Thalie

Persistentní svět hry Neverwinter Nights
It is currently 00:16 20. Jun 2025

All times are UTC + 1 hour [ DST ]

Forum locked This topic is locked, you cannot edit posts or make further replies.  [ 26 posts ]  Go to page 1, 2  Next

Jaký system spolků by vás zaujal?
Poll ended at 14:30 29. Jun 2009
1. Svobodné spolky 24%  24%  [ 4 ]
2. stejný system jaký je nyní na Thalii - nic neupravovat 41%  41%  [ 7 ]
3. system "NF" upravený system Thalie 18%  18%  [ 3 ]
4. uplně jiný - napiš návrh 0%  0%  [ 0 ]
5. spolky mne nezajímají , je mi to úplně jedno 18%  18%  [ 3 ]
Total votes : 17
Author Message
 Post subject: Struktura spolků
PostPosted: 14:30 01. Jun 2009 
Rytíř
 Profile

Zdravím Vás, hráče i realizační tým. Dovolil jsem si jednou za dva roky udělat takovou malou
teoretickou anketu. Je to nezávazná pouze informační anketa.
Oč jde:
Pokud jste si všimli , mluví se zde na foru občas o frakcích. Zavést frakce a nebo je vzkřísit se
pokoušeli na více serverech několika způsoby . Jednalo se třeba o opoziční ozbrojenou frakci
(několik bandytů-zlounů) proti ustřední vladě - městu atd. Toto se svelkým ohlasem a úspěchem nesetkalo.
Další možností je budování vícero spolků různě umístěných a s různými motivy. S takovými spolky "nezavislé spolky"
jsem se setkal na Kandelabrii 2 , kde jim to velmi dobře jde.
Chtěl bych se nad spolky jako takovými zamyslet. Vytipoval jsem asi tři takové typy spolků .
Nejdříve bych představil system "svobodných spolků" jako je na K-2
1 - tam si může každý hráč založit spolek, pojmenovat ho jak chce a určit i boha kterému se bude klanět.
Zakladatel a nebo vedoucí si mohou určit jeho struktůru, funkce a pravomoci. může založit společné konto.
Členové spolku cítí zpravidla k sobě navzájemnou spolunáležitost, pomáhají si, vědí o sobě(např při připojení
do hry si ihned davají partu atd.)učastní se spolu akcí na získání vzácných rud a surovin , pomahají
si s craftem atd atd .. je toho moc.
Spolky se svou aktivitou podílejí na budování historie serveru a mění jí.
Spolky si vzájemně budují mezi sebou vztahy, které pak nastavují.
Spolky mají zpravidla z části společný majetek .
Silné spolky vlastní i celé vesnice, o které se musí starat a bránit je a to i spolu se spojeneckými spolky.
Spolky se přikláni a nebo vyznavají jednoho ze stavajících bohů , nebo mohou založit i svou církev.
Pokud je člen spolku postava DM , zastává zpravidla vyznamný post ve spolku - ale nemusí.

2 - system Thalie
Spolky jsou přímo řízeny DM
DM neřídí spolky jako řádná postava , ale jako jakési božské NPC .
Bohužel člen spolku nikdy nezjistí je-li jeho DM přítomen a tak musí otravovat do PJ kanálu což je nepříjemné
jak pro něj tak pro ostatní DMka.
Mám pocit ale to možná jen můj pocit - že hráči chodí na spolkové qesty hlavně pro expy a když není
tak se v klidu rozejdou
Ostatní život ve spolcích - znáte jistě lépe jak já.

