|
View unanswered posts | View active topics
Author |
Message |
Absinthorix
|
Post subject: Re: Ambeřino škubání žil a následná první pomoc Posted: 15:18 30. Apr 2012 |
|
|
|
Top |
|
Aulus
|
Post subject: Re: Ambeřino škubání žil a následná první pomoc Posted: 15:19 30. Apr 2012 |
|
Joined: 17:31 22. Jan 2012 Posts: 5998 Location: Nový Jičín / Brno
|
pavad wrote: Leč, B. Němcová napsala co napsala a (nyní olej do ohně a trolling!) můj osobní názor je, že kdyby totéž napsala jen o par desítek kilometrů vedle, tak po tom neštěkne ani pes ani tehdy, ani dnes (když její dílo srovnám s literaturou která vycházela ve stejné době na v jiných evropských zemích). Jenže padlo sémě do úrodné půdy obrozenců a tak se dosud na skolách čte Babička, z které je informačne zajímavý leda tak kousek s příběhem Viktorky. Podle mého je České "národní" obrození jeden z nejtragičtějších a nejhloupějších konceptů v historii střední Evropy (myslím tím hlavně "vlastnecké období"). A to nemyslím jen z pohledu literatury. Stačí se podívat, koho v té době nejvíc vyzdvihovali - Tyl, Němcová, Čech, Borovský (ten se ještě dá číst)  . A ti co za něco stáli, se museli na tu sebranku dívat a oslavovat s hlavou prázdnou s nimi nebo mlčet.
_________________ "Všechny hranice jsou konvence, které čekají, až je někdo přesáhne. Někdo může přesáhnout konvenci, pokud mu k tomu někdo jiný vydá podnět." David Mitchell, Atlas mraků "But what do we have left once we abandon the lie? Chaos. A gaping pit waiting to swallow us all.”
|
|
Top |
|
Absinthorix
|
Post subject: Re: Ambeřino škubání žil a následná první pomoc Posted: 15:25 30. Apr 2012 |
|
|
|
Top |
|
klobouk
|
Post subject: Re: Ambeřino škubání žil a následná první pomoc Posted: 15:30 30. Apr 2012 |
|
|
Naprostý nesouhlas. Splnilo to účel? Splnilo. Dneska to číst nemusíš.
|
|
Top |
|
Aulus
|
Post subject: Re: Ambeřino škubání žil a následná první pomoc Posted: 15:33 30. Apr 2012 |
|
|
klobouk wrote: Naprostý nesouhlas. Splnilo to účel? Splnilo. Dneska to číst nemusíš. Počkej a jaký účel zrovna díla těchto autorů splnila? Budování "národního" nacionalismu? A i kdyby to nějaký cíl splnilo, číst to musíš, je to v povinné četbě.
_________________ "Všechny hranice jsou konvence, které čekají, až je někdo přesáhne. Někdo může přesáhnout konvenci, pokud mu k tomu někdo jiný vydá podnět." David Mitchell, Atlas mraků "But what do we have left once we abandon the lie? Chaos. A gaping pit waiting to swallow us all.”
