Thalie

Persistentní svět hry Neverwinter Nights
It is currently 01:39 27. Jul 2025

All times are UTC + 1 hour [ DST ]

Forum locked This topic is locked, you cannot edit posts or make further replies.  [ 213 posts ]  Go to page Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 15  Next
Author Message
 Post subject: Re: CRAFT
PostPosted: 08:39 16. Feb 2009 
Měšťan
 ICQ  Profile

jee tak tohle se mi libi :mrgreen: konecne se to bude delat pro hrace a nebude je muset clovek nahanet

Reply with quote  

PostPosted: 10:11 16. Feb 2009 
Bůh
 Profile

haha konečně budu moc sekat stromečky jupijahou....jinak sem zvědaavkolik tuto bude mít nakonec stránek typujůů 6-7??? :D

Keep talking I'm analyzing you.

,,Halapartna is the way of život!" Lusignandnes, 12.8.2020, 23:53, Discord

Thalijský gremlin, creeper první třídy, neRP hráč, bílá vrána

Reply with quote  

PostPosted: 11:32 16. Feb 2009 
Urozený
 Profile

Tak tedy dobré dopoledne všem, frajeři a slečny.

Po bezesné noci, kdy mi myšlenky na naši společnou zábavu nedali spát jsem došel k několika závěrům a návrhům. Pozorně jsem si přečetl to co jsme si s Rejtym psali během odpoledne a přijal několik argumentů za vlastní a promyslel něco málo návrhu. Pokusím se je sepsat formou srozumitelnou a moc bych vás poprosil, pojďme si k tomu sednout probrat to každý ze svého pohledu a dopracovat to někam k rozumným kompromisům.

Tak tedy co jsem si odnesl z psaní s Rejtym:

- craft by neměl fungovat jako generátor financí na nákup od dobrodruha, ale jako prostředek zábavy crafterům a generátor použitelných věcí
- zisky z craftu na vyšší úrovni zpracování byli nadhodnoceny vzhledem k dostupnosti materiálů pro tento craft

Tak a teď co s tím (tedy návrhy):
Předpokládám, že si team přeje zachovat craft v jeho stávající podobě a ne zcela měnit.

1) Odstranění přemrštěných zisku

Zisk z craftového prodeje NPC nastavit jako proměnný, celkem si mi líbil Nomisův nápad tj.:

Při součtu nákladů na daný výrobek do 20 000,- zl. se generuje zisk 25%
Při součtu nákladů na daný výrobek od 20 000,- zl. do 50 000,- zl. se generuje zisk 20%
Při součtu nákladů na daný výrobek nad 50 000,- zl. se generuje zisk 15%

Čísla jsou jen nástřelem k jednání.

Zisk generovat pouze na krocích do nichž aktivně vstupuje finanční hodnota.
Př.:
Budu hovořit o dřevařině a truhlařině se kterou jsem pracoval.
vrbovová useknutá větev - vstup 0, zisk 1zl.
vrbovová osekaná větev – vstup 0 , zisk 1zl.
vrbový polotovar mořený - vstup mořidlo 10zl., zisk 13zl. (25%)
vrbový výrobek nedokončený - vstup mořidlo 10zl. , zisk 13zl.
vrbový výrobek dokončený - vstup mořidlo 10zl., tětiva (letka) 100zl., prut kovu 10zl. , zisk 150zl. (25 %)

.
.
.

prastarodubová useknutá větev - vstup 0, zisk 200zl.
prastarodubová osekaná větev - vstup 0, zisk 200zl.
prastarodubová polotovar mořený - vstup mořidlo 1000zl., zisk 1250zl. (25%)
prastarodubová výrobek nedokončený - vstup mořidlo 1000zl., zisk 1250zl.
prastarodubová výrobek dokončený – vstup moř. 1000zl., tětiva 150 000zl., prut 10zl., zisk176 700zl. (15%)

Čísla jsou jen příkladová.

Snížení cen vstupů do craftu na 1/3 – 1/4 ceny výsledného výrobku z craftu, obchody sice utrpí, ale sníží se zisk z prodeje polotovarů a konečných výrobků NPC výkupčímu, což je pro tuto chvíli tím důležitým. Pokud budou obchodníci (crafteři prodávat moc levně je to jejich problém, nic nevydělají a zachvíli si naplní trh).

