|
View unanswered posts | View active topics
Author |
Message |
Shaman88
|
Post subject: Re: Co Vám na Thalii vadí? Posted: 22:32 29. Nov 2012 |
|
|
Jo to je jedna z věcí co mi na Thalii neskutečně vadí... a to vynucovatelná perma Smrt.
|
|
Top |
|
Aulus
|
Post subject: Re: Co Vám na Thalii vadí? Posted: 22:40 29. Nov 2012 |
|
Joined: 17:31 22. Jan 2012 Posts: 5998 Location: Nový Jičín / Brno
|
Shaman88 wrote: Jo to je jedna z věcí co mi na Thalii neskutečně vadí... a to vynucovatelná perma Smrt. O to mi třeba vůbec nejde. Vynucování permky je spíš výjimečné. Jen jsem tím chtěl porovnat možná rizika a upozornit na to, že smrt v creepu je sice smutná, ale i tak častěji potkává hráče necreeperského ražení, protože dungeony neznají nazpaměť, nemají léty vybroušenou dokonalou taktiku, která by ani nebyla reálně vypracovatelná (kolikrát by reálný hrdina mohl vykosit stejný dungeon se stejně rozmístěnými příšerami?). Prostě mi z toho vychází, že hráč, který nekolečkuje a snaží se hrát svou postavu "realisticky" a s charakterem, je na tom téměř vždy hůř, než bezcharakterní mlátička. Navíc pro hráče, kteří pravidelně necreepí, je smrt postavy a průchod přes chrám nebo Astarotha dalekosáhlejší zásah do XP, protože ho nemají šanci tak rychle smáznout.
_________________ "Všechny hranice jsou konvence, které čekají, až je někdo přesáhne. Někdo může přesáhnout konvenci, pokud mu k tomu někdo jiný vydá podnět." David Mitchell, Atlas mraků "But what do we have left once we abandon the lie? Chaos. A gaping pit waiting to swallow us all.”
|
|
Top |
|
Shaman88
|
Post subject: Re: Co Vám na Thalii vadí? Posted: 22:49 29. Nov 2012 |
|
|
Jenže jak z toho ven? Jako mě by právě vůbec nevadilo kdyby ve hře existoval nějaký RP mod, který by pro hráče preferující tenhle styl hry se všemi výhodami i nevýhodami nastavil systém aby jim to lépe vyhovovalo a motivovalo je to.
|
|
Top |
|
Aulus
|
Post subject: Re: Co Vám na Thalii vadí? Posted: 22:51 29. Nov 2012 |
|
|
Shaman88 wrote: Jenže jak z toho ven? Jako mě by právě vůbec nevadilo kdyby ve hře existoval nějaký RP mod, který by pro hráče preferující tenhle styl hry se všemi výhodami i nevýhodami nastavil systém aby jim to lépe vyhovovalo a motivovalo je to. Budu nad tím přemýšlet a přijdu s dalším návrhem, který skončí na smetišti dějin.  Ne, vážně, zkusím s něčím přijít.
_________________ "Všechny hranice jsou konvence, které čekají, až je někdo přesáhne. Někdo může přesáhnout konvenci, pokud mu k tomu někdo jiný vydá podnět." David Mitchell, Atlas mraků "But what do we have left once we abandon the lie? Chaos. A gaping pit waiting to swallow us all.”
|
|
Top |
|
Shaman88
|
Post subject: Re: Co Vám na Thalii vadí? Posted: 22:53 29. Nov 2012 |
|
|
To půjde těžko, jelikož se mezi takové hráče neřadím tak nedokážu posoudit co je cílem jejich hry a jak hru tráví...
|
|
Top |
|
Krysak
|
Post subject: Re: Co Vám na Thalii vadí? Posted: 23:28 29. Nov 2012 |
|
 |
Bůh |
|
|
Aulus wrote: Shaman88 wrote: Jo to je jedna z věcí co mi na Thalii neskutečně vadí... a to vynucovatelná perma Smrt. O to mi třeba vůbec nejde. Vynucování permky je spíš výjimečné. Jen jsem tím chtěl porovnat možná rizika a upozornit na to, že smrt v creepu je sice smutná, ale i tak častěji potkává hráče necreeperského ražení, protože dungeony neznají nazpaměť, nemají léty vybroušenou dokonalou taktiku, která by ani nebyla reálně vypracovatelná (kolikrát by reálný hrdina mohl vykosit stejný dungeon se stejně rozmístěnými příšerami?). Prostě mi z toho vychází, že hráč, který nekolečkuje a snaží se hrát svou postavu "realisticky" a s charakterem, je na tom téměř vždy hůř, než bezcharakterní mlátička. Navíc pro hráče, kteří pravidelně necreepí, je smrt postavy a průchod přes chrám nebo Astarotha dalekosáhlejší zásah do XP, protože ho nemají šanci tak rychle smáznout. Ovšem tak je to zcela v pořádku. 1, Ekosystém (thalie) dává všem stejné podmínky, to je jediné správné 2. V rámci ekosystému jsou ruzní živočichové na různém stupni potravního řetězce, to je v pořádku. 3. Tady si volí zvířata svou pozici v potravním řetězci, to je super! Jak se začnou dělat pravidla pro někoho je z toho rázem Evropská Unie a to už je problém...... se všemi jejími úřadníky a nesmyslnými pravidly a omezeními. Jistě nějak to funguje......