3 - Návrh, já mu pracovně říkám "NF"
Po té co jsem se na Thalii tak trošinku poptal , jsem zjistil že se DM kontroli nak spolky nevzdají.
Vzpomněl jsem si tedy jak kdysi fungovali spolky.
- Velitel ,nebo vedoucí jak chcete byli čestné (pro nás hráčské funkce) funkce mohli být
volené nebo se prostě členové domluvili.
- hospodář spolku , nebo jak si tuto funkci nazvete , býval placený nevolený dosazený
(u nás DMkami a nebo přímo postava DM) jako takový měl nejvíce informací , přehled přez finanční
tok spolku atd atd.
Nabýzí se možnost tento system použít ve hře. DM by už nebyl ono odhmotněné nedotknutelné NPC ale
hráč ve formě jakehosi hospodáře (nebo zbrojmistra, správce , zemana atd mne ted napadlo) Na lvlu ani na ostatních
věcech by nezáleželo mohl by být v sídle a pokud by chtěl tak nejen tam.
Vedoucí spolku by byla asi volená postava hráče, pokud by bylo nutné volil by se zástupce vedoucího.
Vedoucí i ostatní členové spolku by uzce spolupracovali s oním DMkem - s hospodářem.
Společný účet v případě možnosti nákupu pro spolek by byl velmi vhodný.
Spolky by si mohli po dohodě s DM zakladat hráči samy a nebo by mohli využívat stávající s možností uprav.

- Další navrhy budou mnou vítány.
- prosím napište své zkušenosti odjinud z jiných serverů.

Reply with quote  

Post subject: Re: Anketka
PostPosted: 14:52 01. Jun 2009 
Temnota
 WWW  ICQ  Profile

Obecně nejsem příznivcem zakládání takzvaných umělých spolků. Preferuju, když nějaké společenství vzejde od hráčů a hráči naplňují jeho činnost. Hráči výmýšlejí eventy atp.
Pokud jde o společný účet, či společné vlastníctví, není problém vyřešit - preferuji bez nutnosti jakékoliv registrace spolku.

Roli DM považuju ve spolku za minoritní. Může mu vymýšlet eventy a řešit s ním některé problémy, pokud se mu chce. DM by však neměl být tím jediným, co drží spolek pohromadě.

Každý spolek, který má fungovat bez stálé DM berličky si musí opatřit jednoho, nebo více hráčů tahounů. To ví asi každý, kdo nějaký ten fungující spolek zažil.

Na Thalii si každý větší spolek zpravidla bere pod patronát nějaké DM. Je to z toho důvodu, že je snadnější, když ví o spolku všechno jeden člověk, než když musí vědět x lidí duplicitní informace. Ve spolku by opět měla být snaha, zvolit si z hráčů nějakého šéfa. Pokud není mezi hráči nikdo, kdo by toho byl schopný, spolek opět zkomírá a je závislý na DM.

Shrnutí:
To, co tu navrhuješ můžeš bez problému udělat ve hře. Jde jen o snahu. Na spolky dle mého názoru nemusí být žádný systém, jen schopní hráči.

Brûlante et suant les poisons,
Ouvrait d'une façon nonchalante et cynique
Son ventre plein d'exhalaisons.

Reply with quote  

PostPosted: 15:07 01. Jun 2009 
Čestný člen týmu Thalie
 ICQ  Profile

jak můžeš vlákno nazvat anketka ? pak se div, že to někdo smaže, aniž by to jen zkusil číst :-/

hlasovat nebudu, pač možností je mnohem a mnohem víc ale komentář si nevodpustim
* frakce nejsou spolky - frakce na thalii budou a budou řízený a kontrolovaný celým týmem, to jinak nejde - je to základní strategický rozhodnutí, jestli svět bude frakční nebo ne a rozhodlo se, že thalie frakční bude - nejde bejt frakční trochu nebo "tak napůl", frakční dění je dění světa, ovlivňuje svět a postava je do něj dřív nebo později vtažená, ať po svý vůli nebo proti ní, proto frakce dycky budou stát "nad" spolkama a rozhodně je nebudou řídit jen hráčský postavy, což ale neznamená, že je nemůžou výrazně ovlivnit

