|
View unanswered posts | View active topics
Author |
Message |
pavad
|
Post subject: Re: Ambeřino škubání žil a následná první pomoc Posted: 09:58 30. Apr 2012 |
|
 |
Bůh |
|
|
Amber wrote: Napadá mě několikero možných způsobů/důvodů a věru nevím zda se pídit po zjištění který z nich to byl. 
_________________ Diagnostikovany. Každý moudrý má nač pomysliti, kdyby ho pobídlo hovno v zápas jíti, porazíš-li je, co z toho budeš míti, a pakli ono tebe porazí, hned do lázně musíš jíti. . . . . . . . . . Holan, V.
|
|
Top |
|
Amber
|
Post subject: Re: Ambeřino škubání žil a následná první pomoc Posted: 10:04 30. Apr 2012 |
|
|
pavad wrote: Amber wrote: Napadá mě několikero možných způsobů/důvodů a věru nevím zda se pídit po zjištění který z nich to byl.  No smíchem přece  sice se nad tím dá i plakat... ale tihle "jazykoví experti" mi někdy můžou vydělat pár korun, pokud bych jako brigádu dělala korektury prací 
_________________ Lareth Belle - rudovlasá bardka a špionka. Sirya Walda - culíkaté elfítko. Yasstra - stvoření noci. Jeduha Fištrón - nejroztržitější geniální gnómský vynálezce a krotitel oslů.
Bylo tu hezky, vděčím Thalii za spoustu zábavy a skvělé hry, ale je čas jít dál. Nastal čas pověsit grammarbičík na háček. Děkuju a mějte se fajně...
|
|
Top |
|
Aulus
|
Post subject: Re: Ambeřino škubání žil a následná první pomoc Posted: 10:08 30. Apr 2012 |
|
Joined: 17:31 22. Jan 2012 Posts: 5998 Location: Nový Jičín / Brno
|
pavad wrote: Amber wrote: Napadá mě několikero možných způsobů/důvodů a věru nevím zda se pídit po zjištění který z nich to byl.  Kdo by se s tim stval, ze woe  !
_________________ "Všechny hranice jsou konvence, které čekají, až je někdo přesáhne. Někdo může přesáhnout konvenci, pokud mu k tomu někdo jiný vydá podnět." David Mitchell, Atlas mraků "But what do we have left once we abandon the lie? Chaos. A gaping pit waiting to swallow us all.”
|
|
Top |
|
klobouk
|
Post subject: Re: Ambeřino škubání žil a následná první pomoc Posted: 12:33 30. Apr 2012 |
|
|
Nečtu tenhle topic a devět stran zpět číst nebudu, takže možná to tu už bylo, ale i tak velmi častá chyba: holt : hold. Vzdávám hold každému, kdo napíše holt správně.
A pak takovej špek. Nevím, jestli se na to dá uplatnit nějaké pravidlo českého pravopisu, protože je to asi celkem nový jev související s online komunikací a vyjádřením mluveného projevu psaným, řekl bych.
Když píšu a chci se vyjádřit ve smyslu pokračování textu, tak co mám použít? Dřív jsem používal tečky... Jenže tečky označují neukončenou větu a ne pomlku. Pomlka je jasná (-). A zároveň je to samé rozdělovník slov, čili podobný význam jako rozdělovník vět, ne? Po multitečkách přeci nemusí pokračovat text. Dokonce bych spíš řekl, že by neměl, ne? A taky podle mě musí po třech tečkách následovat velké písmeno, protože ukončují větu. Říkám to dobře?
"Měl jsem v krku mrkev... Přežil jsem."
Dnes hodně lidí používá tečky jako pomlky v rámci věty (pokud se tomu projevu dá říkat věty). Což by se asi nemělo.
"Měl jsem v krku celer... a zajedl jsem ho štrůdlem ... bylo to bezva."
Takže na rozdělování textu se poslední dobou učím používat pomlku. Ale u nikoho jiného jsem to neviděl, takže si připadám jako exot. Což mi nevadí. Ale jestli jsem, chci slyšet proč.
