|
View unanswered posts | View active topics
Author |
Message |
Maya
|
Post subject: Re: Literární koutek Posted: 16:38 08. Feb 2012 |
|
|
Co se týče českých fantasy spisovatelů, můžu doporučit: http://www.fantasyplanet.cz/clanek/gramarinova-vez-thurnwald-aTakové temnější fantasy, kdo si potrpí na pořádný intriky guild, společenství a temnou atsmoféru, doporučuji... Já teď pokračuju s Mečem Strachu...Zamilovala jsem si, víceméně, ústřední postavu Juliana. Je to necrouš z trochu, pro mě, jiného pohledu...  PS: Nejní to šplhání  DenGrasse wrote: Vyznavačům J. Kulhánka by se mohlo líbit i tohle: http://www.legie.info/kniha/10722-stvaniceVe Štvanici jsem se ztrácela po první třetině knihy, asi jsem na tuhle knihu ještě nevyrostla dostatečně, abych se nemusela vracet sem tam v ději a připomínat si co to vlastně a kdo a s kým, znamená 
_________________ _______________________________________________ "Dejte muži volnou ruku - a najdete ji někde na sobě." - Mae Westová
|
|
Top |
|
Amber
|
Post subject: Re: Literární koutek Posted: 18:51 08. Feb 2012 |
|
|
Konečně jsem přišla na chuť Terry Pratchettovi (konkrétně jde o Zloděje času); před pár lety jsem si vypůjčila jednu jeho knížku a po pár stranách jsem ji zaklapla s tím, že mě neoslovila. Až celkem nedávno jsem se k němu dostala tak nějak "proti své vůli" - jeden pan docent u nás ho zbožňuje  a je schopen ho zapojit do jakékoli výuky. A voila, v originále je to najednou něco úplně jiného! PS: Samozřejmě vím, že Kantůrek je oceňovaný překladatel, ale spoustu věcí - ke smůle čtenáře - vynechává.
_________________ Lareth Belle - rudovlasá bardka a špionka. Sirya Walda - culíkaté elfítko. Yasstra - stvoření noci. Jeduha Fištrón - nejroztržitější geniální gnómský vynálezce a krotitel oslů.
Bylo tu hezky, vděčím Thalii za spoustu zábavy a skvělé hry, ale je čas jít dál. Nastal čas pověsit grammarbičík na háček. Děkuju a mějte se fajně...
|
|
Top |
|
xxxMajkyxxx
|
Post subject: Re: Literární koutek Posted: 19:54 08. Feb 2012 |
|
 |
Urozený |
|
|
Amber wrote: Konečně jsem přišla na chuť Terry Pratchettovi (konkrétně jde o Zloděje času); před pár lety jsem si vypůjčila jednu jeho knížku a po pár stranách jsem ji zaklapla s tím, že mě neoslovila. Až celkem nedávno jsem se k němu dostala tak nějak "proti své vůli" - jeden pan docent u nás ho zbožňuje  a je schopen ho zapojit do jakékoli výuky. A voila, v originále je to najednou něco úplně jiného! PS: Samozřejmě vím, že Kantůrek je oceňovaný překladatel, ale spoustu věcí - ke smůle čtenáře - vynechává. Ono spousta tech veci se opravdu tezko preklada a ten pravy vyznam a nadech maji proste v jen originale  EDIT: a at nejsem uplne OT 
_________________ WIPED MAYBIES AND MY NEW BABIES Milovaný sympoš Eritai se možná ve hře ukáže! Rodwen - divoká elfka, druidka
|
|
Top |
|
Absinthorix
|
Post subject: Re: Literární koutek Posted: 22:52 08. Feb 2012 |
|
|
Sama čepel a její spin off můžu jen doporučit, snad kromě posledního dílu kde autor trochu ztratil dech, ovšem pokud se vám zalíbí předchozí části, tak to jistě zkousnete a budete doufat jako já, že "poslední" díl se opět povede (Edit: spin off myslím Hrdinové)
_________________ Vojen Bouřný „Hudba je klíč k ženskému srdci.“
horlivý bojovník za krásu a estetično ʇoıpı ɐ ʇuɐɹoubı ýuןsʎɯoɹoɥɔ ýusnʞʌǝu
Balík kompletní bardské hudby - funkční a správný ke stažení
|
|
Top |
|
G-ladiator
|
Post subject: Re: Literární koutek Posted: 01:09 09. Feb 2012 |
|
|
To zní hodně jako Píseň ledu a ohně... potřebuju práci, takhle se moje finanční zásoby rychle vyčerpají, když sem budete házet takováhle skvělá díla 
|
|
Top |
|
Absinthorix
|
Post subject: Re: Literární koutek Posted: 01:39 09. Feb 2012 |
|
|
No s noir fantasy se teď roztrh pytel v poslední době, ale Samu čepel jsem znal dřív. A též je spíš o několika málo osobách a komornější co se "epičnosti" příběhu týče. Zato je to ale poměrně svižné dílo se skvělými hláškami, vcelku zajímavým konceptem světa a tou pravou podstatou moci, kdy ani nejlepší mág neřeší vše pomocí magie ale...