* jestli spolek vznikne kolem DM a předpřipravenýho jádra nebo "na zelený louce" (jen iniciativou hráčů) je myslím fuk, pokud spolek nějakou dobu fajnově funguje, myslím si, že si ho nějaký DM všimne a poskytne mu support

* co odmítám je vnášení dalších bohů (máme jich dost)
* a na základě zkušeností z jinejch serverů sem i silně proti předčasný materiální a jiný podpoře (sídla a podobně) protože nejčastějc je jediným cílem a smyslem vznikajícího spolku právě zisk těch výhod a představa o činnosti často nulová a trvání spolku méně než dva měsíce

ale abych nepsal jen negativně - samozřejmě máme v rukávě úžasný řešení ale momentálně je tým přetíženej jinejma úkolama - nicméně jednou možná přijdeme s něčím překvapivým ;.)

Reply with quote  

PostPosted: 15:08 01. Jun 2009 
Rytíř
 Profile

Naprosto souhlasím s Kucíkem , ano mě se zdají některé ty spolky trochu umělé a vše visí jen na DM a to se mi nezdá dobré. Tím že tu napiší lidé své nazory by se to mohlo trochu rozhýbat . Např . členové spolku by si mohli vzájemně pomáhat i mimo spolkové qesty. Jinak Já si myslím že tadykde je to tak zvyklé by přítomnost DM byla dobrá ale ne jako nějake posvátné NPC . Spíše jako usměrnující kontrolní činitel který hráčům pomahá a ne že vše vymyšlí za ně .
Vím že kritizuji především i sebe - ale chci tím naznačit že by s tím kdo se vezme do spolku nemusel mít jediné a hlavní slovo DM ale hráči by měli hrát s hráči se kterými se jim dobře hraje a oni by měli žádat toho Dm o to či ono.

Reply with quote  

Post subject: Re: Struktura spolků
PostPosted: 15:21 01. Jun 2009 
Mistr
 ICQ  Profile

Taakkze, snad odpoviem komplexne, viac menej suhlasim asi vo vsetkom s Kucikom, len doplnim pohlad mna ako DM Bratstva.

-spolky medzi hracmi mozes zalozit kedy kolvek, samozrejme nemozes ocakavat hned velke pravomoci svojho spolku ale to asi ani neziadas. Cize ano, je moznost ked sa hraci dohodnu, zalozia si spolok v podstate neoficialne, budu spolu hravat, spolu obchodovat, spolu podnikat akcie a casom sa kludne vypracovat na oficialny uznavany spolok... co teraz na sucasnej Thalii v tomto brani? Nic.

-sucasny system spolkov a patronat DM v nich. I na fore Bratrstva som pisal, ze by som uvital keby sa clenovia drzali spolu, dohadovali si spolocne akcie aj priamo cez forum, jednoducho aby hrali aj bezo mna a ked taku snahu a hru spolocnu uvidim tak sa kludne mozem i vasich eventov zucastnit.

Zaver: to ze sucasne spolky vyzaduju plnu podporu DM je zavisle cisto a len na hracoch. Za to, ze hraci z jednej gildy spolu bez DM nehraju nemoze DM ale samy hraci.

Cesta spravedlivého ze všech stran lemována jest nespravedlností,sobectvím a tyranií lidské zloby.Požehnán buď ten,kdo ve jménu lásky a dobré vůle vyvede slabé z údolí temnoty,neb ten jest skutečným pastýřem a spasitelem zbloudilých dětí.A já srazím k zemi mocným trestem a divokým hněvem všechny,kdo se pokusí otrávit a zničit mé bratry.A když uvalím svou mstu na tebe,seznáš,že jméno mé je DM!

Reply with quote  

PostPosted: 15:36 01. Jun 2009 
Bůh
 Profile

Jen přidám: hráč jako velitel gildy se nevyplatil. Ten hráč se ztratil bez informace nebo bylo těžké se s nim spojit apod. k tomu je to stejné jako s DM, taky nevim kdy bude ve hře. DM má své ICQ na webu a podle mě je komunikace snadnější s nim.