|
|
Top |
|
J.F.Payne
|
Post subject: Re: Co Vám na Thalii vadí? Posted: 23:31 29. Nov 2012 |
|
|
Taky mi to přijde v pořádku. Já se sice na svůj level expil asi rok a půl (a moje creepící expy jsou spíš v mínusu  ), ale tak to prostě je. Že to někdo vytáhne na epic level za týden? Baví ho to, hře toho musel hodně obětovat (třeba čas, kterej jí například já obětovat nehodlám)... sklízí plody své práce. Je systémově silnější. V jednu chvíli ale stejně dojde k poznání, že v určitých situacích je mu level na hovno, a že za miliony nahromaděný v bance si už stejně nemá co koupit.
_________________ Kraki Skengdrang a nejzlejší DM
|
|
Top |
|
innfra
|
Post subject: Re: Co Vám na Thalii vadí? Posted: 23:44 29. Nov 2012 |
|
|
Shaman88 wrote: To půjde těžko, jelikož se mezi takové hráče neřadím tak nedokážu posoudit co je cílem jejich hry a jak hru tráví... To ti mohu trochu osvětlit, je to sice trochu mimo topick, ale když už se tu debata rozjela, přidám: Jedná se o hráče, kteří nesnášejí creep, ať už z jakýchkoliv důvodů, tak hrají hru na základě interakcí mezi postavami. Vysloveně drtí hru přes časovky, pokud je někdo neznásilní do dungu a i to je pro ně příšerná zkušenost a vyhýbají se jí. Co je náplní jejich hry? Velice snadná odpověď, vytváření příběhu své postavy na základě svého přesvědčení a povahových rysů jejich postavy, dle povolání. V podstatě takové autoquesty, aby se zabavili. Třeba já jsem se takhle přidal k paladinům, při hledání cesty ke kodexu. Někdo jiný buduje spolek... V zásadě je baví hra s ostatními hráči a rádi s nimi rozvýjí hru, všelijakými směry. Třeba Tariel a její dáreček... hlava jednoho podtemňáka, se kterou se stále chlubí. Někomu je z toho na zvracení a někdo se směje. Nevim jestli jsem to zvládl popsat nejlépe, ale snažil jsem se.
_________________ Tariel Reynolt - "Kde mám dárečka?" Tomas Tane - "Tady si jeden neodpočine." Finnean Násir Taran - "Za kodex a za sestru!" Alexandr Rázný - "Už mě to tu nebaví! Puste mě ven!" Tomáš Alrik Tane - "Já vim, moc mluvim." Tagar Kovadlina - "Háááá Hřbitůváčka!" - Smazán
Elitní Kazišuk!
|
|
Top |
|
J.F.Payne
|
Post subject: Re: Co Vám na Thalii vadí? Posted: 23:57 29. Nov 2012 |
|
|
Akorát bych neřekl, že RP hráči nutně nesnášejí creep. Třeba mě baví. Ale čas od času. K tomu, aby se moje postava někam vydala, prostě musí mít důvod...
|
|
Top |
|
Aulus
|
Post subject: Re: Co Vám na Thalii vadí? Posted: 00:15 30. Nov 2012 |
|
|
Krysak wrote: Ovšem tak je to zcela v pořádku. 1, Ekosystém (thalie) dává všem stejné podmínky, to je jediné správné 2. V rámci ekosystému jsou ruzní živočichové na různém stupni potravního řetězce, to je v pořádku. 3. Tady si volí zvířata svou pozici v potravním řetězci, to je super!
