|
View unanswered posts | View active topics
Author |
Message |
Theogil I
|
Post subject: Re: Ambeřino škubání žil a následná první pomoc Posted: 11:32 27. Apr 2012 |
|
|
Amber wrote: Theogil I wrote: Tak od teď píši vše s měkkým "i", jako že můj trpaslík má vysoký až pisklavý hlas a jsem za vodou.  Nebudeš tím originální, tohle už dělá Akmir  Neznám, škoda, a tvrdé "y" už si někdo zabral? To by byl zase hrdý, tvrdý, hrubý trpasličí bijec. 
_________________ Theogil Mistrovské ostří - strážce králova pokladu, kovář v Ivory Boindil - trpasličí zvěd, velký čtenář a lenochod Wahibah Zafirah al Talibah - dědic dračího odkazu, strážce legend
|
|
Top |
|
Absinthorix
|
Post subject: Re: Ambeřino škubání žil a následná první pomoc Posted: 11:58 27. Apr 2012 |
|
|
|
Top |
|
kucik
|
Post subject: Re: Ambeřino škubání žil a následná první pomoc Posted: 12:25 27. Apr 2012 |
|
Joined: 10:42 10. May 2007 Posts: 16270 Location: Somewhere around nothing
|
Amber wrote: kucik wrote: Ehm  Takže současný plurál je nevědíce? To zní nějak divně. Fakt neni ustrnulej?  Ani to není dobře Tak teda, abych tě nenapínala, kucíku: On nevěda, Ona/ono nevědouc, Oni/Ony nevědouce
Přechodníky jsou zastaralé, ale míchání rodů a čísel je jen hooodně častá chyba, ne vývoj kupředu  Jo, to mi tam taky pasovalo líp, ale asi jsem blbej, nebo nevim. Prostě když vycházim z: Quote: Přechodník současný (přítomný) – vyjadřuje děj současný s dějem přísudku (…přicházejíce slyší…). Tvoří se ze sloves nedokonavých, koncovky se řídí podle zakončení 3. osoby množného čísla (od koncovek -ou/-í).
Je-li sloveso zakončeno na -ou (jdou), tvoří se koncovkami -a, -ouc, -ouce (jda, jdouc, jdouce). Je-li sloveso zakončeno na -í (běží), tvoří se koncovkami -e, -íc, -íce (běže, běžíc, běžíce). Tak 3. osoba mn. čísla oni neví/nevědí je zakončeno -í, takže podle tohodle pravidla -e -ic -ice. Takže kde dělám chybu?
_________________ Neaktivní a nezasahující do vývoje. Pouze nouzový support pro WB/DM. *********************************************** Les jambes en l'air, comme une femme lubrique, Brûlante et suant les poisons, Ouvrait d'une façon nonchalante et cynique Son ventre plein d'exhalaisons.
|
|
Top |
|
pavad
|
Post subject: Re: Ambeřino škubání žil a následná první pomoc Posted: 12:33 27. Apr 2012 |
|
 |
Bůh |
|
|
Amber wrote: Pokud to vidím ve větě, která se celkově jasně odkazuje na ostravské nářečí, tak to ale chyba je  Tu-díž přetpoklýdaš že včichni, trspaslíci jejíchž je na serferu k nahlezení mluví Ostraváštinou a mají kratke sobaky?  Nyní raději návrat do normální formy. Nějak mě ten předchozí příspěvek vyčerpal fyzicky i emočně.  Podporuji Tvé snažení, leč očekávám výsledku obtížně pozorovatelného a prakticky neměřitelného. Bude-li vůbec jaký. Nemohu se nezeptat - je Tvá snaha o purifikaci internetového prznění našeho rodného jazyka vedena profesním zájmem nebo Ti jen došla trpělivost se skvosty co vídáváš? Či jsi snad členka Ústavu pro jazyk český? PS: Přiznám se, že háčky a čárky prakticky ignoruji v "běžném" textu. Ve chvíli kdy více jak půl pracovní doby komunikuješ v EN nebo nutíš vzpouzející se počítač přijmout nový zdrojový kód... Tak neustálé přepínaní toho co nalezneš na klávesách 1 až 0 (tedy + až é) je vysilující a máš nakonec jen tu anglickou klávesnici a pak už 'pises bez hacku a carek protoze je to o dost rychlejsi. O to vetsi problem nastava kdyz potrebujes napsat neco opravdu slusne - smlouvu nebo vyjadreni nejvyssimu veleni a tak.'  edit: oprava par preklepu - nez si zacnes trhat ty zily...
