|
View unanswered posts | View active topics
Author |
Message |
mandos
|
Post subject: Elfština Posted: 23:12 06. Dec 2011 |
|
Joined: 23:19 23. May 2009 Posts: 524 Location: Kladno/Praha
|
Tak jsem tak přemýšlel nedávno nad založením elfa a napadlo mě jestli je někde v reáliích řečeno jaký jazyk používat, protože já nic nenašel. Spousta lidí používá Tolkienovskou elfštinu pokud vím, ale ta je celkem těžká na učení a i když se naučí pár frází a slovíček, kolik elfů na Thálii pocházejících z Alwarielu opravdu umí mluvit plynule. No, kam tím směřuju. Zajímalo by mě jak by se tým a reálie a vy ostatní dívali na to kdyby elfové používali angličtinu, kterou většina z nás umí, pro toho kdo neumí, věřím, je lehčí angličtina než quenya a angličtina není na Thálii jinak známý nebo kýmkoliv používaný jazyk takže by to asi nemělo vadit. Let's talk.
_________________ Pokrok je jako stádo sviní v humně. Z takého stáda, to sa mosí uznat, je užitek. Je uzený špek, je ovar, je prejt, sú klobásky, sú nožky v rosolu. Tož sa nesmí ohrnovat nos, že je všecko posrané.
|
|
Top |
|
Shaman88
|
Post subject: Re: Elfština Posted: 23:21 06. Dec 2011 |
|
|
|
Top |
|
Nalkanar
|
Post subject: Re: Elfština Posted: 23:24 06. Dec 2011 |
|
Joined: 14:21 13. Feb 2010 Posts: 9274 Location: Brno/"Znojmo"
|
Mě osobně by angličtina přišla dost rušivá. A skončilo by to asi tak, že bychom se ve hře bavili stejně jak v reálu, protože by se elfské výrazy staly slangem v obecné, tak jak angličtina v češtině.
_________________ .
|
|
Top |
|
mandos
|
Post subject: Re: Elfština Posted: 23:30 06. Dec 2011 |
|
|
Jasně ale takhle je na thálii kde je základně nějakých sedm ras jeden jazyk prakticky, mě by se docela líbilo kdyby elfové kterých je celkem hodně mohli mluvit svým jazykem. Jen tak pro zajímavost, kolik lidí na Thálii dokáže vést konverzaci v quenyjštině...opravdovou koverzaci?
_________________ Pokrok je jako stádo sviní v humně. Z takého stáda, to sa mosí uznat, je užitek. Je uzený špek, je ovar, je prejt, sú klobásky, sú nožky v rosolu. Tož sa nesmí ohrnovat nos, že je všecko posrané.
|
|
Top |
|
Prasokralik
|
Post subject: Re: Elfština Posted: 23:31 06. Dec 2011 |
|
Joined: 01:53 05. Dec 2010 Posts: 4507 Location: Land Down Under
|
Yo bro
Edit Desmond : gangsta elfština?
_________________ Ignore list: Theogil I, Krysak, Koninho87, Kokosak, Grin, efu_redo
Pain is temporary. Victory is forever.
|
|
Top |
|
Nalkanar
|
Post subject: Re: Elfština Posted: 23:32 06. Dec 2011 |
|
Joined: 14:21 13. Feb 2010 Posts: 9274 Location: Brno/"Znojmo"
|
No pokud vím, tak neexistuje oficiální rozsáhlý quenský sborník, který by byl obecně natolik platný, že by se z něj dal naučit celý jazyk. Jsou snad nějaké fan-slovníky, které řeší nějakou slovní zásobu atd., ale hádám, že nepokryjí nikdy plně rozsah jazyka, gramatiku kompletní atd.
_________________ .
|
|
Top |
|
Miell
|
Post subject: Re: Elfština Posted: 23:33 06. Dec 2011 |
|
|
Jsem pro elfštinu.. fráze se lze naučit.. dostaneš se do toho, což vím z vlastní zkušenosti. Já měla fráze vypané na papíře u PC. Angličtina by mě asi taky rušila. Ale tady se mě to netýká:)
_________________ Kieran a Desmin Hanifah Ardian Layla Morwinyon Mirima Farah Al Marfa - NPC
https://www.youtube.com/watch?v=21ANYDbFDNQ
|
|
Top |
|
KaTo
|
Post subject: Re: Elfština Posted: 23:34 06. Dec 2011 |
|
Joined: 15:24 23. Jun 2007 Posts: 6754 Location: Severní okraj Středozemě
|
Offline nebo online?  . Já "studoval" elfštinu (A drowštinu) hodně, hodně dávno (ještě na jiném shardu), takže jsem ji do Thalie zase uspesne zapomněl. Tady mě ji donutila oprášit Pajky a její hlášky s elfinama. Takže pasivně bych i teď ledacos splodil, aktivně jen hesla. Ale jak píše Nalk, je to dost "chudý" jazyk. OT: Zlatí trpaslíci a jejich ostravsko-hanácko-znojmsko-hantec  .