2) Důsledné přerozdělení surovin potřebných ke kraftu

Jedna z chybek byla, že materiály na výrobu „drahých“ věcí byli dostupné pro lvl 18 – 19, na tuto část bych nahlížel stejně jako na loot či expení. Opět příklad z dřevařiny.

1) vrba všude a moc – prostě plevel bez omezení kolik ji lze nasekat (velký počet stromů) znovuobjevení každé 2 hod. reál
2) ořech v určitých lokacích pro 5-9 lvl. – výskyt 10 - 15 stromů na světě znovuobjevení každé 2 hod. reál
3) dub 7 – 11 lvl. – výskyt 8 – 12 stromů na světě roztroušeně
4) mahagon 10 – 15 lvl - výskyt do 10 stromů určitý typ lokace (prostředí) již chráněno NPC přímo kolem zdrojů znovuobjevení každé 3 hod. reál
5) tis 13 – 18 lvl. do 8 stromů na světě, roztroušené, znovuobjevení každé 3 hod. reál
6) jilm 16 – 20 lvl. do 6 stromů určité prostředí, chráněno NPC znovuobjevení každé 3 hod. reál
7) železný dub 18 – 23 lvl. do 3 stromů určité prostředí, chráněno NPC, znovuobjevení každé 2x za restart
8) prastarý dub – prostředí lvl. 24+ , náhodný výskyt 1-2 stromů objevení 1x za restart (možná a možná se prostě nikde neobjeví)

3) Podpora vlastního prodeje koncovým uživatelům

Odstranění diference která teď vznikla, tj. opět se obrátím na dřevařinu:

zrušení balíků střeliva po 10 000 kusech a nahrazení balíky po 1 000 ks. max., při koupi 10 000 ks. s tím mohu střílet celý život postavičky a při ceně 2zl. za kus střeliva s 1k10 elementem je to oproti vyrobeným kouskům spíše k smíchu
přehodnocení ceny střeliva vůči kvalitě a ceně vyrobených craftových střeliv
zavést možnost zakoupení prázdného balíku pro kraftery jež by je mohli plnit a konkurovat tak NPC obchodům
velmi hezký se mi zdá Kuciko/Rejtyho nápad na pronájem obchodních míst s perzistencí, byl bych v tomto opatrný a omezil možnost nájmu či zakoupení na 1 ks. na postavu a množství možných prodávaných věcí bych viděl někde na 20 max., prodejní ceny si určuje samotný crafter při vkládání věci do prodejního stolu, možný odvod městu poplatek (třeba na hlídače a prodejce), chování stolku jako při kupování s vitrín třeba u kováře-platnéře ... platba přes dialog s NPC, u které je možno pak peníze vyzvednout
možná bych uvažoval o stažení posledního možného výrobku z NPC obchodů, ať se crafter alespoň něčím odlišuje a může se realizovat

No to je zatím vše co jsem měl v poznámkách, pokud mě napadne něco dál zase to připíšu, rád bych rozpoutal u tomto slušnou diskuzi s již vychladlými hlavami (hlavně teda tou mou) a poprosil bych všechny koho to zajímá aby se k tomu vyjadřovali. Rovněž bych rád poprosil ostatní craftery aby se zamysleli a popsali jak to funguje v jejich craftu, kde spatřují mezery a jak by ho upravili aby jsme se dostali všichni na stejnou vlnu. Šáhneme si do svědomí, řekneme si že za určitých okolností se to se ziskem dalo dost přehánět a pokusíme se dát dohromady něco co nám nebude omezovat výrobu a nebude likvidační a přitom na tom nebudeme rejžovat milióny. I statisíce nám přece budou stačit. :mrgreen:

Reply with quote  

PostPosted: 12:20 16. Feb 2009 
Vedoucí týmu Thalie
 WWW  ICQ  Profile

Quote:
Jedna z chybek byla, že materiály na výrobu „drahých“ věcí byli dostupné pro lvl 18 – 19, na tuto část bych nahlížel stejně jako na loot či expení. Opět příklad z dřevařiny.

Tady je ale problém, že strom těžko poroste v dungeonu, kde drsny potvory žijou.

