|
View unanswered posts | View active topics
|
Page 1 of 1
|
[ 8 posts ] |
|
Author |
Message |
Sveneld
|
Post subject: Zákoník Posted: 10:32 04. Feb 2010 |
|
 |
Šlechtic |
|
|
vcera sem hledal zakonik z karathy, na webu, ani na foru sem ho vylozene nenasel, na foru sem objevil jen jakysi Daanriho odkaz, kam me byl ale odepren pristup - byl to topic z kose "miska na milodary", nebo tak nejak. zakonik je docela dulezita ic vec, tak jestli by nebyla moznost ho hodit nekam na oci
_________________ nwn
|
|
Top |
|
Pajule
|
Post subject: Re: Zákoník Posted: 10:42 04. Feb 2010 |
|
Joined: 13:23 30. Apr 2007 Posts: 4709 Location: Gremliní nora pod sněhem
|
zalez si do knihovni a šprtej se  tam totiž je  a je tam všehco,ale na webu bejval 
_________________ Nieninquë - legenda Lilien - magie, magie, magie
Keep talking I'm analyzing you.
,,Halapartna is the way of život!" Lusignandnes, 12.8.2020, 23:53, Discord
Thalijský gremlin, creeper první třídy, neRP hráč, bílá vrána
|
|
Top |
|
DenGrasse
|
Post subject: Re: Zákoník Posted: 11:09 04. Feb 2010 |
|
|
Už se to tu řešilo x-krát. Na co to potřebuješ?
_________________ hyperpasivní myšohryz pokud mi píšete na ICQ, napište co chcete jsem jenom autor. číst ty reálie musíte sami...
|
|
Top |
|
Sveneld
|
Post subject: Re: Zákoník Posted: 11:11 04. Feb 2010 |
|
 |
Šlechtic |
|
|
chtel sem si ho znova procist
_________________ nwn
|
|
Top |
|
Sveneld
|
Post subject: Re: Zákoník Posted: 11:12 04. Feb 2010 |
|
 |
Šlechtic |
|
|
jo a vim ze uz muzu v knihovne, to sem vedel i vcera kdy sem ho hledal.
tak je to jedna ze zakladnich realii, o duvod vic proc to hodit znova na web
_________________ nwn
|
|
Top |
|
DenGrasse
|
Post subject: Re: Zákoník Posted: 11:17 04. Feb 2010 |
|
|
Zákoník jajko takový v ucelené podobě neexistuje (byly různé pokusy ošetřit to či ono, ale já osobně se stavím proti tomu, aby nějaký zákoník byl vydán). Důvod je prostý. Při sepisování zákoníku se určitě zapomene na spoustu věcí a hráči pak budou páchat nepravosti a při trestu křičet: "tohle se smí, není to v zákoníku!"
Takže, právní zásady jsou jednoduché. Platí zvykové právo a respektují se základní principy, jako třeba nikomu neškodit.
To, co rozhodně NEPLATÍ, je nesmyslná zásada CO NENÍ ZAKÁZÁNO, JE DOVOLENO. Kdo se jí bude dovolávat, pohoří! Thalie se kloní spíše k právu anglosaského modelu.
Prostě, pokud budeš potřebovat znát názor zákona na nějakou věc, stačí se ponořit do archivů (napsat mi PM nebo na ICQ) a písaři (já) vyhrabou listiny, které pak někdo, třeba místodržící nebo jiný papaláš zveřejní, viz. zákony krále Feudala I. o používání magie v IC topicu.
_________________ hyperpasivní myšohryz pokud mi píšete na ICQ, napište co chcete jsem jenom autor. číst ty reálie musíte sami...
|
|
Top |
|
Glumišek
|
Post subject: Re: Zákoník Posted: 13:27 04. Feb 2010 |
|
|
DenGrasse wrote: Zákoník jajko takový v ucelené podobě neexistuje (byly různé pokusy ošetřit to či ono, ale já osobně se stavím proti tomu, aby nějaký zákoník byl vydán). Důvod je prostý. Při sepisování zákoníku se určitě zapomene na spoustu věcí a hráči pak budou páchat nepravosti a při trestu křičet: "tohle se smí, není to v zákoníku!"
Takže, právní zásady jsou jednoduché. Platí zvykové právo a respektují se základní principy, jako třeba nikomu neškodit.
To, co rozhodně NEPLATÍ, je nesmyslná zásada CO NENÍ ZAKÁZÁNO, JE DOVOLENO. Kdo se jí bude dovolávat, pohoří! Thalie se kloní spíše k právu anglosaského modelu.
Prostě, pokud budeš potřebovat znát názor zákona na nějakou věc, stačí se ponořit do archivů (napsat mi PM nebo na ICQ) a písaři (já) vyhrabou listiny, které pak někdo, třeba místodržící nebo jiný papaláš zveřejní, viz. zákony krále Feudala I. o používání magie v IC topicu. Slyšeli jsme slovo boží. Bohu díky.
_________________ Durman Zlomocný - Helgaronův válečný kněz
|
|
Top |
|
DenGrasse
|
Post subject: Re: Zákoník Posted: 14:18 04. Feb 2010 |
|
|
PS: výše uvedené platí pro Povrch, zejména karathské království. Jiná místa mají právní systémy ještě jiné (jednodušší či naopak složitější, ale především chudší, závislejší na názoru momnetálního vládce).
Podtemno žádné zákoníky pochopitelně nemá. Duergaři se řídí zvykovým práve, které má sílu zákona a drowové žádné právo neuznávají krom práva silnějšího. Dlouhodobá nařízení a pravidla chování nejsou v drowí společnosti vydávána - ostatně, byly by považovány za známky slabosti. Vlastně jediné, co má nějakou psanou podobu, jsou náboženské rituály a společenské ceremonie, což je nezřídka totéž.
|
|
Top |
|
|
Page 1 of 1
|
[ 8 posts ] |
|