DM jinak hraje jakoby celou gildu, zastává důležité funkce ale i bezejmené NPC, podle mě je lepší když je spolek takhle velkej i s NPC a s řízenim DM.. nic však nemám proti malému řádu apod.

já kontroluji každý jeho nádech
já podněcuji vaše neštěstí
zrozením i zabíjením
já vyvolám armageddon
krmen tisícem duší.

Reply with quote  

PostPosted: 15:52 01. Jun 2009 
Temnota
 WWW  ICQ  Profile

Samozřejmě že hráč může zmizet, ale stejnětak třeba najednou nebude mít DM delší dobu čas. Vždycky je to o tom, aby nebylo všechno závislé na jediném člověku. Když ti z nějaký SW firmy odejde architekt, kterej má jako jedinej přehled o projektu, tak to taky můžeš zabalit.

Ale o tom se tu celou dobu bavíme.

Brûlante et suant les poisons,
Ouvrait d'une façon nonchalante et cynique
Son ventre plein d'exhalaisons.

Reply with quote  

PostPosted: 16:51 01. Jun 2009 
Rytíř
 Profile

Guildy a spolky atd by měli kolem sebe zakládat zkušení hráči s přirozenou autoritou a touhou ovlivnovat dění na serveru.
- Dobře bratrstvo , nám odešla Fidorka , nic jako by se nestalo - ale stalo se hodně , jako by se z hráčů už nikdo o nic nestaral - to neutočím na hráče, ale jen poukazuji na nutnost aby tmelící člověk jako byla Fidorka , v tom spolku fungoval.
Protože bez toho si ty hráči k sobě cestu nenajdou . To ale neplatí jen na Bratrstvo ale na všechny spolky - aby nový nerozhodnutí hráči měli možnost vstoupit tam či do jineho spolku , podle informací. U nás tady to už nejsou spolky ale spíše tajné sekty , vím že třeba Marwin se snaží , ale . Třeba výběr členů , do toho by měli ti hráči kteří pak budou s těmi lidmi hrát také co kecat ne? V takových praktických věcech by se , podle mne , měla odhodit ta škrobenost rp (jako o vaše velikosti arcidruitsvo ) ale normalně si o tom pokecat , domluvit a rozhodnout kolektivně - Né však proti vůli DMka, o tom kdo bude v té či one guildě atd atd. Doufám že mne chápete. Píšu to ve spěchu.
- Někdo tu psal že hráči budou v guildách mít zajem jen o to mít majetek a pod.
Noo pokud budou ten majetek mít k tomu aby se snažili ovlivnovat hru tak proč ne? Velká zabava craft , jednou skončí a všichni budou umět skoro všechno a co pak?
při diskusi jsem se dověděl že naši hráči znají třeba i system spolků na Eq , no já jsem hleděl tam si prý o spolcích vyloženě rozhodují hráči - tak nevím , snad nám i ostatní hráči sem napíší své zkušenosti.
Doufám že jsem nespletl pate prez devaté - děsně spěchám sory.

Reply with quote  

PostPosted: 17:10 01. Jun 2009 
Ďábel
 WWW  Profile

V současné době doporučuji omezit zakládání nových spolků a gild na minimum nebo ještě lépe úplně zastavit. Za prvé jich existuje dost a za druhé se zpracovává nově setting, takže další věci by v tom dělaly zbytečnej chaos. Samozřejmě, pokud přijde nějaká silná hráčská aktivita, DM se jí asi bránit nebudou, ale počínejte si prosím střídmě a řiďte se logickými zásadami. pokud budete na pochybách o vhodnosti záměru v souvislosti se settingem, můžete mi kdykoli napsat PM (nebo žoržovi, daanrimu atd.).
Jak už psal photter, Tým se toutoproblematikou v dlouhodobé perspektivě zabývá, takže nějaká formální pravidla budou časem přijata, ale nebude to hned.
A samozřejmě, žádná formální pravidla nenahradí potřebu tahounů, o kterých to celé je. Zatím postavy craftí a lootují, až se nabaží a začnou hledat něco jiného, bude čas se tím zabývat.

