|
View unanswered posts | View active topics
Author |
Message |
-RoF-
|
Post subject: Jednotky na Thalii Posted: 21:32 26. Apr 2011 |
|
|
Měl bych dotaz, jakou jednotkou se na Thalii značí jednotka teploty? Stupně Celsia asi ne že? A nebo ano?  Co rychlost? Na pevné zemi a na moři? Míle v hodině a uzly? A čas samozřejmě asi normálně co? Vteřiny, minuty, hodiny a podobně co?
_________________ Aria Oria - pohledná divoká dívka, která ráda své skvostné tělo vystavuje jen ve skromném oblečení. Její postava nese znaky dračí krve, od rudých křídel, přes oranžové dračí oči, až po tělo hřející tak, jako by měla horečku. Měšťanka Karathy a členka Morusova stánku.
*otisk rudých rtů nad tím malý dráček držící mrkev a to vše ve zlatém poli*
|
|
Top |
|
Krata
|
Post subject: Re: Jednotky na Thalii Posted: 01:04 27. Apr 2011 |
|
Joined: 18:00 28. Apr 2007 Posts: 2864 Location: Božský trůn
|
ne, teplota se měří stupněm Thalia rychlost na zemi jsou Thetry, Thilometry, Thíle Čas jsou Thaltyny, Thadiny a tak.. Dlouho tady nebyla smysluplná otázka podobného rázu 
_________________ jsem uctívač démonů jsem otec tvé smrti já vyvolávám dávné zlo já kontroluji každý jeho nádech já podněcuji vaše neštěstí zrozením i zabíjením já vyvolám armageddon krmen tisícem duší.
|
|
Top |
|
davidsoft
|
Post subject: Re: Jednotky na Thalii Posted: 06:45 27. Apr 2011 |
|
|
Nějaké informace na toto téma jsou na http://thalie.pilsfree.cz/veda-remesla-a-zivot-201.htm. Možností je opravdu hodně. V praxi pro rychlost doporučuji míle za hodinu, protože jsem zvědavý kdo bude rozumět jednotce "látro za kmit". Z uvedeného zdroje a mých dosavadních zkušeností vyplývají tyto neúplné informace: Délka: míle, sáh, loket a další Hmotnost: libra Čas: hodina, minuta, vteřina Teplota: ? Elektrický proud: ? Svítivost: ? Látkové množství: nemáme chemii, takže jednotka není.
_________________ Ester Krejčí -- Moje vinná réva, sestry Janů, Vojtěch Verner, Jana Zlomilová a další. Netradiční inteligentní seriál z prostředí gymnázia. <Aktivita ve hře: neaktivní> [Desatero přikázání pro role-playera] [Hry na hrdiny: Teorie RPG]
|
|
Top |
|
-RoF-
|
Post subject: Re: Jednotky na Thalii Posted: 09:37 27. Apr 2011 |
|
|
Tak ale já to myslel vážně.
Když někomu vysvětluju, že na měď potřebuje aspoň 1090°C a na železo 1550°C a na třeba platinu 1780°C, tak by se možná jednotka hodila. Mě prostě zajímá jestli teplota na Thalii má jednotku a nebo mám říct třeba jen 1000 stupňů a je to.
_________________ Aria Oria - pohledná divoká dívka, která ráda své skvostné tělo vystavuje jen ve skromném oblečení. Její postava nese znaky dračí krve, od rudých křídel, přes oranžové dračí oči, až po tělo hřející tak, jako by měla horečku. Měšťanka Karathy a členka Morusova stánku.
|
|
Top |
|
davidsoft
|
Post subject: Re: Jednotky na Thalii Posted: 09:58 27. Apr 2011 |
|
|
Možná ty jednotky nemá kdo vymyslet, protože gnómové jsou většinou mrtví. Jen na Ivorském hřbitově jsem napočítal dva a živých gnómů jsem tolik, myslím, ještě neviděl. (I když nevylučuji, že jsem se jen špatně díval.)
_________________ Ester Krejčí -- Moje vinná réva, sestry Janů, Vojtěch Verner, Jana Zlomilová a další. Netradiční inteligentní seriál z prostředí gymnázia. <Aktivita ve hře: neaktivní> [Desatero přikázání pro role-playera] [Hry na hrdiny: Teorie RPG]
|
|
Top |
|
tao kan
|
Post subject: Re: Jednotky na Thalii Posted: 10:21 27. Apr 2011 |
|
|
teplota: podle prostředí: peču se kurva vedro vedro tak akorát chladno zima kurva zima mrznu lihoviná nepomáhá
dle tavení kovu: studený mohu na to šáhnout mohu na to šáhnout ale pálí to pálí rudne to je to žlutý kov je bílej krásně to hoří...
_________________ TaoKan Nur,Orconur,Tanur Arged,Balran Nebojsa,Lord Aren Aylom,Jacob Achalym,Victorius Melenol,Glarik syn Argedův,Vastim Lágro,Grudur "Kamenná tvář,Drizdor Zau'ndar....hrob se naplňuje
|
|
Top |
|
DenGrasse
|
Post subject: Re: Jednotky na Thalii Posted: 11:00 27. Apr 2011 |
|
|
S jednotkami doporučuji obrátit se na Žorže, jistě něco vymyslí.
