Přesvědčení už z podstaty věci nemohou být relativní, tj. vztažené k jednotlivým rasám, skupinám, národům atd. Protože pak by muselo být někde vedle definováno, co je zákonnédobro pro člověka v Karathě, trpaslíka, drowa, kostlivce (jak známo. "lich je zákonně dobrý inteligent"). Což není a logicky nemůže být.
Systém přesvědčení je jen jeden pro všechny postavy a všechny druhy společností. Některé společnosti jsou "centralizovány" více k zákonné ose (trpaslíci), některé méně (drowové). Což neznamená, že by drowové nedodržovali zákony nebo zvyklosti, které u nich panují - znamená to, že drowí zákonitosti jsou postaveny tak, aby je bylo "nutnější" dodržovat (např. vycházejí většinou z práva silnějšího - pozor, to že je někdo silnější než druhý ještě neznamená, že si může dělat s druhým co chce - za tím slabším totiž může stát někdo jiný silnější). Prostě úvahy o tom, co lze získat násilím a jak se uchránit před odplatou tvoří v podstatě základ fungování drowí společnosti. A samozřejmě, násilí neznamená vždy zabití - jak už popsal LD, to je nesmysl a znamenalo by to takovou genocidu rasy, že by brzo zeslábla natolik, že by jí vyhladil nějaký vnější nepřítel - duergaři, beholdeři atd. Proto osoby, které mezi drowy zastávají nejvyšší funkce a vedou města atd. bedlivě dbají, aby síla měst nebyla zbytečně oslabována a proto jsou např. vraždy trestány mocnými. Je to prostě jednoduchý zákon přežití, který je třeba respektovat, protože jinak celá skupina, rasa atd. prostě vyhyne.
Představa, že se někdo prodere vraždami v hierarchii domu, je prakticky směšná. Ne že by byla zcela nemožná, ale představme si, že jsem šlechtic, jehož novým podřízeným se stal někdo, kdo byl povýšen dvakrát poté, co předchozí držitel funkce záhadně zemřel a zrovna na výpravě, kde byl tenhle s ním jako jediný... budu čekat až zemřu taky??? Pokud drow chystá pomstu, kariéru atd. a počítá s vraždou, počíná si extrémně obezřetně. Jednak ten koho vraždí je obvykle mocnější než on, jednak pokud se to prolákne, pak je v loji (v drtivé většině případů). Skutečnost, že není žádný svědek, NIC neznamená. Pokud jsme byli dva na výpravě a já jsem se vrátil jako jediný s tím, že velitel zemřel... KAŽDÉHO drowa ihned napadne, co se tam asi stalo. Minimálně měl zemřít podřízený, když by chránil nadřízeného a samotný fakt, že se tak nestalo, je podezřelý. Pravděpodobnost, že dotyčný získá uprázdněné místo svého šéfa, je nula nula nic. Intriky, zejména v drowí společnosti, prostě vypadají jinak, než že někde o samotě bodneš někomu dýku do zad.
To že jsou drowové neutrálně či chaoticky zlí, je celkem logické v jejich zařazení do schématu všeobecné struktury přesvědčení. Zákonný drow je stejně vzácný případ jako chaotický trpaslík. Je-li společnost chaotická (tj. má-li více chaotických jedinců než je zdrávo) je obvykle nutné udržovat její fungování mnohem razantnější formou než u zákonných, kteří ji respektují sami o sobě, což právě u drowů představuje ponižování, šikana, trestání a zdůrazňování nadřazeného postavení. Neustálé opakování těchto činností je tmelem, který drží společnost funkční a každému připomíná její místo v ní.
_________________ hyperpasivní myšohryz pokud mi píšete na ICQ, napište co chcete jsem jenom autor. číst ty reálie musíte sami...
|