Reply with quote  

PostPosted: 17:37 01. Jun 2009 
Čestný člen týmu Thalie
 WWW  ICQ  Profile

No ako clovek co zalozil na Thalii gildu magov, naku dobu ju tahal a potom aj riadil ako DM je moj nazor taky, ze vsetko je to len a len o hracoch. Pokial maju hraci zaujem dokazu tahat gildu aj bez DM, vytvarat si zabavu navzajom a ked ma DM cas, tak im to patricne spestri.

Nato vsak treba hracov, ktori chcu mat gildu, chcu hrat spolu, chcu nieco dosiahnut v hre a potom je mozne vsetko.

Cize ako som povedal, je to len a len o hracoch.

„Povinnost je těžší než hora, smrt je lehčí než peříčko.“

Večné hľadanie cudzích chýb je jednou z najväčších chýb vlastných.
(E.Hubbard)

Yeasterday, we sought each other.
Today, we face.
For one of us, tomorrow will never be.

Reply with quote  

PostPosted: 02:19 07. Jun 2009 
Obyvatel
 Profile

Neda mi to tiez sa nevyjadrit.
Spolky su dobra vec a priklanam sa k nazoru, ze spolok tvoria v prvom rade hraci a az potom je ten DM support spolku (ajked ja ako hrac nechapem DM support spolku ale to je jedno)
Ne EQ funguju spolky uplne uzasne pretoze maju kvalitnu hracsku zakladnu... to je bez debaty.
Na K2 (aspon co som ja zazil) tak spolkovy system je fakt kvalitny a vsetka cest, ale vsetko to pada na hracoch, ktori su "nekvalitní" - individualisti, looteri, creeperi, CRAFTERI atd... Chvalyhodne vsak je ze system na K2 umoznuje plne ovladanie spolku hracom - neni teda treba DM a neni treba ani DM support
Na thalii mi prijdu spolky za terajsej situacie a informacii co mam ako najmenej vydarene z vyssie spominanych modulov. Nie preto ze by boli zle, ale chybaju "vodcovia" z rad HRACOV. A co sa tyka DM supportu a taktiez DM guildovnych questov, tak mi to prijde ako support istych hracov. Nieje ziadna novinka ze hraci chodia na guildovne questy hlavne koli odmene a az potom koli zabave a RP. Ja som za to keby sa zrusil DM support (zvyhodnovanie spolkov a postav v nom) Dobry DM ("vodca spolku") nemusi za svoje questy davat odmeny vo forme uquipu, penazi, exp. Odmenou takejto nejakej akcie spolku by mala byt hlavne zabava, potom vyborna atmosfera (DM) a stmelenie hracov a ich postav.

Takto nejak funguju spolky na EQ, hraci idu do celodnovych questov koli zabave, nie koli odmene. "Vodcovia" (hraci) pripravia nejaky autoquestik a vsetci sa bavia. Kludne 3-4 hodiny a financny zisk nulovy, XPovy zisk zanedbatelny ale zabava sto percentna.

Reply with quote  

PostPosted: 02:40 07. Jun 2009 
Urozený
 Profile

pokud chceš nějakej spolek, tak se předveď, nikdo ti tu nebrání a jestli si myslíš že ti jen tak ze srandy dá DM nějakou věc, tak možná tak prokletou panu... Já bych klidně v nějakým spolku byl, ale jelikož bych všem utek, tak bych musel bejt tahoun a zatím o to nemám zájem, navíc né všichni maj čas u toho sedět.
DM dělají hlavně atmosféru atd. , prostě jak chceš jako hráč udělat napadení vesnice nějakou nepřátelskou skupinou skřetvědů + další effekty... nevim, ale kdyby mi někdo začal whispovat telem, že se kolem mě začíná hroutit skála a padá strop tak bych se tomu akorát vysmál a dál rubal horninu a teprve pak bych vypadnul...
Prostě když kolem tebe začnou padat opravdový balvany tak je to teprve něco i kdyby ti prostě nezahvězdičkoval, že padá strop...

