|
View unanswered posts | View active topics
Author |
Message |
G-ladiator
|
Post subject: Re: Elfština Posted: 19:39 01. May 2012 |
|
|
Dovolím si trochu threadové nekromancie. Četl jsem a hrál teď nedávno Zaklínače a osobně shledávám Sapkowskiho elfštinu velice zajímavou. Sice asi není tak propracovaná jako Tolkienova, nicméně na užití ve hře (tedy slůvka/fráze) bych řekl, že dostačuje.
|
|
Top |
|
Nalkanar
|
Post subject: Re: Elfština Posted: 19:43 01. May 2012 |
|
Joined: 14:21 13. Feb 2010 Posts: 9274 Location: Brno/"Znojmo"
|
Už je to docela dlouho, co jsem hrál/četl Zaklínače, můžeš nadhodit pár příkladů? Já si hlavně pamatuju krásné a časté užití slovíčka "plough" (hrál jsem jedině v english).
_________________ .
|
|
Top |
|
G-ladiator
|
Post subject: Re: Elfština Posted: 20:22 01. May 2012 |
|
|
Já to hrál v polštiěn s českými titulky, takže si nejsem uplně jistý, kde bylo plough užité nějak netradičně. Vím, že několikrát užili plow jako metaforu pro sex, což je asi to, co myslíš. S frází si pamatuji jen "D'yaebl aép arse", což je dle kontextu ekvivalent našeho "Do prdele", doslovný překlad je "Ďábel do prdele"  V Zaklínači 2 je jeden celý rozhovor veden v elfštině (dabing je elfsky, titulky s přepisem jak elfským, tak i naším) Jednotlivá slůvka potom například: dh'oine - člověk (obvykle užíváno pejorativně) glaeddyv - meč bleidd - vlk gwyn, gwen - bílý deiredeath (nejsem si jistý, jestli se to tak píše) - konec ... Tady je víceméně kompletní slovník (kompletní ve smyslu "bylo užito v knize/hře): http://witcher.wikia.com/wiki/Elder_SpeechSpousta hráčů navíc už Sapkowskiho elfštinu maličko používá - aep ve jménech elfů značí rodiče (z knih: Cahir aep Caelleach (či jak se jmenoval) by se dalo přeložit jako Cahir, syn Caelleachův)
|
|
Top |
|
Prasokralik
|
Post subject: Re: Elfština Posted: 20:29 01. May 2012 |
|
Joined: 01:53 05. Dec 2010 Posts: 4507 Location: Land Down Under
|
jo jenže to tuším není elfsky ne ono aep? cahir byl člověk
_________________ Ignore list: Theogil I, Krysak, Koninho87, Kokosak, Grin, efu_redo
Pain is temporary. Victory is forever.
|
|
Top |
|
G-ladiator
|
Post subject: Re: Elfština Posted: 20:32 01. May 2012 |
|
|
Nilfgaard používá elfštinu (upravenou samozřejmě)
|
|
Top |
|
Absinthorix
|
Post subject: Re: Elfština Posted: 20:46 01. May 2012 |
|
|
|
Top |
|
G-ladiator
|
Post subject: Re: Elfština Posted: 20:49 01. May 2012 |
|
|
To jsme zrovna řešili s kloboukem - slovní zásoba vychází z velštiny, takže se víceméně stačí chopit slovníku a být kreativní 
|
|
Top |
|
Nalkanar
|
Post subject: Re: Elfština Posted: 20:54 01. May 2012 |
|
Joined: 14:21 13. Feb 2010 Posts: 9274 Location: Brno/"Znojmo"
|
Tak stejně nikdo nemluví jen čistě elfsky. Pokud ano, tak jsem viděl jedině tak, že dotyční elfové napsali *mluví elfsky* a normoš text.