Quote:
zrušení balíků střeliva po 10 000 kusech a nahrazení balíky po 1 000 ks. max., při koupi 10 000 ks. s tím mohu střílet celý život postavičky a při ceně 2zl. za kus střeliva s 1k10 elementem je to oproti vyrobeným kouskům spíše k smíchu

Není lepší zavést ty balíky i do craftu?

Quote:
velmi hezký se mi zdá Kuciko/Rejtyho nápad na pronájem obchodních míst s perzistencí, byl bych v tomto opatrný a omezil možnost nájmu či zakoupení na 1 ks. na postavu a množství možných prodávaných věcí bych viděl někde na 20 max., prodejní ceny si určuje samotný crafter při vkládání věci do prodejního stolu, možný odvod městu poplatek (třeba na hlídače a prodejce), chování stolku jako při kupování s vitrín třeba u kováře-platnéře ... platba přes dialog s NPC, u které je možno pak peníze vyzvednout

Já bych počet věcí neomezoval. Třeba jinej crafter tam může dávat základní suroviny na prodej. Prodejní cenu bych stolkem určitě stanovil nějakou minimálni, pod ní crafter nemůže jít a pokud by si přirazil, tak by to byla jen jeho věc.

Quote:
možná bych uvažoval o stažení posledního možného výrobku z NPC obchodů, ať se crafter alespoň něčím odlišuje a může se realizovat

Do toho se mi moc nechce, ale asi by to pomohlo.

Reply with quote  

PostPosted: 12:57 16. Feb 2009 
Urozený
 Profile

Rejty wrote:
Quote:

Tady je ale problém, že strom těžko poroste v dungeonu, kde drsny potvory žijou.

trošku to poupravím do realíjí Thalie (pouze povch) podtemno neznám
vrba - všude kolem potoků, kde tě napadne
ořech - loviště, zelené vršky, u potůčku kolem Ivory, u psů atd.
dub - skaliska u stringerů, ettinů, orlů
mahagon - v močálech
tis - na severu
jilm - v alvarielu
železný dub - ? (třeba právě v nějakém dungu s otevřeným stropem - specialitka)
prastarý dub - alvariel střed

Quote:

jo bylo by to fajn, ale stejně bych zauvažoval nad tím zda není 10 000 střel opravdu mnoho, mám střílící postavu a za 3 týdny jsem vyplácal něco kolem 1000 střel, v craftu bych si uměl představit zakoupit prázdný balík a do něho sáčkovat počty střel podle uvážení, s tím že vyrábíš dvoutoulce (dnes tak nastaveno) a je možno potom něž kupovat nový balík dokupovat od craftera jen chybějící toulce

Quote:

Já bych počet věcí neomezoval. Třeba jinej crafter tam může dávat základní suroviny na prodej. Prodejní cenu bych stolkem určitě stanovil nějakou minimálni, pod ní crafter nemůže jít a pokud by si přirazil, tak by to byla jen jeho věc.

Jasan, rozumím minimální cena ve stolku je cena nákladů, tím omezením počtu jsem myslel na přehlednost a zamezení hromadné výroby cpatelné do stolku. pravdou je, že u polotovarů je to jiné, zase na druhou stranu, hodně se jich štočkuje, tak nevím.

Quote:

Do toho se mi moc nechce, ale asi by to pomohlo.

Já vím, o toj jsme se bavili včera, jen jsem to nadhodil jako možnost i přesto, že vím jak na to koukáš. Efekt by to nějaký mělo, minimálně jako motor se zlepšovat v řemesle a něčeho dosáhnout.

Reply with quote  

PostPosted: 12:59 16. Feb 2009 
Ďábel
 WWW  Profile

Můžu mluvit jenom za alchymii, návrhy ohledně cen a výrobků jsem kdysi už posílal Daanrimu, snad to někde najdu...

co se týče katalyzátorů atd., jsem zvědav, kdo si vlastně koupí léčivý lektvar za 1000+ zlatých?

nejdřív by to chtělo stanovit ceny koncových výrobků - komplexně, napříč vším, zbraně, jídlo, domy lektvary atd. a z těch odvinout nějaká procenta na náklad. třeba i s místními výkyvy, aby se vyplatilo s věcmi cestovat...

cos e týče toho omezení surovin, neumim si moc představit ještě další omezení. v alchymii za jeden restart najdu max. 8 ks té nejlepší suroviny co zatím můžu zpracovat (za předpokladu, že roste, povede si mi ji natrhat a nikdo ji nevysbíral přede mnou), další omezování nemá smysl... stačí omezit počty které systém generuje, stanovovat lokace podle levelů nepovažuju za smysluplný. krom toho, jakejch levelů? barda nebo mága?

můžu s klidem říct, že v alchymii nedosahuju nějakejch přemrštnejch zisků...