Podle mého soudu se teplota atd. počítá na tzv. sférály,, protože víme, že oheň k nám proniká z elementální sféry ohně. Obdobně to bude se silou větru atd. (ohnivý sférál, vzdušný sférál).
Elektrický proud se neměří, není jak. Svítivist se dělí jen na hrubé stupně (slabá, silná atd.)
Ale počkám co k tomu řekne Žorž.
_________________ hyperpasivní myšohryz pokud mi píšete na ICQ, napište co chcete jsem jenom autor. číst ty reálie musíte sami...
|
|
Top |
|
Bahnak
|
Post subject: Re: Jednotky na Thalii Posted: 11:05 27. Apr 2011 |
|
|
Výborné téma k zamyšlení. Thalie je fantasy svět časově orientovaný do fiktivního středověku. Když začnu přemýšlet nad časem jako takovým, lze ledacos najít na wikině: http://cs.wikipedia.org/wiki/%C4%8Cashttp://cs.wikipedia.org/wiki/Hodinahttp://cs.wikipedia.org/wiki/Minutahttp://cs.wikipedia.org/wiki/SekundaZ těchto článků se dozvídáme, že měřením času se zabývali už v pravěku (slunovrat apod.) Ve středověku už rozhodně měřili jak roky, tak měsíce, dny a dokonce i hodiny, minuty a sekundy. První mechanické hodiny byly zkonstruovány prý už ve 12.století (což je fakt hustý) Vzhledem k tomu co vše se dá v těch pojednáních dozvědět bych se nebál tvrdit, že pojem o čase jako takový je na Thalii velmi dobrý. Každý byť sebehloupější vesničan už v té době věděl jaký je měsíc, díky nedělnímu chození do kostela si mohl i měřit co je za den a věděl kolik je zhruba hodin. Na druhou stranu je třeba se zamyslet jak často ve středověku využívali pojem minuta a vteřina - řekl bych že ne moc často. Snad nám to osvětlí nějaký historik, já žiji v iluzi, že nejčastěji v té době lidi prostě vstávali když kohout zakokrhal a šli spát když se setmělo. Nejsem si jistý nakolik se lidé vůbec o čas jako takový zajímali, atronomové určitě ale prostý lid? Názvosloví je ale v případě jednotek času správné, alespoň jsem nenašel nějaké zmínky o tom že by jsme hodině něříkali hodina. K té teplotě: http://cs.wikipedia.org/wiki/Teplom%C4%9BrQuote: Dnes jsou teploměry snad nejznámějším fyzikálním přístrojem. Ale ještě před několika staletími byly úplně neznámé. Teplota se určovala podle tělesných pocitů, při výrobě kovů a keramiky se lidé řídili barvou rozžhavených předmětů nebo roztavením kovů. Quote: Stupeň Celsia (značený °C) je jednotka teploty, kterou v roce 1742 vytvořil švédský astronom Anders Celsius. To už na středověk nevypadá, jak jde dobře vyčíst tak teploměy začali řešit opravdu až v 17 století, takže zde přichází tabulka od TaoKana ke slovu  Quote: Nejprve se začlo používat měření teploty pomocí roztažnosti kapalin. První doklady jsou ze starověku. Hérón Alexandrijský popsal vzduchový termoskop, který je nejstarším doloženým přístrojem k indikaci tepelných stavů. Základ pro moderní a přesné měření později poskytly závislosti elektrických jevů na teplotě. Nicméně jak vidno už ve starověku měli v lecčem jasno. Otázkou však asi je, k čemu ve středověku bylo dobré znát teplotu. Průměrný člověk opravdu asi řešil jen horko/zima. Alchymie a vaření už šla asi hlouběji a rozeznávala to na nějaké stupnici?? Teplota varu, mrazu, tání??? U kovů se opravdu teplota určovala podle barvy kovu ve výhni. Co se rychlost týče jednotky délky byly Žoržem sepsány a jde jen o interpretaci v závislosti na čase což jsme si právě řekli výše.... Ale třeba nám k tomu žorž hodí nějaké doplňující reálie pro zapálené fandy fyziky.
_________________ KDVP Kucik:153, Bahnak:175, Drake: 48, Fryn:163, Klobouk:19, Derken:8, Vejk:8, Nomis -16, Terka:1
|
|
Top |
|
-RoF-
|
Post subject: Re: Jednotky na Thalii Posted: 11:12 27. Apr 2011 |
|
|
Fajn díkas  . jinak jo to tavení kovu podle barvy ano. Jen tao kane nevím jestli by to hořelo, spíš by to začalo vřít a vypařovat se. 
|
|
Top |
|
Tashara
|
Post subject: Re: Jednotky na Thalii Posted: 14:33 27. Apr 2011 |
|
 |
Obyvatel |
|
|
ja si myslim ze na takove teploty nejsou zadne meraky, mistri kalici se i dnes spolehaji na barvu kovu a ne na teplotu, a urcite to nebylo jinak ani ve stredoveku... podle me se uzivaly veliciny jako teplota kdy tece cin, teplota kdy tece to a to...