Jak se začnou dělat pravidla pro někoho je z toho rázem Evropská Unie a to už je problém...... se všemi jejími úřadníky a nesmyslnými pravidly a omezeními. Jistě nějak to funguje...... Takže podle tebe je na RP světě v pořádku, aby čistí creepeři byli na vrcholu potravního řetězce? Jinými slovy tedy často hráči, kteří na RP podstatu kašlou, charakter hrají velmi omezeně a nebo vůbec a postavu neutvářejí. Tím rozhodně nemyslím žádnou vyhraněnou skupinu, ale hráče, kteří se můžou vyskytovat jak na povrchu, tak v podtemnu. Kdo nechce mít postavu na vrcholu potravního řetězce? Nebo spíš - kdo chce hrát postavu na spodku potravního řetězce? Na první otázku bych ještě kladné odpovědi našel a bylo by jich asi i dost. Ale na druhou otázku by odpověděl "ne" asi úplně každý. V čem tewdy vidíš výhodu výběru postavení v potravním řetězci? Všichni prostě chtějí mít systémově silnou postavu. Nikdo nechce při každé výpravě končit pod kytičkama. Elitářský přístup k power builderům má často velmi negativní důsledky. Například si vezměte situaci, kdy se hráč, který má v oblibě hru charakteru a IC vývoj, dostane do spolku PB, kteří tohle hrát vesměs nechtějí. Pravděpodobně zapadne do tohoto spolku se vším všudy, může mít radost z toho, že jeho postavy stoupají rychle po levelech s ostatními, může být nadšen kvalitním creepem, ale RP si pravděpodobně nezahraje. A proč? Protože ho s ním pod heslem "nejsme nízký stupeň potravinového řetězce" nikdo chtít hrát nebude. A možná ani nebude v té společnosti sám, ale protože to prostě nesedí většině, hrát se role nebudou. A tak nám na jistých místech RP podstata hry pomalu zaniká... Jon: Nejdůležitější z toho co jsi napsal podle mě je, že na RP světě by měla mít postava ke creepu IC důvod. To není příliš omezující pro jeho provádění, ale je škoda, že i na tohle hodně hráčů zapomíná.
|
|
Top |
|
Molly23
|
Post subject: Re: Co Vám na Thalii vadí? Posted: 00:19 30. Nov 2012 |
|
Joined: 16:55 18. Sep 2009 Posts: 5217 Location: Bad Reichenhall
|
J.F.Payne wrote: Veď dlouhodobě nějakou alespoň trochu početnou gildu a výhody i postavení se dostaví samo. Jen to chce mít vizi a vytrvat v ní. Tohle musím napsat do tohodle topicu. Proč by to mělo jít pouze v partě? Proč by to měl získat jenom vůdce té party? To mě na tom čertí. Pořád se nemůžu zbavit jistého znechucení nad formou odměny po tom paladinském questu. Odměnu dostali jen členové oné skupiny, všichni ostatní co se podíleli stejným dílem a námahou utřeli (pokud se tedy nepřidali k oné skupince). Nakonec to u mě vyústilo v takovou frustraci, že jsem začal zakládat jiné postavy, které pro jistotu nechtěli být ničím velkým a prostě hrál a jelikož mi bylo líto zahodit char jako je Vilma, tak jsem tomu prostě přizpůsobil hru. Z Vilmy je hospodská a nemusím nic řešit, ale prostě mě to mrzí. V podstatě to co jsem odehrál, válka, černý kočár, Morusův stánek, Vilmina družina, Limndul a pak teda Johannesova družina, jsem hodil do koše a nemám zrovna chut se o něco dalšího snažit. A jsou tu i postavy, které si něco získaly, vydobyly a pak si prostě DM řekli, že to tak nebude... a jsou zase někde u dna.
_________________ ▬▬ஜ۩۞۩ஜ▬▬ Molly23 alias Mišák
▬▬ஜ۩۞۩ஜ▬▬
|
|
Top |
|
Aulus
|
Post subject: Re: Co Vám na Thalii vadí? Posted: 00:31 30. Nov 2012 |
|
|
Molly23 wrote: ...
Souhlasím s tím, že odměňování bylo z OOC hlediska dost nefér. IC to dávalo smysl a proto to dopadlo, jak to dopadlo. Je sice pravda, že by se IC a OOC moc nemělo míchat, ale právě odměny jsou zrovna ten případ, kdy si úplně nejsem jistý správností tohoto tvrzení. Je zřejmé, že postava, která má jasně vytyčený cíl, za kterým si jde a ještě ke všemu se ten cíl shoduje s myšlením toho, kdo o velkých odměnách rozhoduje, má cestu lehčí, než ten, který s cílem buď tápe a nebo tento cíl slučitelný s myšlením odměňujícího a nastavením světa není. Otázkou ale není, jestli je to spravedlivé, ale jak tu nespravedlnost pro příště změnit. Molly23 wrote: A jsou tu i postavy, které si něco získaly, vydobyly a pak si prostě DM řekli, že to tak nebude... a jsou zase někde u dna. Je to nejspíš pravda, taky mi to tak přijde. Důvod je v podstatě stejný, jako jsem uvedl výše - IC hledisko a logika tomu tak chtěly a OOC bylo prostě OOC, tedy irelevantní.
|
|
Top |
|
J.F.Payne
|
Post subject: Re: Co Vám na Thalii vadí? Posted: 01:09 30. Nov 2012 |
|
|
Molly23 wrote: Proč by to mělo jít pouze v partě? Proč by to měl získat jenom vůdce té party? To mě na tom čertí. Pořád se nemůžu zbavit jistého znechucení nad formou odměny po tom paladinském questu. Odměnu dostali jen členové oné skupiny, všichni ostatní co se podíleli stejným dílem a námahou utřeli (pokud se tedy nepřidali k oné skupince).