"Byl jednou jeden Karel. Prodával bramboráky. -" "Přišla za ním inspekce a řekla: Karle, pojď. -" "A on šel."
|
|
Top |
|
Absinthorix
|
Post subject: Re: Ambeřino škubání žil a následná první pomoc Posted: 12:37 30. Apr 2012 |
|
|
|
Top |
|
Nalkanar
|
Post subject: Re: Ambeřino škubání žil a následná první pomoc Posted: 12:46 30. Apr 2012 |
|
Joined: 14:21 13. Feb 2010 Posts: 9274 Location: Brno/"Znojmo"
|
Já jsem dříve právě používal "..." jako zakončení, ale na různých hrách/fórech/chatech mi bylo řečeno, že se to chápe tak, že něco ještě napíšu. Takže "..." beru jako pauzy, ve hře tedy to značí to, že postava nemluví plynule, třeba se zamyslí na chvilku, apod.
_________________ .
|
|
Top |
|
klobouk
|
Post subject: Re: Ambeřino škubání žil a následná první pomoc Posted: 12:47 30. Apr 2012 |
|
|
No hele zavedené, nezavedené... Ale v jakém smyslu? Pokračování, nebo ne? Podle mě orig. význam je nepokračování. A každý to používá dneska jinak. Já hledám něco jednoznačného.
Edit: představujte se, že jsem ten příspěvek stihl napsat před Nalkem.
|
|
Top |
|
Absinthorix
|
Post subject: Re: Ambeřino škubání žil a následná první pomoc Posted: 13:47 30. Apr 2012 |
|
|
klobouk wrote: No hele zavedené, nezavedené... Ale v jakém smyslu? Pokračování, nebo ne? Podle mě orig. význam je nepokračování. A každý to používá dneska jinak. Já hledám něco jednoznačného.
Edit: představujte se, že jsem ten příspěvek stihl napsat před Nalkem. *Představí si* Ale šukat původně taky znamenalo něco jiného, vývoj nezastavíš Mám čejku rád, jak hustou travou šuká… (wiki?)
_________________ Vojen Bouřný „Hudba je klíč k ženskému srdci.“
horlivý bojovník za krásu a estetično ʇoıpı ɐ ʇuɐɹoubı ýuןsʎɯoɹoɥɔ ýusnʞʌǝu
Balík kompletní bardské hudby - funkční a správný ke stažení
|
|
Top |
|
Amber
|
Post subject: Re: Ambeřino škubání žil a následná první pomoc Posted: 13:53 30. Apr 2012 |
|
|
@ klobouk: Ono v internetové komunikaci, zvlášť po chatu, se těžko můžeš dožadovat úplných souvětí. Tři tečky fungují jak u případu, kdy chce mluvčí ještě navázat, tak u případu, kdy končí věta do ztracena (tzv. zámlka). Ale pro úplnost podle Ústavu pro JČ: Quote: Tři tečkyTři tečky (typograficky též „výpustka“ či „trojtečka“ – jedná se totiž o jeden znak „…“, nikoli tři samostatné tečky „...“) obecně označují vynechání určité části textu (neúplnost), pomlku nebo mohou znázorňovat přerývanou řeč. Tento interpunkční znak bývá často spojen s dalšími interpunkčními znaménky, která se za trojtečku připojují těsně bez mezery (např. „Jestli si to nepřečteš, tak…,“ výhružně pravil Pepa.) – nikdy se však nepojí s další tečkou. Problematické je v souvislosti s třemi tečkami psaní mezer. Doporučujeme zacházet se třemi tečkami jako s jakýmkoli jiným interpunkčním znaménkem: Tři tečky před slovem oddělovat mezerou, protože i po ostatních interpunkčních znaménkách následuje mezera, tři tečky následující za slovem připojovat bez mezery (např. … slovesa nedokonavá, která vyjadřují…). Výjimkou je použití tří teček při psaní výčtů, tam doporučujeme tři tečky oddělovat mezerou pouze po první čárce, před druhou čárkou mezeru neděláme (např. Koupil rohlíky, chleba, máslo, paštiku, …, prostě všechno, co potřeboval.). V případě, že třemi tečkami vyjadřujeme vypuštění několika vět ze souvislého textu, musíme výpustku oddělit mezerami z obou stran, a to z důvodu zřetelnosti (kdybychom napsali tři tečky za předešlou větu bez mezery, nebylo by jasné, zda jde jen o nedokončenou větu). V takových případech bývá vhodné výpustku ještě dát do závorek ( Žil byl jeden mládenec a jmenoval se František. Jednou se rozhodl, že opustí rodný kraj a vydá se do světa. […] A tak se Franta vrátil šťastně domů a oženil se s princeznou.). V případě, že chceme tečkami znázornit jednotlivé znaky neúplného výrazu, je možné použít více teček (např. významný český lingvista H.........). Příklady:přerývaná řeč: „Víte… Já bych… Mohl bych… si tady u vás sednout… na chvíli...“pomlka (zámlka): Jestli nepřestaneš zlobit, tak…neúplnost výčtu: Pořád jsme opakovali: jedna, dva, tři, …, deset, … až do dvaceti.znázornění jednotlivých znaků neúplného výrazu: Známý sovětský kosmonaut G...... (Gagarin). PS: Osobně tedy chápu tři tečky jako navazující i vyznívající do ztracena a pokud chci ve hře za postavu rozdělit delší promluvu a přitom zdůraznit, že ještě neskončila, používám na konci pomlčku 
_________________ Lareth Belle - rudovlasá bardka a špionka. Sirya Walda - culíkaté elfítko. Yasstra - stvoření noci. Jeduha Fištrón - nejroztržitější geniální gnómský vynálezce a krotitel oslů.