Reply with quote  

PostPosted: 13:00 16. Feb 2009 
Vedoucí týmu Thalie
 WWW  ICQ  Profile

Ještě mě napadla k tomu stolku nástěnka na přání a zakázky. Crafter by tam napsal třeba: Nabízím všechny typy zbraní až po adamantinové. A zákazník by mohl napsat třeba: chtěl bych adamantinovou obouruční sekeru...

Reply with quote  

PostPosted: 13:04 16. Feb 2009 
Ďábel
 WWW  Profile

Rejty wrote:

osobně mi už smysl existence balíků s 10 000 kusy střeliva uniká. dokonce i s 1000. stačí když postava vláčí pár toulců po 99 kusech, v reálu by to byla pěkná otep (např. za parthskou armádou v bitvě u Carrh putovala karavana velbloudů naložená šípy). Dost to ubírá na realitě.
Je pravda, že někteří "kulometní" lučištníci v NWN mají spotřebu, že by dávno zadřeli tětivu, ale to se nedá nic dělat. Luk a šíp není univerzální nástroj k destrukci světa...

Reply with quote  

PostPosted: 13:06 16. Feb 2009 
Ďábel
 WWW  Profile

Rejty wrote:
Ještě mě napadla k tomu stolku nástěnka na přání a zakázky. Crafter by tam napsal třeba: Nabízím všechny typy zbraní až po adamantinové. A zákazník by mohl napsat třeba: chtěl bych adamantinovou obouruční sekeru...
Na EfU měli pronajímatelný tržiště, kde si postava zaplatila a nějakou dobu měla pronajmutej krám. Mohla si zadat svý obchodní jméno, takže dokud byl neobsazenej, psalo to něco jako "obchod k pronajmutí", potom třeba "Greyhawk Enterprises" podle toho co si zákazník přál...

Reply with quote  

PostPosted: 13:10 16. Feb 2009 
Urozený
 Profile

DenGrasse wrote:
Rejty wrote:
Na EfU měli pronajímatelný tržiště, kde si postava zaplatila a nějakou dobu měla pronajmutej krám. Mohla si zadat svý obchodní jméno, takže dokud byl neobsazenej, psalo to něco jako "obchod k pronajmutí", potom třeba "Greyhawk Enterprises" podle toho co si zákazník přál...

Jo tak nějak jsem si to představoval, i s tou nástěnkou, buď koupit nebo pronajmout, tohle by bylo moc fajn.

Reply with quote  

PostPosted: 13:35 16. Feb 2009 
Mistr
 ICQ  Profile

kucik wrote:
Jj, to znam, taky vzdycky takhle chodim Prahou a s depkou koukam na vylohy obchodu, protoze uz proste nevim, za co ty miliony utratit. Zivot je krutej...

Bohužel je poněkud nepoměr mezi Sandrou na Thalii a mnou stařičkým penzistou v reale.......

Sandra Ztruhly, nalezenec, Aasimar, kněžka a řemeslnice
Ga Muru, nešťastný plod náhodného setkání lidského ožraly a orčí děvky
Elena Spod, dívka která ztratila paměť

Reply with quote  

PostPosted: 15:12 16. Feb 2009 
Čestný člen týmu Thalie
 ICQ  Profile

Location: po 8me za 5 let se zase stehuju.. uz si to proste nepamatuju
monstera wrote:
kucik wrote:
Jj, to znam, taky vzdycky takhle chodim Prahou a s depkou koukam na vylohy obchodu, protoze uz proste nevim, za co ty miliony utratit. Zivot je krutej...