|
|
Top |
|
G-ladiator
|
Post subject: Re: Ambeřino škubání žil a následná první pomoc Posted: 15:34 30. Apr 2012 |
|
|
Vzdělávací programy s tebou nesouhlasí, klobouku  EDIT: Ninja'd
|
|
Top |
|
pavad
|
Post subject: Re: Ambeřino škubání žil a následná první pomoc Posted: 15:35 30. Apr 2012 |
|
 |
Bůh |
|
|
Prasokralik wrote: mě se malej princ líbil už tehdy v povinné četbě V kolika letech jsi jej četl? Nám jej strkali ve 3-4. třídě. A ano, než se zeptáš- býval jsem nejmladší ze třídy, klidně mě i nazvi sociálně zpožděný, budeš mít pravdu (žádný smile, tohle myslím vážně). Prasokralik wrote: možná to bude spíš v jednotlivci než v neshopnosti to pochit pro většinovou mládež ni? Jistě je zde i vliv jednotlivce. Ale přijde mi dost méně silný jak mnou uváděný věk (pro děti okolo 9-10 let). Podpořím argumentem: Na základní škole jsem opravdu nečetl ani díla E. A. Poe nebo "Преступление и наказание" Dostojevského. Až jsem byl starší, tak jsem si je přečetl - něco se mi líbilo, něco bylo psycho číst, ale alespoň základ sdělení jsem si, doufám, odnesl. Obdobně jde zmínit (namátkou) Švejk, Král krysa, díla E. Lamberta, Один день Ивана Денисовича, Remarque... Proč jsem je odkládál když mně bylo 11? Ne snad proto, že je na ně třeba dozrát? Jenže narozdíl od Malého prince mi je nikdo rozkazem neordinoval k povinnému čtení. Připomínám, nenapsal jsem ani stín o tom, že by se mi Malý princ nelíbil. Líbil - ale až jako téměř dvacetiletému. Pozastavuji se nad tím, že je nucen v povinné četbě dětem prvního stupně ZŠ (či jak se dnes vlastně ZŠ ročníkově kádruje).
_________________ Diagnostikovany. Každý moudrý má nač pomysliti, kdyby ho pobídlo hovno v zápas jíti, porazíš-li je, co z toho budeš míti, a pakli ono tebe porazí, hned do lázně musíš jíti. . . . . . . . . . Holan, V.
|
|
Top |
|
Amber
|
Post subject: Re: Ambeřino škubání žil a následná první pomoc Posted: 15:40 30. Apr 2012 |
|
|
*rozhodí po koberci tucet růžových polštářů* Budou potřeba, jestli dojde na téma "trauma z povinné četby" 
_________________ Lareth Belle - rudovlasá bardka a špionka. Sirya Walda - culíkaté elfítko. Yasstra - stvoření noci. Jeduha Fištrón - nejroztržitější geniální gnómský vynálezce a krotitel oslů.
Bylo tu hezky, vděčím Thalii za spoustu zábavy a skvělé hry, ale je čas jít dál. Nastal čas pověsit grammarbičík na háček. Děkuju a mějte se fajně...
|
|
Top |
|
G-ladiator
|
Post subject: Re: Ambeřino škubání žil a následná první pomoc Posted: 15:42 30. Apr 2012 |
|
|
Moje největší literární trauma bylo u maturitní zkoušky, když jsem si vylosoval Apollinaireovo Pásmo
|
|
Top |
|
Bruciacullo
|
Post subject: Re: Ambeřino škubání žil a následná první pomoc Posted: 15:42 30. Apr 2012 |
|
Joined: 20:49 21. Jan 2010 Posts: 2779 Location: Tam kde se slunce bojí a měsíc vždy jen nahlédne
|
_________________ Neliaen Fey de Erestor - paladinka Dei-Anangova "Slušnému vychování tě neučili, tam kde tě matka vyvrhla z lůna?"
QamuIs Heg qaq law' lorvIs yInqaq puS.
"Účelem každého života, je smrt." - Agent Smith
DM Galli - "So you have chosen death." / https://youtu.be/f94qpLdX9eA
|
|
Top |
|
Absinthorix
|
Post subject: Re: Ambeřino škubání žil a následná první pomoc Posted: 15:45 30. Apr 2012 |
|
|
pavad wrote: Один день Ивана Денисовича Respekt... číst to v originále  klobouk wrote: Naprostý nesouhlas. Splnilo to účel? Splnilo. Dneska to číst nemusíš. Musel jsem to znát do školy a teď se leda za tuhle stránku dějin stydím  vytvořit pocit zaprděnosti a "češství" se jim podařilo dokonale... Ale co, po bitvě každý generál a asi to jinak nešlo. Což nic nemění na tom, že se mi to zhusta nelíbí
_________________ Vojen Bouřný „Hudba je klíč k ženskému srdci.“
horlivý bojovník za krásu a estetično ʇoıpı ɐ ʇuɐɹoubı ýuןsʎɯoɹoɥɔ ýusnʞʌǝu
Balík kompletní bardské hudby - funkční a správný ke stažení
|
|
Top |
|
Aulus
|
Post subject: Re: Ambeřino škubání žil a následná první pomoc Posted: 15:46 30. Apr 2012 |
|
|
Prasokralik wrote: mě se malej princ líbil už tehdy v povinné četbě
možná to bude spíš v jednotlivci než v neshopnosti to pochit pro většinovou mládež ni? Podle mě je to souhra více věcí, které rozhodují o tom, zda se ti ta knížka bude líbit nebo ne. Pokud tedy nejsi sociálně na výši už ve 4. třídě, pak se ti bude líbit forma a obsah z velké části nepochopíš. Když se k ní dostaneš v 16, může ti naivní forma zkazit i hluboce pochopený obsah. Mně osobně se knížka líbila, i když jsem se k jejímu prvnímu přečtení dostal až někdy v 17. Ale na to abych si ji přečetl znova bych musel mít hodně specifickou náladu.
