|
View unanswered posts | View active topics
Author |
Message |
Amber
|
Post subject: Re: Ambeřino škubání žil a následná první pomoc Posted: 16:59 04. Aug 2012 |
|
|
Tož vs. toš
aneb jak můžou mít oba pravdu Spousta hráčů tady používá při hraní postavy nějaký ten dialekt, ať už z vlastní rodné hroudy, nebo nápodobu jiného. Nedávno mě zaujalo slůvko tož/toš ve významu "tak tedy", "inu". Nechci zabíhat do polemik, která varianta je ta jediná dobrá, protože toto slovo není spisovné a závisí hlavně na výslovnosti mluvčího. Chci se ale zeptat, co byste kdo použili. Pokud to vezmeme globálně, tož/toš se vyskytuje hlavně na Moravě. Na jihu Moravy, kde se s ním lze setkat asi nejčastěji, je typická znělá výslovnost souhlásek (např. neutrální "naschle" vs. cosi blízkého zvolání "na zle!", které jsem odpozorovala od příbuzných z jižnějších končin  - neplatí pro všechny, samozřejmě!), tedy analogicky k výslovnosti by místní napsali TOŽ. Naopak v oblasti Hané (a Valašska) se drží v podobných případech neznělá výslovnost a je větší šance narazit na TOŠ. Naprostou výjimkou je ještě okolí Šumperka, kde se setkáme se stejnou výslovností jako na jihu Moravy ( TOŽ). Každý názor je vítán! 
_________________ Lareth Belle - rudovlasá bardka a špionka. Sirya Walda - culíkaté elfítko. Yasstra - stvoření noci. Jeduha Fištrón - nejroztržitější geniální gnómský vynálezce a krotitel oslů.
Bylo tu hezky, vděčím Thalii za spoustu zábavy a skvělé hry, ale je čas jít dál. Nastal čas pověsit grammarbičík na háček. Děkuju a mějte se fajně...
|
|
Top |
|
Nalkanar
|
Post subject: Re: Ambeřino škubání žil a následná první pomoc Posted: 17:09 04. Aug 2012 |
|
Joined: 14:21 13. Feb 2010 Posts: 9274 Location: Brno/"Znojmo"
|
Tož a naschle (které občas zní jak "na skle") 
_________________ .
|
|
Top |
|
J.F.Payne
|
Post subject: Re: Ambeřino škubání žil a následná první pomoc Posted: 17:36 04. Aug 2012 |
|
|
Tož já si myslím, že "ž" tam sedí líp.
Co mě ale dokáže nasrat je, když někdo napíše, nebo ještě hůř vysloví "SAMOZDŘEJMĚ". Za to bych zabíjel.
_________________ Kraki Skengdrang a nejzlejší DM
|
|
Top |
|
Amber
|
Post subject: Re: Ambeřino škubání žil a následná první pomoc Posted: 18:17 04. Aug 2012 |
|
|
Nalkanar wrote: Tož a naschle (které občas zní jak "na skle")  Uáá, záměna K za CH! Kde se vzal tenhle dětský trend (nejčastěji jako "skovat" namísto "schovat")?  (řečnická otázka) J.F.Payne wrote: Tož já si myslím, že "ž" tam sedí líp. Co mě ale dokáže nasrat je, když někdo napíše, nebo ještě hůř vysloví "SAMOZDŘEJMĚ". Za to bych zabíjel. To je věc toho, odkud pocházíš.  A jak jsem psala, nejvyšší frekvenci má jistě "tož". Vítej do klubu potenciálních vrahů. 
_________________ Lareth Belle - rudovlasá bardka a špionka. Sirya Walda - culíkaté elfítko. Yasstra - stvoření noci. Jeduha Fištrón - nejroztržitější geniální gnómský vynálezce a krotitel oslů.