_________________ Vojen Bouřný „Hudba je klíč k ženskému srdci.“
horlivý bojovník za krásu a estetično ʇoıpı ɐ ʇuɐɹoubı ýuןsʎɯoɹoɥɔ ýusnʞʌǝu
Balík kompletní bardské hudby - funkční a správný ke stažení
|
|
Top |
|
Braenn
|
Post subject: Re: Literární koutek Posted: 09:40 09. Feb 2012 |
|
|
Možná bychom mohli zavést nějaké půjčovací literární kroužky. A když jsme u kvalitního fantasy, edice "Moderní fantasy" (nevím, co tím chtějí říct:): Lži Lockeho Lamory http://neviditelnypes.lidovky.cz/recenz ... _scifi_pag. A české, jistě známější fantasy od Vladimíra Šlechty tu nějaké příznivce mít musí, ne? Krvavé pohraničí, Nejlepší den pro umírání... Autor, který se knihu od knihy zlepšuje. A že píše už docela dlouho. http://www.fantasie.me.cz/?q=node/64
_________________ Ryudern Tann - 29 level fňukna, 1 level "muž". Píšu přesně to, co mám na mysli. Nemohu za to, že někteří čtou to, co mají na mysli oni. Vrchní prohledávač cizích trezorů, zabavovatel dóz, nejvyšší šátrač ve stolcích a pověřený prohmatávač koberců.
|
|
Top |
|
xxxMajkyxxx
|
Post subject: Re: Literární koutek Posted: 10:58 09. Feb 2012 |
|
 |
Urozený |
|
|
 "Spolčení hlupců není v žádném případě humoristický román, jak by se mohlo dle absurdnosti osudů hlavního hrdiny, Ignácia J. Reillyho, zdát a právě naopak je skvělou satirou maloměšťácké společnosti, byť v pozadí stojí trpká příchuť paralely s nelehkými osudy svého autora, Johna Kennedyho Toolea, který se nakonec vydání Spolčení hlupců nedočkal." Hodně mě bavilo a zároveň dokázalo naštvat a nutit mě s neuvěřením kroutit hlavou 
_________________ WIPED MAYBIES AND MY NEW BABIES Milovaný sympoš Eritai se možná ve hře ukáže! Rodwen - divoká elfka, druidka
|
|
Top |
|
xxxMajkyxxx
|
Post subject: Re: Literární koutek Posted: 11:35 09. Feb 2012 |
|
 |
Urozený |
|
|
|
|
Top |
|
pavad
|
Post subject: Re: Literární koutek Posted: 13:59 09. Feb 2012 |
|
 |
Bůh |
|
|
Což takhle dalšího českého autora - F. Moravec: "Špión jemuž nevěřili". Kniha pohybující se na rozhraní historicko-faktografickém. Mnohé z jejího obsahu dává možnost podívat se na zažité skutečnosti novým pohledem - ať jde o averzi češi-němci nebo maďaři-slováci nebo o obranný pakt ČSR-SSSR. To vše v období od začátku 20. století až do nástupu komunismu v ČSR. Psáno autorem, který byl klíčovou postavou České zpravodajské služby v období meziválečném i počas exilu vlády E. Beneše v Anglii. Doporučuji pro zájemce o historii.