Nakonec to u mě vyústilo v takovou frustraci, že jsem začal zakládat jiné postavy, které pro jistotu nechtěli být ničím velkým a prostě hrál a jelikož mi bylo líto zahodit char jako je Vilma, tak jsem tomu prostě přizpůsobil hru. Z Vilmy je hospodská a nemusím nic řešit, ale prostě mě to mrzí. V podstatě to co jsem odehrál, válka, černý kočár, Morusův stánek, Vilmina družina, Limndul a pak teda Johannesova družina, jsem hodil do koše a nemám zrovna chut se o něco dalšího snažit. No, ta tvoje frustrace je hodně vidět. Ale abych ti tedy odpověděl: ono je logické, že svět odmění nejvíce postavu, která je v čele spolku. Není to nespravedlivé ani OOC - vůdce je vůdcem proto, že si ho ostatní jako vůdce vybrali, nebo že je dokázal přesvědčit, ať se k němu přidají... Pokud si onen vůdce za svými lidmi stojí, profitují z jeho postavení i oni. A troufám si tvrdit, že to u nás tak bylo a stále tomu tak je. Vilmawien měla postavení privilegované, což je víc, než 90% postav na serveru. Mohl jsi toho využít, cokoliv dělat, vyvinout vlastní aktivitu, aby bylo zřejmé, že na "něco víc" máš. Ale ve skupině jsi neudělal nic, i když jsme se tě snažili postrkovat do různých aktivit. Je pěkné, že zmiňuješ, co všechno Vilma prožila, ale upřímně - jakou roli ve všech těch dobrodružstvích Vil hrála? To, že tam byla. "vezla se" a máchala mečem, obvykle k získání nějakých zásluh nestačí. Další Vilminou nevýhodou je to, že prostě nikde nevydrží dlouho. Zdá se mi, že jako hráč ani nemáš trpělivost. Ale být tebou, neházím flintu do žita! Následníkem karathského trůnu je elf, takže je možné, že se elfům, co přivykli lidskému způsobu života lépe povede! Navíc vedeš Ligu (která je ti dělaná na míru!) - a to je obrovská příležitost, jak se do dějin světa zapsat. Stačí prostě vytrvat a získat si nějaké zásluhy. A nepochybuji, že uznání, reputace a přiměření odměna přijde.
Last edited by J.F.Payne on 01:14 30. Nov 2012, edited 1 time in total.
|
|
Top |
|
J.F.Payne
|
Post subject: Re: Co Vám na Thalii vadí? Posted: 01:10 30. Nov 2012 |
|
|
Aulus wrote: Je to nejspíš pravda, taky mi to tak přijde. Důvod je v podstatě stejný, jako jsem uvedl výše - IC hledisko a logika tomu tak chtěly a OOC bylo prostě OOC, tedy irelevantní. IC hledisko musí mít z podstaty věci na RP serveru vždycky přednost.
|
|
Top |
|
Braenn
|
Post subject: Re: Co Vám na Thalii vadí? Posted: 01:15 30. Nov 2012 |
|
|
Mišáku já mám - a věřím že nejsem sama - celkem jasnou představu, proč Vil nedosáhla toho, čeho chtěla. A klidně někdy v hospodě hodíme řeč.
Jen prosím, dej si ruku na srdce ohledně té "stejné" snahy. Ty jsi dobrý hráč, ale ne vůdce, a pokud holt hraješ v postavení "vezu se za vůdcem a dělám co vymyslí", tak nečekej zázraky ve formě odměny. Teď máš svou roli vůdce v Lize, tak s ní něco zkus dělat. Možná to pomůže víc, než zasvětit zbytek hry vzpomínání na to, co jsi mohl dostat od doby Isilu až poteď. Taky sem si toho zažila dost, a mě i mé postavě to stačí. Roli vůdce gildy jsem si užila dosytosti jinde a jsem ráda, že teď můžu hrát něco diametrálně odlišnýho. A vyžívat se v tom, na co má postava má.
Edit - Jon mě předběhl. A neber to prosím zle, je možné, že se prostě jen docela pletu.
_________________ Ryudern Tann - 29 level fňukna, 1 level "muž". Píšu přesně to, co mám na mysli. Nemohu za to, že někteří čtou to, co mají na mysli oni. Vrchní prohledávač cizích trezorů, zabavovatel dóz, nejvyšší šátrač ve stolcích a pověřený prohmatávač koberců.
Last edited by Braenn on 01:16 30. Nov 2012, edited 1 time in total.
|
|
Top |
|