Bylo tu hezky, vděčím Thalii za spoustu zábavy a skvělé hry, ale je čas jít dál. Nastal čas pověsit grammarbičík na háček. Děkuju a mějte se fajně...
|
|
Top |
|
Miell
|
Post subject: Re: Ambeřino škubání žil a následná první pomoc Posted: 18:27 04. Aug 2012 |
|
|
Amber wrote: Nalkanar wrote: Tož a naschle (které občas zní jak "na skle")  Uáá, záměna K za CH! Kde se vzal tenhle dětský trend (nejčastěji jako "skovat" namísto "schovat")?  (řečnická otázka) J.F.Payne wrote: Tož já si myslím, že "ž" tam sedí líp. Co mě ale dokáže nasrat je, když někdo napíše, nebo ještě hůř vysloví "SAMOZDŘEJMĚ". Za to bych zabíjel. To je věc toho, odkud pocházíš.  A jak jsem psala, nejvyšší frekvenci má jistě "tož". Vítej do klubu potenciálních vrahů.  Abych nebyla úplně mimo.. hlasuju pro "tož". Ale víc by mě zajímalo proč zrovna dětský trend?
_________________ Kieran a Desmin Hanifah Ardian Layla Morwinyon Mirima Farah Al Marfa - NPC
https://www.youtube.com/watch?v=21ANYDbFDNQ
|
|
Top |
|
Amber
|
Post subject: Re: Ambeřino škubání žil a následná první pomoc Posted: 18:34 04. Aug 2012 |
|
|
Miell wrote: Abych nebyla úplně mimo.. hlasuju pro "tož". Ale víc by mě zajímalo proč zrovna dětský trend? Díky za názor.  Je to způsob komolení, většinou u dětí, dokud jim CH dělá ještě potíže. Většina ustálených přeřeků a chyb vzniká z "ekonomických" důvodů, kdy se vyslovuje to, co jde snadněji artikulovat. Nejsem logopedka, mám za sebou jen základy ortoepie, ale snad takovéto vysvětlení stačí. Z důvodu jasnější domluvy (tady by se našla určitě spousta obšírnějších sociologických vysvětlení...) se pak značnou část těchto chyb naučí člověk říkat správně, aby mu ostatní rozuměli. Edit: Tohle je samozřejmě u každého dítěte jiné. 
|
|
Top |
|
Miell
|
Post subject: Re: Ambeřino škubání žil a následná první pomoc Posted: 18:41 04. Aug 2012 |
|
|
Amber wrote: Miell wrote: Abych nebyla úplně mimo.. hlasuju pro "tož". Ale víc by mě zajímalo proč zrovna dětský trend? Díky za názor.  Je to způsob komolení, většinou u dětí, dokud jim CH dělá ještě potíže. Většina ustálených přeřeků a chyb vzniká z "ekonomických" důvodů, kdy se vyslovuje to, co jde snadněji artikulovat. Nejsem logopedka, mám za sebou jen základy ortoepie, ale snad takovéto vysvětlení stačí. Z důvodu jasnější domluvy (tady by se našla určitě spousta obšírnějších sociologických vysvětlení...) se pak značnou část těchto chyb naučí člověk říkat správně, aby mu ostatní rozuměli. Edit: Tohle je samozřejmě u každého dítěte jiné.  Díky za vysvětlení.. jasně, že je to u každýho prcka jiný. 
_________________ Kieran a Desmin Hanifah Ardian Layla Morwinyon Mirima Farah Al Marfa - NPC
|
|
Top |
|
Caehan
|
Post subject: Re: Ambeřino škubání žil a následná první pomoc Posted: 19:46 04. Aug 2012 |
|
|
Tož: +1 (Protože proč také psát více)
Napadlo vás někdy, jak strašný zlozvyk jsou výrazy jako "japa to", "copa je", "kolipa chceš?", "přijdu dýl" a jiné záludnosti novodobé plzenštiny? Nějak si nevzpomenu, co to ještě "plzeňácí" používají za ohavnosti, ale ještě něco tam bylo. (Teď to určitě schytám kvůli spatnému používání úvozovek a chybějící dvojtečce - se jeden nezavděčí.)