_________________ Síla tě osvobodí! - Sithský kodex, 12.12.2011 (TOR-preorder) Bylo to peklo! - Error 37, Error 3005, Error 3007, 15.5.2012 (Diablo3) Až s vámi skončím, nebudete věřit vlastní mysli! - Mesmer, 28.8.2012 (GW2) Historie umírá s těmi, kteří ji pamatují. - Din Dagor, Mrazen 1147 (EQ) Tento rok bude začátek konce. - neznámý vojín
|
|
Top |
|
mandos
|
Post subject: Re: Elfština Posted: 23:36 06. Dec 2011 |
|
|
No, co já vím Tolkienoská elfština (nevím jestli to je Quenya nebo Sindar) má kompletní gramatiku a slovní zásoba je celkem hodně dostačující, pár výrazů nemají ale spousta se snad skládá teď nevím přesně. Btw tolkien když tvořil elfštinu vycházel ze severských jazyků a gramatika má minimálně popsané skloňování a pod.
|
|
Top |
|
Shaman88
|
Post subject: Re: Elfština Posted: 23:37 06. Dec 2011 |
|
|
Ale byl by zajimavej nápad dostat do hry jazyky... kdy by se postavy mohly učit jazyky a ti co by je neuměli by jim nerozuměli......
|
|
Top |
|
mandos
|
Post subject: Re: Elfština Posted: 23:39 06. Dec 2011 |
|
|
Tohle mě taky napadlo. Hraju NWN 2 na serveru BTTSC a tam mají všechny rasy svůj jazyk a je tam automatický překladač zabudovaný do chatu znalost jazyka se pak určuje podle bonusu inteligence každá rasa má svůj, obecný + jeden za bonus int a tím umí mluvit a rozumí mu, význam se pak vypisuje těm co jazyk znají v systémovém okně, pak ještě lze jazyku rozumět s dostatečnou znalostí (skill) ale nejde jím mluvit. To by bylo zajímavý ale nevím jak složitý je to vytvořit.
|
|
Top |
|
-darkvision-
|
Post subject: Re: Elfština Posted: 00:59 07. Dec 2011 |
|
|
Screa ol, srow !
_________________ O podtemnu se v posledních letech říká, že tam hrají samé čuňata a PKčka. Tento mýtus bohužel nemáme čas vyvracet, protože "JEDEME BOMBY!"
Dočasně mimo. Jsem Žena!
Nhill'nue Zau'ndar Anirrinths Zau'ndar Izzrar Zau'ndar - ten druhej, nebo první
|
|
Top |
|
DenGrasse
|
Post subject: Re: Elfština Posted: 02:35 07. Dec 2011 |
|
|
Angličtinu coby elfštinu určitě ne.
Pokud bychom někdy najeli na angličtinu, pak leda jako dual language pro celý shard, ale nepředpokládám, že by se to někomu chtělo všechno překládat.
Tolkienovská elfština ti musí stačit... holt se trochu uč. Proč by angličtinu měli mít zrovna elfové a ne trpaslíci, gnómové, atd.?
_________________ hyperpasivní myšohryz pokud mi píšete na ICQ, napište co chcete jsem jenom autor. číst ty reálie musíte sami...
|
|
Top |
|
J.F.Payne
|
Post subject: Re: Elfština Posted: 02:39 07. Dec 2011 |
|
|
Orkové by pak mohli mít ruštinu, trpaslíci němštinu, a gnómové vlámštinu!
_________________ Kraki Skengdrang a nejzlejší DM
|
|
Top |
|
DenGrasse
|
Post subject: Re: Elfština Posted: 03:26 07. Dec 2011 |
|
|
_________________ hyperpasivní myšohryz pokud mi píšete na ICQ, napište co chcete jsem jenom autor. číst ty reálie musíte sami...
|
|
Top |
|