Alexandr Rázný - "Už mě to tu nebaví! Puste mě ven!"
Tomáš Alrik Tane - "Já vim, moc mluvim."
Tagar Kovadlina - "Háááá Hřbitůváčka!" - Smazán

Elitní Kazišuk!

Reply with quote  

PostPosted: 04:42 07. Jun 2009 
Obyvatel
 Profile

innfra wrote:
...

Ty prosimte nereaguj na moje posty. A kdyz ano tak aspon nemluv nesmysly :wink:

Reply with quote  

PostPosted: 09:45 07. Jun 2009 
Bůh
 Profile

Tak když to shrnu tak tobě se nelíběj gildy na Thalii protože nemaj hráčskou základnu, za to bohužel nemůžem.. jak máme dokopat hráče aby byli aktivní? To je jejich iniciativa

Nelíbí se ti když DM patronuje gildě.. DM se stará o jeji chod a aktivitu, na jejich Q se může přidat kdokoliv jinej jesli chce, stačí si to zjistit takže určitě to neni suport určité skupiny hráčů. Předměty dostávaji hráči minimálně, to jen hráčum kteří si to zasloužej.. takže jesli infra nebude reagovat na psaní do tellu od DM *bortí se jeskyně* tak tam prostě chcípne a nic nedostane.

Napsal si že hráči choděj na Q hlavně kvůli expum a pak teprve zábavě, ty to víš určitě lépe než DM :wink: .. někteří to tak možná dělaj, ale podle toho vypadá jejich hra a taky jejich odměna.. ze začátku sem se snažil dávat každému hráči stejně xp, ale ted dávám podle jejich hry.. pokud to bylo ubohé tak dostane minimum, lepší kdyby šel creepet jezevce.. pokud byla hra normal tak dostane normal částku a pokud bylo RP hezké, dostane i přídavek

Gildy na Thalii jsou pevně dané, nic nebrání ale založit nové.. ted je na chuti hráče jak k tomu přijde, někdo má rád menší spolky a někdo je rád v armádě nebo je člen druidského kruhu, který se ve světě zná. Mě osobně se líbějí gildy jako jsou ted, hráči maji dost na výběr a jesli chtěj něco jiného nebo maj jinej nápad, at napíšou DM.

já kontroluji každý jeho nádech
já podněcuji vaše neštěstí
zrozením i zabíjením
já vyvolám armageddon
krmen tisícem duší.

Reply with quote  

PostPosted: 10:31 07. Jun 2009 
Mistr
 ICQ  Profile

Nie je nad taketo prispevky typu: Nie som v gilde, neucastnil som sa ziadneho gildovneho Q, nepoznam hracov vo vsetkych gildach ale VIEM, ze gildy mate spravene ZLE ....

Cesta spravedlivého ze všech stran lemována jest nespravedlností,sobectvím a tyranií lidské zloby.Požehnán buď ten,kdo ve jménu lásky a dobré vůle vyvede slabé z údolí temnoty,neb ten jest skutečným pastýřem a spasitelem zbloudilých dětí.A já srazím k zemi mocným trestem a divokým hněvem všechny,kdo se pokusí otrávit a zničit mé bratry.A když uvalím svou mstu na tebe,seznáš,že jméno mé je DM!

Reply with quote  

Forum locked This topic is locked, you cannot edit posts or make further replies.  [ 26 posts ]  Go to page 1, 2  Next

All times are UTC + 1 hour [ DST ]