_________________ .
|
|
Top |
|
G-ladiator
|
Post subject: Re: Elfština Posted: 20:56 01. May 2012 |
|
|
Tak jasně, plynulou elfštinu po nikom snad nikdo nikdy nevyžadoval, ale některá slůvka by se hodily, kterých jsem si na té wikině nevšiml.
|
|
Top |
|
Aulus
|
Post subject: Re: Elfština Posted: 21:08 01. May 2012 |
|
Joined: 17:31 22. Jan 2012 Posts: 5998 Location: Nový Jičín / Brno
|
Nalkanar wrote: Tak stejně nikdo nemluví jen čistě elfsky. Pokud ano, tak jsem viděl jedině tak, že dotyční elfové napsali *mluví elfsky* a normoš text. Tak je pravda, že kdyby měl někdo mluvit elfsky třeba pět minut v kuse, tak by to bylo spíš listování slovníkem než hra  .
_________________ "Všechny hranice jsou konvence, které čekají, až je někdo přesáhne. Někdo může přesáhnout konvenci, pokud mu k tomu někdo jiný vydá podnět." David Mitchell, Atlas mraků "But what do we have left once we abandon the lie? Chaos. A gaping pit waiting to swallow us all.”
|
|
Top |
|
G-ladiator
|
Post subject: Re: Elfština Posted: 21:11 01. May 2012 |
|
|
A to co by z toho vzniklo by rozhodně nevypadalo jako mluva někoho, kdo jazyk ovládá  Já mluvení cizím jazykem (když už) také řeším *mluví tím a tím jazykem (případně dodám přibližnou délku sdělení)*, ale pozdravy atp. klidně mohou být v tom cizím jazyce
|
|
Top |
|
Prasokralik
|
Post subject: Re: Elfština Posted: 21:21 01. May 2012 |
|
|
Ono uplně stačí vybírat sem tam slovo, které je buď zjevné, nebo z kontextu pochopitelné co znamená a samozřejmě občas navíc cizojazyčná nesrozumitelná nadávka a hned má postavička onen "cizokrajný" punc který je potřeba. Nějak to hrotit nemá smysl.
_________________ Ignore list: Theogil I, Krysak, Koninho87, Kokosak, Grin, efu_redo
|
|
Top |
|
Absinthorix
|
Post subject: Re: Elfština Posted: 21:30 01. May 2012 |
|
|
|
Top |
|
Amber
|
Post subject: Re: Elfština Posted: 21:39 01. May 2012 |
|
|
Prasokralik wrote: Ono uplně stačí vybírat sem tam slovo, které je buď zjevné, nebo z kontextu pochopitelné co znamená a samozřejmě občas navíc cizojazyčná nesrozumitelná nadávka a hned má postavička onen "cizokrajný" punc který je potřeba. Nějak to hrotit nemá smysl. Safra, asi souhlasím s Prasokrálíkem Shrnula bych to na pozdravy, ano/ne, sem tam nějaké to děkuji nebo nadávku. Pokud hráč ještě do hvězdiček přidá nějaké vodítko (kývnutí hlavou, výraz tváře, gestikulace), tak není problém se dovtípit. Hezky to zvládá Pajky s postavou Nien, kdy vážně nepotřebuji znát předem význam frází a i přesto rozumím tomu, co postavička říká 
_________________ Lareth Belle - rudovlasá bardka a špionka. Sirya Walda - culíkaté elfítko. Yasstra - stvoření noci. Jeduha Fištrón - nejroztržitější geniální gnómský vynálezce a krotitel oslů.
Bylo tu hezky, vděčím Thalii za spoustu zábavy a skvělé hry, ale je čas jít dál. Nastal čas pověsit grammarbičík na háček. Děkuju a mějte se fajně...
|
|
Top |
|
Prasokralik
|
Post subject: Re: Elfština Posted: 21:41 01. May 2012 |
|
|
Se mnou souhlasí každej, mám totiž vždycky pravdu (vyjma případů kdy ji nemám) Otázka není spíš jak mluvit, ale jak na to reagovat. Ono ne vždy co pochopí hráč musí nutně i pochopit postava. Zahrát reakci tak, že nerozumím co dotyčný řekl je teprve to pravé vyvrcholení. Děje.
|
|
Top |
|