_________________ Diagnostikovany. Každý moudrý má nač pomysliti, kdyby ho pobídlo hovno v zápas jíti, porazíš-li je, co z toho budeš míti, a pakli ono tebe porazí, hned do lázně musíš jíti. . . . . . . . . . Holan, V.
|
|
Top |
|
Fryn
|
Post subject: Re: Literární koutek Posted: 16:49 09. Feb 2012 |
|
 |
DM Thalie |
|
|
Z poslední doby co jsem přečetl, tak si pamatuji na Ostrovy přízraků, pojednávající velmi zajímavě o událostech kolem plavby a ztroskotání lodi Batavia. Aktuálně se snažím už nějakou dobu dočíst historický detektivní román Vladař od C.J. Sansoma, který se zase točí kolem Jindřicha VIII., ale spíš z pohledu normálního smrtelníka. Jinak, v poslední době se mi ještě povedlo narazit, na pěkně zpracovanou komiksovou verzi románu Věčná válka od Joela Haldemana  (doporučuji, pokud se necítíte na knižní předlohu). Braenn wrote: ... A české, jistě známější fantasy od Vladimíra Šlechty tu nějaké příznivce mít musí, ne? Krvavé pohraničí, Nejlepší den pro umírání... Autor, který se knihu od knihy zlepšuje. A že píše už docela dlouho. http://www.fantasie.me.cz/?q=node/64Šlechtu znám hlavně z jeho sci-fi povídek. Mezi další zajímavé české autory bych zařadil ještě Jaroslava Mosteckého (psal i pod pseudonymem Jeremy Shackleton).
_________________ DM aktivita podle časových možností (případně podle nálady).
|
|
Top |
|
KaTo
|
Post subject: Re: Literární koutek Posted: 18:09 09. Feb 2012 |
|
Joined: 15:24 23. Jun 2007 Posts: 6754 Location: Severní okraj Středozemě
|
Fryn+Braenn wrote: ...fantasy od Vladimíra Šlechty... Jak jsem na něj mohl zapomenout?!!! Aha, už vím, od Hořících přízraků jsem od něj neměl nic v pacičkách  a to budou tři roky, inu...sejde z očí sejde z mysli. Mimochodem - kdo nezná, a hraje na Thalii, lze na jeho "fantazy půlku tvorby" nalákat na půlelfa Thompsona, který se z prvních povídek z "bezcharakterního" chaotic-neutrál/evil "lootera", přes neutrál evil "mstitele" stane takřka neutrálním "chrakterním" dobrem (skoro až zákonným dobrem  ) v závěrečných povídkách cyklu. Btw - trochu mi to připomíná Koináše (reklama na Žambocha, kterého jsem propagoval dříve ), který v jeho sérii začínal...a i končil podobně, byť tedy Koniáš končí (momentálně) o nějaký ten level (myšleno společenský ) jinde.P.S. Můj osobní oblíbenec (byť to byla jedna z vedlejších postav) byl (pra)starý elf Skjúwink (neměl zuby, byl šílený a přefikl každou na kterou se podíval  , pokud se tedy na nějakou obtěžoval podívat  ).
_________________ Síla tě osvobodí! - Sithský kodex, 12.12.2011 (TOR-preorder) Bylo to peklo! - Error 37, Error 3005, Error 3007, 15.5.2012 (Diablo3) Až s vámi skončím, nebudete věřit vlastní mysli! - Mesmer, 28.8.2012 (GW2) Historie umírá s těmi, kteří ji pamatují. - Din Dagor, Mrazen 1147 (EQ) Tento rok bude začátek konce. - neznámý vojín
|
|
Top |
|
Prasokralik
|
Post subject: Re: Literární koutek Posted: 18:28 09. Feb 2012 |
|
Joined: 01:53 05. Dec 2010 Posts: 4507 Location: Land Down Under
|
_________________ Ignore list: Theogil I, Krysak, Koninho87, Kokosak, Grin, efu_redo
Pain is temporary. Victory is forever.
|
|
Top |
|
G-ladiator
|
Post subject: Re: Literární koutek Posted: 20:20 09. Feb 2012 |
|
|
Ano, to je boží knížka. Hlavně tamější trpaslíci 
|
|
Top |
|
Prasokralik
|
Post subject: Re: Literární koutek Posted: 22:56 09. Feb 2012 |
|
Joined: 01:53 05. Dec 2010 Posts: 4507 Location: Land Down Under
|
Glat a Trin, nejlepší romance antihrdinů co znám.
_________________ Ignore list: Theogil I, Krysak, Koninho87, Kokosak, Grin, efu_redo
Pain is temporary. Victory is forever.
|
|
Top |
|