_________________ Diagnostikovany. Každý moudrý má nač pomysliti, kdyby ho pobídlo hovno v zápas jíti, porazíš-li je, co z toho budeš míti, a pakli ono tebe porazí, hned do lázně musíš jíti. . . . . . . . . . Holan, V.
|
|
Top |
|
Nalkanar
|
Post subject: Re: Ambeřino škubání žil a následná první pomoc Posted: 12:47 27. Apr 2012 |
|
Joined: 14:21 13. Feb 2010 Posts: 9274 Location: Brno/"Znojmo"
|
Podtemno útočí... 
_________________ .
|
|
Top |
|
kucik
|
Post subject: Re: Ambeřino škubání žil a následná první pomoc Posted: 12:51 27. Apr 2012 |
|
|
pavad wrote: PS: Přiznám se, že háčky a čárky prakticky ignoruji v "běžném" textu. Ve chvíli kdy více jak půl pracovní doby komunikuješ v EN nebo nutíš vzpouzející se počítač přijmout nový zdrojový kód... Tak neustálé přepínaní toho co nalezneš na klávesách 1 až 0 (tedy + až é) je vysilující a máš nakonec jen tu anglickou klávesnici a pak už 'pises bez hacku a carek protoze je to o dost rychlejsi. O to vetsi problem nastava kdyz potrebujes napsat neco opravdu slusne - smlouvu nebo vyjadreni nejvyssimu veleni a tak.'  Nebo používáš svoje úchylné mapování kláves, jako kucik, takže tam máš jak ~!@#$%^&*() tak `ůěščřžýáíé a každej, kdo si sedne k tvýmu počítači není schopnej nic napsat 
_________________ Neaktivní a nezasahující do vývoje. Pouze nouzový support pro WB/DM. *********************************************** Les jambes en l'air, comme une femme lubrique, Brûlante et suant les poisons, Ouvrait d'une façon nonchalante et cynique Son ventre plein d'exhalaisons.
|
|
Top |
|
Amber
|
Post subject: Re: Ambeřino škubání žil a následná první pomoc Posted: 13:20 27. Apr 2012 |
|
|
kucik wrote: Tak 3. osoba mn. čísla oni neví/nevědí je zakončeno -í, takže podle tohodle pravidla -e -ic -ice. Takže kde dělám chybu? Tady je chyba. 3. osoba množ. čísla přít. času "nevědí" ještě sedí, ale od ní potom musíš odtrhnout to í/ou. Vznikne "nevěd". Dál se připojují dva soubory přípon: -a, -ouc, -ouce pro slovesa končící v 3. os. mn. č. na -ou -ě/e, -íc, -íce pro slovesa končící v 3. os. mn. č. na -í, -í/ou, -í/ejí Čili vezmeš "nevěd" (oni nevědí) a přidáš -a >>> NEVĚDA, NEVĚDOUC, NEVĚDOUCE
_________________ Lareth Belle - rudovlasá bardka a špionka. Sirya Walda - culíkaté elfítko. Yasstra - stvoření noci. Jeduha Fištrón - nejroztržitější geniální gnómský vynálezce a krotitel oslů.
Bylo tu hezky, vděčím Thalii za spoustu zábavy a skvělé hry, ale je čas jít dál. Nastal čas pověsit grammarbičík na háček. Děkuju a mějte se fajně...
|
|
Top |
|
Shaman88
|
Post subject: Re: Ambeřino škubání žil a následná první pomoc Posted: 13:25 27. Apr 2012 |
|
|
|
Top |
|
Amber
|
Post subject: Re: Ambeřino škubání žil a následná první pomoc Posted: 13:27 27. Apr 2012 |
|
|
@ pavad: Ahoj  Nemyslím si, že spasím internetové prznění češtiny, to zaprvé. Zadruhé, můj zájem je smíšený, jelikož toto studuji. Zatřetí, přepínám do anglické klávesnice dost často (druhý obor studia) a přesto žiju a dýchám.  Asi tak.
_________________ Lareth Belle - rudovlasá bardka a špionka. Sirya Walda - culíkaté elfítko. Yasstra - stvoření noci. Jeduha Fištrón - nejroztržitější geniální gnómský vynálezce a krotitel oslů.