_________________ Eribor Tanithil - elfský bylinkář a lukostřelec.
Deirdra Monteil - čarodějka z Karathy
Incoherent fire dissipates all contingency. ZANEPRÁZDNĚN
|
|
Top |
|
Amber
|
Post subject: Re: Ambeřino škubání žil a následná první pomoc Posted: 19:58 04. Aug 2012 |
|
|
Třeba toto Caehan wrote: "kolipa chceš?", "přijdu dýl" jsem ještě snad neslyšela. 
|
|
Top |
|
Caehan
|
Post subject: Re: Ambeřino škubání žil a následná první pomoc Posted: 20:04 04. Aug 2012 |
|
|
Amber wrote: Třeba toto Caehan wrote: "kolipa chceš?", "přijdu dýl" jsem ještě snad neslyšela.  No, nevzpomněl jsem si, tak jsem si to musel nechat připomenout od povolanějších. "Poučet" místo "půjčovat" a "tuto" místo "tohle". Tak, a teď Amber hrůzou neusne. 
_________________ Eribor Tanithil - elfský bylinkář a lukostřelec.
Deirdra Monteil - čarodějka z Karathy
Incoherent fire dissipates all contingency. ZANEPRÁZDNĚN
|
|
Top |
|
Miell
|
Post subject: Re: Ambeřino škubání žil a následná první pomoc Posted: 20:08 04. Aug 2012 |
|
|
V okolí Hradce Králové zase před všechno cpou V a vypustí z pusy i podoné věci jako: "Copak je to tu za králíci?" Co si tak pamatuju, že mě tahalo za uši a nikde jinde jsem to neslyšela:)
|
|
Top |
|
Amber
|
Post subject: Re: Ambeřino škubání žil a následná první pomoc Posted: 20:09 04. Aug 2012 |
|
|
Caehan wrote: Amber wrote: Třeba toto Caehan wrote: "kolipa chceš?", "přijdu dýl" jsem ještě snad neslyšela.  No, nevzpomněl jsem si, tak jsem si to musel nechat připomenout od povolanějších. "Poučet" místo "půjčovat" a "tuto" místo "tohle". Tak, a teď Amber hrůzou neusne.  Tfuj! 
|
|
Top |
|
J.F.Payne
|
Post subject: Re: Ambeřino škubání žil a následná první pomoc Posted: 20:44 04. Aug 2012 |
|
|
Já taky vím, že Plzeňáci říkají místo "zatáčka" "zátočina".
_________________ Kraki Skengdrang a nejzlejší DM
|
|
Top |
|
Prasokralik
|
Post subject: Re: Ambeřino škubání žil a následná první pomoc Posted: 21:01 04. Aug 2012 |
|
Joined: 01:53 05. Dec 2010 Posts: 4507 Location: Land Down Under
|
ono občas stačí poslouchat jak mluví rof
_________________ Ignore list: Theogil I, Krysak, Koninho87, Kokosak, Grin, efu_redo
Pain is temporary. Victory is forever.
|
|
Top |
|
Pajule
|
Post subject: Re: Ambeřino škubání žil a následná první pomoc Posted: 21:08 04. Aug 2012 |
|
Joined: 13:23 30. Apr 2007 Posts: 4709 Location: Gremliní nora pod sněhem
|
J.F.Payne wrote: Já taky vím, že Plzeňáci říkají místo "zatáčka" "zátočina". jo? tak to ani nevim..ale vim, že tůtáme a to lidi nechápou..
_________________ Nieninquë - legenda Lilien - magie, magie, magie
Keep talking I'm analyzing you.
,,Halapartna is the way of život!" Lusignandnes, 12.8.2020, 23:53, Discord
Thalijský gremlin, creeper první třídy, neRP hráč, bílá vrána
|
|
Top |
|