|
|
Top |
|
Thuereg
|
Post subject: Re: Jednotky na Thalii Posted: 21:01 27. Apr 2011 |
|
|
-RoF- wrote: Fajn díkas  . jinak jo to tavení kovu podle barvy ano. Jen tao kane nevím jestli by to hořelo, spíš by to začalo vřít a vypařovat se.  Železo opravdu hoří:) vypadá podobně jako prskavka, ale je to chvíle kdy ti kov hoří, až pak se začíná tavit. Jinak ty teploty se v kovařině berou hlavně podle barvy kovu. Myslim jak moc je rozžhavený. Výheň má prakticky vždycky stejnou teplotu, záleží na tom jak dlouho tam kov necháš, jak moc ho zarazíš do uhlí a podobně. Pravda, u tavení si tak jistej nejsem.
_________________ Theureg syn Theureguv, syna Grumova z rodu Darwolf: Cestu životem si razí mečem, ale občas překvapí rozumem či duší. V tom jenž vypadá jakoby mu v žilách kolovala krev samotných obrů se možná skrývá víc než jen hrubá síla svalů. Možná.
|
|
Top |
|
-RoF-
|
Post subject: Re: Jednotky na Thalii Posted: 07:23 28. Apr 2011 |
|
|
Thuereg wrote: -RoF- wrote: Fajn díkas  . jinak jo to tavení kovu podle barvy ano. Jen tao kane nevím jestli by to hořelo, spíš by to začalo vřít a vypařovat se.  Železo opravdu hoří:) vypadá podobně jako prskavka, ale je to chvíle kdy ti kov hoří, až pak se začíná tavit. A nehoří spíš ty prvky v železe obsažené? Síra a tak? 
|
|
Top |
|
de Aers
|
Post subject: Re: Jednotky na Thalii Posted: 07:46 28. Apr 2011 |
|
Joined: 18:40 28. Dec 2009 Posts: 1530 Location: Buran z Buranova
|
RoFane, spíš si zkus zagooglit jak to probíhalo, takovéhle práce s kovy v té době jaká by měla být teď jakože na Thálii.
_________________ "Géniové vymírají.. Einstein umřel, Picasso umřel a mě je taky nějak blbě.."
|
|
Top |
|
Žorž
|
Post subject: Re: Jednotky na Thalii Posted: 10:26 28. Apr 2011 |
|
|
Takhle vědecky podrobné veličiny mě dávat dohromady nenapadlo. Ale souhlasil bych s odstupňováním teploty (která zajímá stejně jen kutily v dílnách) podle barvy kovů, v alchymii podle "vře", "probublává", "vlažná", "studená jak horská bystřina", "zmrzla"...a tak. Hezky jste to vymysleli.
Rychlost v mílích za hodinu, takže se používají hodiny a minuty. Ohledně času vizte "Čas pak počítáme po kopách. Tedy, podle úzu athelských učenců, hodina odpovídá velekopě, kdežto okamžik čili minutka kopě. Vteřina, zvaná také kmit, jest pak nejmenší možnou hodnotou. I když je pravdou, že někteří gnómové se snaží štěpit i ji, ku čemuž užívají podivné předpony. Toto počítání dobře funguje, nicméně zvlášť na jihu v horkých oblastech, kde se prý čas odvíjí po jiných, Lilith protahovaných oběžnicích, jsou ty samé časové jednotky chápány odlišně. Proto kupříkladu nemůžeme očekávat od obyvatele Kel-A-Hazru, že když "to udělá za okamžik", to udělá dříve než zítra - nedejthale za minutu. Stejně tak má nomádské "pracovní kmitání" podstatně odlišný charakter." Takže vteřiny taky existují, byť užívané zejména astrology a dalšími pošuky z Azurové věže a dalších čarodějnických kroužků (to samé jakože někteří intelektuálové pro své výpočty uplatňují desítkovou soustavu namísto kop a spol.). Ty sferály mi přijdou jako dost zajímavý nápad a chtělo by jej to zavést, ovšem bude podobně omezený na akademickou půdu.
_________________ Slovotepec Žorž = Písmák Matlafousek
Částečně mimo thalijský provoz, ovšem v psaní neustávající: http://kibucim.blogspot.cz/
|
|
Top |
|
kucik
|
Post subject: Re: Jednotky na Thalii Posted: 10:47 28. Apr 2011 |
|
Joined: 10:42 10. May 2007 Posts: 16270 Location: Somewhere around nothing
|
Nicméně u námořníků se dá počítat s uzly, protože je to nejsnáze měřitelné.
_________________ Neaktivní a nezasahující do vývoje. Pouze nouzový support pro WB/DM. *********************************************** Les jambes en l'air, comme une femme lubrique, Brûlante et suant les poisons, Ouvrait d'une façon nonchalante et cynique Son ventre plein d'exhalaisons.
|
|
Top |
|