Bylo tu hezky, vděčím Thalii za spoustu zábavy a skvělé hry, ale je čas jít dál. Nastal čas pověsit grammarbičík na háček. Děkuju a mějte se fajně...
|
|
Top |
|
kucik
|
Post subject: Re: Ambeřino škubání žil a následná první pomoc Posted: 14:41 27. Apr 2012 |
|
|
Ne, pořád se nechytám.
Koncovku -a, -ouc, -ouce použíju, pokud 3. os mn. č. končí -ou. Takže třeba jedou, perou... a bude z nich jeda, jedouc, jedouce
Koncovku -ě/e, -íc, -íce pro slovesa končící v 3. os. mn. č. na -í, -í/ou, -í/ejí Třeba vaří a vznikne tak vaře, vačíc, vaříce
Ale u nevědí mi to přece končí na í, takže nemůžu použít ten první případ. Musim použít e, íc, íce, ne?
Je to všem jasný, jenom mně ne?
|
|
Top |
|
kucik
|
Post subject: Re: Ambeřino škubání žil a následná první pomoc Posted: 14:56 27. Apr 2012 |
|
|
Ha! Už jsem našel správný pravidlo: Quote: soubor přípon se připojuje ke kmeni sloves, která ve 3. os. mn. č. končí na -ou (s výjimkou sloves, jež mají kmen zakončený na měkkou souhlásku a ve 3. os. mn. č. mají vedle -ou též -í (mažou/maží, píšou/píší aj. !!! ); u těch jsou uplatněny přípony 2. souboru) Tahle informace mi chyběla. Teď už to chápu 
|
|
Top |
|
DenGrasse
|
Post subject: Re: Ambeřino škubání žil a následná první pomoc Posted: 14:59 27. Apr 2012 |
|
|
kucik wrote: Jestli se nepletu, tak je to z českého ,,neboť" slovenského ,,lebo" a polského ,,bo". Ale polšina je mi cizí. Cestou ze srazu jsi náhodou celkem obšírně vysvětloval těm dvěma Polkám historický vývoj a česko-polskou komparaci šlova "šukat".
_________________ hyperpasivní myšohryz pokud mi píšete na ICQ, napište co chcete jsem jenom autor. číst ty reálie musíte sami...
|
|
Top |
|
Amber
|
Post subject: Re: Ambeřino škubání žil a následná první pomoc Posted: 15:18 27. Apr 2012 |
|
|
@ kucik: Máš Vánoce, co? DenGrasse wrote: kucik wrote: Jestli se nepletu, tak je to z českého ,,neboť" slovenského ,,lebo" a polského ,,bo". Ale polšina je mi cizí. Cestou ze srazu jsi náhodou celkem obšírně vysvětloval těm dvěma Polkám historický vývoj a česko-polskou komparaci šlova "šukat". To musel být dost zajímavý etymologický výklad 
|
|
Top |
|
Amber
|
Post subject: Re: Ambeřino škubání žil a následná první pomoc Posted: 15:33 27. Apr 2012 |
|
|
Oběvit se - Co na tom vysvětlovat...  Když se vynoříte odnikud, tak jste se objevili. Když chcete jíst, obědváte oběd. Když oběd namísto konzumace věnujete bohům, je to oběť. Pokud cestou narazíte na překážku na trase, budete ji muset asi objet. A teď mě ukamenujte, že toho chci po vás moc! 
Last edited by Amber on 15:52 27. Apr 2012, edited 1 time in total.
|
|
Top |
|
KaTo
|
Post subject: Re: Ambeřino škubání žil a následná první pomoc Posted: 15:36 27. Apr 2012 |
|
Joined: 15:24 23. Jun 2007 Posts: 6754 Location: Severní okraj Středozemě
|
Amber wrote: ...mě ukamenujte, že toho chci po vás moc!  ...z toho bych se zěvyl! 
_________________ Síla tě osvobodí! - Sithský kodex, 12.12.2011 (TOR-preorder) Bylo to peklo! - Error 37, Error 3005, Error 3007, 15.5.2012 (Diablo3) Až s vámi skončím, nebudete věřit vlastní mysli! - Mesmer, 28.8.2012 (GW2) Historie umírá s těmi, kteří ji pamatují. - Din Dagor, Mrazen 1147 (EQ) Tento rok bude začátek konce. - neznámý vojín
|
|
Top |
|