu zo strany itemov. Otazne je vzdy ako sa server chce vyladit ci tak, aby hraci museli vyhladavat skupinu alebo tak, ze kazdy dokaze uhrat sam co potrebuje. Je naivne sa domnievat ze na rp serveri na tom nezalezi, predsa len nikoho nebavi neustale zomierat a byt odkazany na druhych.
Je skoda ze nevidime viac rangerov alebo bardov, je az trochu komicke ze "skryvacie" povolania skoro nevidime. Obmedzovanim urcitych kuziel vznika opacny efekt toho, ze je magov viac pretoze ti s ich velkym poctom su menej ovplyvneni ako ti ktori si mozu zakuzlit raz dva krat za odpocinok.