Thalie

Persistentní svět hry Neverwinter Nights
It is currently 13:54 25. Jun 2025

All times are UTC + 1 hour [ DST ]

Forum locked This topic is locked, you cannot edit posts or make further replies.  [ 66 posts ]  Go to page Previous  1, 2, 3, 4, 5  Next
Author Message
 Post subject: Re: Vyučování romštiny na školách?
PostPosted: 14:39 26. Mar 2010 
Ďábel
 WWW  ICQ  Profile

Já vidím důchodovou politiku v téhle zemi tak, že nás v 50ti vyhodí ze zaměstnání (a do žádného nového nepřijmou) a tak do "státního důchodu" v 68zi letech, ekvivalentně do smrti :roll: (přijde-li holka dřív) budeme na podpoře v nezaměstnanosti.

Historie umírá s těmi, kteří ji pamatují. - Din Dagor, Mrazen 1147 (EQ)
Tento rok bude začátek konce. - neznámý vojín

Reply with quote  

PostPosted: 15:40 26. Mar 2010 
Temnota
 WWW  ICQ  Profile

Stejně nejvíc se mi líbí, že ti může stát zkasírovat tvoje soukrommý důchodový spoření. To už je vyloženě nabádání ,,Cpěte si peníze radši do štrozoku". :D

Brûlante et suant les poisons,
Ouvrait d'une façon nonchalante et cynique
Son ventre plein d'exhalaisons.

Reply with quote  

PostPosted: 07:50 29. Mar 2010 
Čestný člen týmu Thalie
 ICQ  Profile

Location: po 8me za 5 let se zase stehuju.. uz si to proste nepamatuju
kucik wrote:
Pokud si myslíš, že tu diskriminace bilých neexistuje, tak zastávám opačný názor. Ano, ta diskriminace není tak markantní, ale je tu. Když zmlátíš cikána, tak je to rasově motivovaný útok. Když zmlátí cikán tebe, tak je to pouhá výtržnost.

jo tak jasne no.. to ej tim ze v tom "umi chodit" a ne nedokonalosti zakonu... to uz je bohuzel praxe. ale v tom prvnim prispecvku se jednalo o obecne ustanoveni, a ze to bude mozne, a rpoti tomu nic nemam.

kucik wrote:
Pro české školy existují kvóty, kolik procent minimálně musejí nabrat studentů té které národnosti a barvy kůže. Doslova tedy toto pravidlo říká, kolik nejvíce smí škola nabrat bílých. Zbytek musí doplnit z patřičných rasových skupin bez ohledu na výsledek přijímacího řízení. To dle mého názoru JE diskriminace.

to bych chtel videt kde tohle je napsane pro CR !
Tohle je ve opravdu skutecnost v USA, ale u nas o tomhle slysim poprve a to sem sam na skole a moje pritelkyne je ucitelka 1 tridy, takez sama ted ridila prijimaci zkousky :shock: :shock: :shock:

U nas to funguje tak, ez KDOKOLIV se prihalsi , tak ho musis prijmout, dokud neni trida naplnena (okolo 36 lidi). pokud nejsi vyberova skola, tak nemuzes nikoho odmitnout. Tedy pokud mas prihalsenych treba jiz 25 fialovych, ale prihlasi se ti tam 6 ruzovych, tak jim nemuzes rict, ze maji smulu, ale musis tuz trdu otevrit o 31 zacich.
u nas to smaozrejme funguje, ze jakmile se objevi 1 ruzovy, tak se fialovi zacnou odhlasovat, a dopadne to jako trida 10 fialovych a 6ti ruzovych.

Ale nikde nei napsane, ze ve tride MUSI byt nejake barvicky. jen ze nikoho nemuzes odmitnout.

Reply with quote  

PostPosted: 08:23 29. Mar 2010 
Čestný člen týmu Thalie
 ICQ  Profile

zajimave. konecne sem nasel zakon o skolstvi:
http://aplikace.msmt.cz/Predpisy1/sb190-04.pdf
v $14 narodonostni mensiny maji pravo na vyuku ve svem jazyce

v $ 41 o prijimackach se take nic nepsie o narodnostnich mensinach, takez maji stejne prava, jako vsichni. (coz je zminovane jiz $ 20 , pokud by nekdo rikal, ez Romove nejsou lide s cekym statnim obcasntvim :wink: )

Reply with quote  

PostPosted: 10:51 29. Mar 2010 
Ďábel
 WWW  Profile

vtip je v tom, že drtivá většina Romů se hlásí k české, nikoli romské národnosti. dobrovolně. proto ten nárok na výuku romštiny ze zákona nemají.

Reply with quote  

PostPosted: 11:32 29. Mar 2010 
Čestný člen týmu Thalie
 ICQ  Profile

DenGrasse wrote:
vtip je v tom, že drtivá většina Romů se hlásí k české, nikoli romské národnosti. dobrovolně. proto ten nárok na výuku romštiny ze zákona nemají.

ano, takze pokud si prectes ten zakon, tak nemaji CELE vyucovani v romstine (to by muselo byt alespon 10 zaku romske narodnosti), ale CELE vyucovani v cestine. Romstina podle 1 prispevku ma byt jen volitelny predmet, a ne halvni, ci povinny.

Reply with quote  

PostPosted: 12:12 29. Mar 2010 
Ďábel
 WWW  Profile

no já to , ehm, chápu. moje žena je učitelka na 1. stupni :mrgreen:

co se týče té volitelné romštiny, podle mě to neprojde. romové nebudou chtít. oni totiž nechtějí aby někdo kromě nich uměl romsky, aspoň co jsem pochopil z různých studií.