Bohužel je poněkud nepoměr mezi Sandrou na Thalii a mnou stařičkým penzistou v reale.......

he he uprimne, kdyby si ted vyhral 100.000.000 ve sportce, co by si delal?
Nadaval na zivot jak je krutej, nebo "zachranoval" velryby, cestoval.... hromadil dal majetek ..

Na tahlii podle me taky s X milionama uz pak nevis co delat :wink:

Ad toulce: Vsak muze craft vyrabet treba toulce po 1000 a ne po 10.000 kusech.
Ad ceny: ja bych to videl na 1/2 tech nakladu.Jestli ale Rejty rekne 1/4 , klidne to udelam, ale i ta polovina, treba u blbych ocelovych +1 platu dela 10.000
Ad postupne snizuovani zisku v zavislosti na kvalite vyrobku : Jeslit se na tom shodnem ze by to rpospelo, toz to rad udelam. S tim prisel Roko a nejni to tak spatne, kdyz se udela treba 10 ruznych skupin a ne treba jen 3 po 5%.

Reply with quote  

PostPosted: 15:14 16. Feb 2009 
Vedoucí týmu Thalie
 WWW  ICQ  Profile

nomis_b wrote:
Ad ceny: ja bych to videl na 1/2 tech nakladu.Jestli ale Rejty rekne 1/4 , klidne to udelam, ale i ta polovina, treba

Jako ceny čeho? Teď nevím, jestli si nepochopil ty mě a nebo já tebe...

Reply with quote  

PostPosted: 15:25 16. Feb 2009 
Urozený
 Profile

nomis_b wrote:
monstera wrote:
kucik wrote:

he he uprimne, kdyby si ted vyhral 100.000.000 ve sportce, co by si delal?
Nadaval na zivot jak je krutej, nebo "zachranoval" velryby, cestoval.... hromadil dal majetek ..

Na tahlii podle me taky s X milionama uz pak nevis co delat :wink:

Ad toulce: Vsak muze craft vyrabet treba toulce po 1000 a ne po 10.000 kusech.

A k čemu to bude když v obchodě bude balík po 10 000 kusech imho za tu cenu která je teď tedy za 2zl. šíp s 1k10 zranění ohněm, tohle je třeba spíše sjednotit a jsem spíše pro menší počty aby bylo pořád co dělat a ne aby si jednou za rok někdo koupil balík s 10 000 šípů.

Ad ceny: ja bych to videl na 1/2 tech nakladu.Jestli ale Rejty rekne 1/4 , klidne to udelam, ale i ta polovina, treba u blbych ocelovych +1 platu dela 10.000

tohle by chtělo spočítat na reálných číslech a pak s tím vyrazit na svět ... já je bohužel k dispozici nemám

Ad postupne snizuovani zisku v zavislosti na kvalite vyrobku : Jeslit se na tom shodnem ze by to rpospelo, toz to rad udelam. S tim prisel Roko a nejni to tak spatne, kdyz se udela treba 10 ruznych skupin a ne treba jen 3 po 5%.

Tady bych to spíše viděl na rčení v jednoduchosti je síla, ale pokud se ti s tím chce drbat proč ne. Celkem by mě ale potom zajímala ta matematika výpočtu. Celkem tam čuju zradu.

Reply with quote  

PostPosted: 15:41 16. Feb 2009 
Bůh
 Profile

10 000 šípů je možná docela dost, docela mě překvapilo když 8 lvl postava už měla 10 000 ledovejch šípů, tyhle kouzelný aby byli dostupný tak nad 10 lvl, a ještě v menším počtu.. aby byl nějakej odliv peněz, přece jen se takové množství šípů jen tak nevystřílí a zas tolik ani nestojí

NWN sice dokáže udělat z lučistníka kulometčíka (jak řikal DenGras) ale myslim že tak velké číslo je zbytečné a vhodnější bude nějakejch 1 000-3000, když ještě nebyl toulec tak sem nosil jedno celé pole v invu zaplněné šípy a docela mi to vydrželo, i když sem přímo nikdy lučištníka neměl

já kontroluji každý jeho nádech
já podněcuji vaše neštěstí
zrozením i zabíjením
já vyvolám armageddon
krmen tisícem duší.

Reply with quote  

Forum locked This topic is locked, you cannot edit posts or make further replies.  [ 213 posts ]  Go to page Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 15  Next

All times are UTC + 1 hour [ DST ]