Bylo tu hezky, vděčím Thalii za spoustu zábavy a skvělé hry, ale je čas jít dál. Nastal čas pověsit grammarbičík na háček. Děkuju a mějte se fajně...
|
|
Top |
|
klobouk
|
Post subject: Re: Ambeřino škubání žil a následná první pomoc Posted: 14:10 30. Apr 2012 |
|
|
Dík, to je odpověď! A ne jako gal s šukající čejkou, která mě vůbec neuspokojila. Čejka si může šukat i dnes. To není změněný význam, jen slovo nabylo nového a záleží na kontextu. Narozdíl od teček, kde z kontextu poznáš houby, jestli budu pokračovat, nebo ne...
|
|
Top |
|
KaTo
|
Post subject: Re: Ambeřino škubání žil a následná první pomoc Posted: 14:11 30. Apr 2012 |
|
Joined: 15:24 23. Jun 2007 Posts: 6754 Location: Severní okraj Středozemě
|
Amber wrote: @ KaTo: *chvíli znepokojeně kouká na obrázek a pak pokrčí rameny* DING! *gong oznámil konec hájení* klobouk wrote: ... Ihned přestaň sahat na naše tečky! Attachment:
1335484890056.gif [ 1022.71 KiB | Viewed 2978 times ]
_________________ Síla tě osvobodí! - Sithský kodex, 12.12.2011 (TOR-preorder) Bylo to peklo! - Error 37, Error 3005, Error 3007, 15.5.2012 (Diablo3) Až s vámi skončím, nebudete věřit vlastní mysli! - Mesmer, 28.8.2012 (GW2) Historie umírá s těmi, kteří ji pamatují. - Din Dagor, Mrazen 1147 (EQ) Tento rok bude začátek konce. - neznámý vojín
|
|
Top |
|
Absinthorix
|
Post subject: Re: Ambeřino škubání žil a následná první pomoc Posted: 14:21 30. Apr 2012 |
|
|
klobouk wrote: Dík, to je odpověď! A ne jako gal s šukající čejkou, která mě vůbec neuspokojila. Čejka si může šukat i dnes. To není změněný význam, jen slovo nabylo nového a záleží na kontextu. Narozdíl od teček, kde z kontextu poznáš houby, jestli budu pokračovat, nebo ne... Mmmmm ... NE, nebudeš 
_________________ Vojen Bouřný „Hudba je klíč k ženskému srdci.“
horlivý bojovník za krásu a estetično ʇoıpı ɐ ʇuɐɹoubı ýuןsʎɯoɹoɥɔ ýusnʞʌǝu
Balík kompletní bardské hudby - funkční a správný ke stažení
|
|
Top |
|
pavad
|
Post subject: Re: Ambeřino škubání žil a následná první pomoc Posted: 15:02 30. Apr 2012 |
|
 |
Bůh |
|
|
klobouk wrote: Dík, to je odpověď! A ne jako gal s šukající čejkou, která mě vůbec neuspokojila. Čejka si může šukat i dnes. To není změněný význam, jen slovo nabylo nového a záleží na kontextu. Narozdíl od teček, kde z kontextu poznáš houby, jestli budu pokračovat, nebo ne... Živě si sám sebe představuji při jízdě tramvají, jak klidným a blazeovaným výrazem začnu líčit svému kamarádovi, jak jsem včera při procházce šukal v trávě. Živě si představuji i reakce okolí, včetně kamaráda.  