Reply with quote  

PostPosted: 12:22 29. Mar 2010 
Velmistr
 Profile

to je zas topic velké užitečnosti :mrgreen:

„Nevěřím v boha, který netančí.“ — Friedrich Nietzsche

Reply with quote  

PostPosted: 12:36 29. Mar 2010 
Šlechtic
 Profile

Mě přijde, že by to spíše mohla být zajímavá mimoškolní aktivita, která vede např. k utužení národnostního uvědomění, rozvoji kultury a rozvoji vzájemného soužití, pokud by o tuto věc projevili zájem občané majoritního etnika v naší republice. Školu bych nechal dělat to co má, tj. dopřát základní či vyšší vzdělání těm co o to stojí a jako nepovinný předmět bych zavedl např. doučování Českého jazyka, kam bych se třeba já klidně přihlásil. Hodinku týdně od 19:00 - 20:00 bych určitě uvítal, ale to není asi in. :)

Reply with quote  

PostPosted: 13:17 29. Mar 2010 
Čestný člen týmu Thalie
 ICQ  Profile

ja cestina nemit rad, ja radsi tam ani nechodyt, bo oni ze me tam zesilet. Ale furt mi fsici rikat, ze ja tam muzim chodict, ze pri to zpatne, se mnou.. ale mne se nechtit.

toť asic muj probelm z dobrovolnou cestionu, bych na ni hodil bobka, i kdyb to bylo sadarmo. a stejnak by podle mejc hodyly bobka fsici na romstinu, takse by se ani neotevrela, tudiz, nybrš a jelikož teda klidně může bict nabizena všem, bo se nic nezmeni.

Reply with quote  

PostPosted: 20:11 29. Mar 2010 
Velmistr
 Profile

ale tak romská kultura není zlá

romština je zajímavý jazyk - Navarrová nazpívala pár věcí a je to ohromně zvukomalebný jazyk - zvuk mi trochu připomíná hebrejštinu, která je taky úžasná

já myslím, že romové jako etnikum jsou zajímavý národ, jejich cesta dějinami například je také velmi zvláštní

a to že nepracují a tak

já na tom mám takový dvojaký pohled - ano jako ženský potkat skupinku Romů... fakt mám strach a jdu na druhý konec ulice, byť znám i Romy naprosto "přiupůsobené"

a to je právě ono..ten druhý pohled - jejich pohled

po staletí kočovali, živili se kejklařinou, věštectvím, jako prostitutky, drobní zlodějíčci, pastevci

náš americkoevropský způsob života tomuhle není nakloněn a my je nutíme přijmout naše hodnoty jako jsou práce, vydělávání peněz a vzdělání - a přitom oni mají ty své - velká rodina, hudba (ta je ro ně obrovsky důležitá) skoro každá cikánka je skvělá tančnice, mají blízko k tajemnu a mystice, tradice pro ty klasické Romy je něco obrovského - rodinný odkaz,předkové a podobně

Oni se snaží jen přežít v podmínkách, které jim nutíme my

jen tak btw
Když Masaje zavřete do místnosti - zemře, protože neví, že ho druhý den pustíte, oni žijí pro dnešek, neví že bude nějaké zítra.

Tahle větapadla ve filmu Vzpomínky na Afriku a dokonale vystihuje tu problematiku - oni nejsou nepřizpůsobiví, jsou prostě jiní už se ze své podstaty a my je nutíme změnit se

neříkám, že aby někdo kradl a žil na úkor státu je dobré, ale nemám ráda ty poznámky o lopatách a tak dále...

Reply with quote  

PostPosted: 21:01 29. Mar 2010 
Čestný člen týmu Thalie
 Profile

Luelle wrote:
...

to s tou hebrejštinou je fór, prosím řekni že jo...
čistě náhodou pár hebrejských songů znám i zpívám, stejně jako cikánských... prosím, řekni že to byl vtip... prosím... :-)

Reply with quote  

PostPosted: 21:03 29. Mar 2010 
Velmistr
 Profile

Bahnak wrote:
Luelle wrote:
...

to s tou hebrejštinou je fór, prosím řekni že jo...
čistě náhodou pár hebrejských songů znám i zpívám, stejně jako cikánských... prosím, řekni že to byl vtip... prosím... :-)

co konkrétně?

Reply with quote  

PostPosted: 21:12 29. Mar 2010 
Čestný člen týmu Thalie
 Profile

co konkrétně ti připomíná hebrejštinu?
Oba dva jazyky mají naprosto jiný základ, jinou gramatiku, v ničem se nepřipomínají. Co ti je dává dokupy? Cikánské písně mám rád (dokonce velmi rád), mám rád cikánskou hudbu, i tu etniku a to jak zpívají a hrají, ale srovnávat to s hebrejštinou? Fakt nevím... Je pravda že z hebrejských písní znám pouze náboženské, což u našich milých romů někde těžko srovnám, ale i tak? V čem tu podobu vidíš?

Reply with quote  

PostPosted: 21:16 29. Mar 2010 
Velmistr
 Profile

zvuk..čistě to jak ten jazyk zní v uších =)

Reply with quote  

Forum locked This topic is locked, you cannot edit posts or make further replies.  [ 66 posts ]  Go to page Previous  1, 2, 3, 4, 5  Next

All times are UTC + 1 hour [ DST ]