|
|
Top |
|
klobouk
|
Post subject: Re: Ambeřino škubání žil a následná první pomoc Posted: 15:47 30. Apr 2012 |
|
|
Přesně to to splnilo, ano. Národní povědomí. Je jedno, jak to nazveš. Respektuju fakt, že tenkrát měl každý omezený výběr četby a úzký okruh lidí ovlivnil snadno výběr četby pro masy. Ale přece to účel splnilo. Nemůžeš vědět, jestli by to samé dokázala literatura jiná, lepší, nebo třeba literatura žádná. Ale můžeš dokázat, že obrození mělo na národní povědomí vliv takové, jaké bylo. Byla to do určité míry krize, byla poptávka po takové literatuře a našli se autoři, kteří takovou dodali. Dívám se na to z pohledu výsledku. Edit: ale uznávám, že se můžu plést. Nikdy mě tahle doba moc nebavila a nejsem na ní žádný expert. Ale rozhodně z toho, co vím, mám pocit, že svůj účel splnila víc dobře, než zle. A povinná četba  Holt nesmíš věřit všemu, čím tě ve škole krmí.
|
|
Top |
|
Absinthorix
|
Post subject: Re: Ambeřino škubání žil a následná první pomoc Posted: 15:50 30. Apr 2012 |
|
|
My, Čechové, nemáme, bohužel, žádného spojení, žádného centrum, žádné České společnosti, žádných mužů, kteří by peněz a pár let na to obětovati mohli a chtěli, by to vše sebrali. Měla by se ta obrana našich památek sebrati, stará i nová, neboť již mnoho psáno, co by také ku vysvětlení přispělo. Nová i stará: nebo ten spor není nový.
_________________ Vojen Bouřný „Hudba je klíč k ženskému srdci.“
horlivý bojovník za krásu a estetično ʇoıpı ɐ ʇuɐɹoubı ýuןsʎɯoɹoɥɔ ýusnʞʌǝu
Balík kompletní bardské hudby - funkční a správný ke stažení
|
|
Top |
|
Aulus
|
Post subject: Re: Ambeřino škubání žil a následná první pomoc Posted: 15:51 30. Apr 2012 |
|
|
Absinthorix wrote: Musel jsem to znát do školy a teď se leda za tuhle stránku dějin stydím  vytvořit pocit zaprděnosti a "češství" se jim podařilo dokonale... Jo, tohle přesně jsem myslel  . Takový ten Orlíkovský přístup: "Jsi Čech, Čech, Čech!" Je to sice úžasná myšlenka, ale jak to asi může dopadnout, to už jsme nejednou "viděli" (nejsem tu ještě 70 let  ). A já už to znovu zažít nechci. A taky proto jsem se zastával předtím Amber, cokoli "nazi" mi způsobuje pocit nevolnosti. EDIT: A jen tak čistě mimochodem, nikdy jsem příliš nepochopil význam slova "národ". Proto ho taky dávám do uvozovek. 
Last edited by Aulus on 15:55 30. Apr 2012, edited 1 time in total.
|
|
Top |
|