Ono nebýt B. Němcové, tak už nikdo ani neví, že slovo šukat je spisovné... Leč, B. Němcová napsala co napsala a (nyní olej do ohně a trolling!) můj osobní názor je, že kdyby totéž napsala jen o par desítek kilometrů vedle, tak po tom neštěkne ani pes ani tehdy, ani dnes (když její dílo srovnám s literaturou která vycházela ve stejné době na v jiných evropských zemích). Jenže padlo sémě do úrodné půdy obrozenců a tak se dosud na skolách čte Babička, z které je informačne zajímavý leda tak kousek s příběhem Viktorky. A kdybych si jen za výše uvedené neužil dost kamenování, tak ještě přidám: Nechápu dosud, proč je v povinné četbě pro děti Malý princ od Saint-Exupéryho. Rád se někým nechám přesvědčit, že jde o knihu pro děti - ale zatím se nikomu nepodařilo. Dosud si vzpomínám, jak jsem ji jako malý četl a byl z ní uplně vedle. Pořád nic, porád nic... A pak naráz konec knihy. Pochopení se nekonalo... Poznámka petitem: Viva la flame! 
_________________ Diagnostikovany. Každý moudrý má nač pomysliti, kdyby ho pobídlo hovno v zápas jíti, porazíš-li je, co z toho budeš míti, a pakli ono tebe porazí, hned do lázně musíš jíti. . . . . . . . . . Holan, V.
|
|
Top |
|
Amber
|
Post subject: Re: Ambeřino škubání žil a následná první pomoc Posted: 15:07 30. Apr 2012 |
|
|
pavad wrote: klobouk wrote: Dík, to je odpověď! A ne jako gal s šukající čejkou, která mě vůbec neuspokojila. Čejka si může šukat i dnes. To není změněný význam, jen slovo nabylo nového a záleží na kontextu. Narozdíl od teček, kde z kontextu poznáš houby, jestli budu pokračovat, nebo ne... Živě si sám sebe představuji při jízdě tramvají, jak klidným a blazeovaným výrazem začnu líčit svému kamarádovi, jak jsem včera při procházce šukal v trávě. Živě si představuji i reakce okolí, včetně kamaráda.  Ono nebýt B. Němcové, tak už nikdo ani neví, že slovo šukat je spisovné... Leč, B. Němcová napsala co napsala a (nyní olej do ohně a trolling!) můj osobní názor je, že kdyby totéž napsala jen o par desítek kilometrů vedle, tak po tom neštěkne ani pes ani tehdy, ani dnes (když její dílo srovnám s literaturou která vycházela ve stejné době na v jiných evropských zemích). Jenže padlo sémě do úrodné půdy obrozenců a tak se dosud na skolách čte Babička, z které je informačne zajímavý leda tak kousek s příběhem Viktorky. A kdybych si jen za výše uvedené neužil dost kamenování, tak ještě přidám: Nechápu dosud, proč je v povinné četbě pro děti Malý princ od Saint-Exupéryho. Rád se někým nechám přesvědčit, že jde o knihu pro děti - ale zatím se nikomu nepodařilo. Dosud si vzpomínám, jak jsem ji jako malý četl a byl z ní uplně vedle. Pořád nic, porád nic... A pak naráz konec knihy. Pochopení se nekonalo... Poznámka petitem: Viva la flame!  Ode mě se přesvědčení nedočkáš, celkem s tebou souhlasím 
|
|
Top |
|
Prasokralik
|
Post subject: Re: Ambeřino škubání žil a následná první pomoc Posted: 15:10 30. Apr 2012 |
|
Joined: 01:53 05. Dec 2010 Posts: 4507 Location: Land Down Under
|
mě se malej princ líbil už tehdy v povinné četbě
možná to bude spíš v jednotlivci než v neshopnosti to pochit pro většinovou mládež ni?
_________________ Ignore list: Theogil I, Krysak, Koninho87, Kokosak, Grin, efu_redo
Pain is temporary. Victory is forever.
|
|
Top |
|