|
View unanswered posts | View active topics
Author |
Message |
Aulus
|
Post subject: Re: Volby Posted: 14:15 18. Jan 2013 |
|
Joined: 17:31 22. Jan 2012 Posts: 5998 Location: Nový Jičín / Brno
|
kucik wrote: Já si myslim, že hodnotu má všechno, co někdo chce - tím jak moc to chce udává hodnotu. Pokud existuje lidský život, který nikdo nechce, pak nemá hodnotu. A to je právě to ultra-pravicové smýšlení mladých lidí u nás. Aneb protože všichni v dnešní společnosti chtějí peníze, jsou peníze tím důležitým a zbytek je důležitý méně. Peníze jsou totiž tou jedinou hodnotou, kterou se vyčísluje (a to je podle mě chyba). Ty v takových myšlenkách vážně nevidíš žádné nebezpečí?
_________________ "Všechny hranice jsou konvence, které čekají, až je někdo přesáhne. Někdo může přesáhnout konvenci, pokud mu k tomu někdo jiný vydá podnět." David Mitchell, Atlas mraků "But what do we have left once we abandon the lie? Chaos. A gaping pit waiting to swallow us all.”
|
|
Top |
|
Shaman88
|
Post subject: Re: Volby Posted: 14:18 18. Jan 2013 |
|
|
Aulus wrote: kucik wrote: Já si myslim, že hodnotu má všechno, co někdo chce - tím jak moc to chce udává hodnotu. Pokud existuje lidský život, který nikdo nechce, pak nemá hodnotu. A to je právě to ultra-pravicové smýšlení mladých lidí u nás. Aneb protože všichni v dnešní společnosti chtějí peníze, jsou peníze tím důležitým a zbytek je důležitý méně. Peníze jsou totiž tou jedinou hodnotou, kterou se vyčísluje (a to je podle mě chyba). Ty v takových myšlenkách vážně nevidíš žádné nebezpečí? Dobře v čem jiném bys chtěl vyčíslovat hodnotu... Děj příklad.
|
|
Top |
|
kucik
|
Post subject: Re: Volby Posted: 14:24 18. Jan 2013 |
|
Joined: 10:42 10. May 2007 Posts: 16270 Location: Somewhere around nothing
|
Nedělám si legraci. Zajímá mě tvůj názor a jeho zdůvodnění. Osobně třeba taky nemám rád lov zvířat pro zábavu, ale to je komplikované téma. Zpět k věci. Je nemorální zabít člověka na jídlo? Se zvířaty to tak děláme. Vždy mě fascinovalo, kde se bere ta hranice, co je morální jíst a co ne.
_________________ Neaktivní a nezasahující do vývoje. Pouze nouzový support pro WB/DM. *********************************************** Les jambes en l'air, comme une femme lubrique, Brûlante et suant les poisons, Ouvrait d'une façon nonchalante et cynique Son ventre plein d'exhalaisons.
|
|
Top |
|
Aulus
|
Post subject: Re: Volby Posted: 14:25 18. Jan 2013 |
|
|
Shaman88 wrote: Dobře v čem jiném bys chtěl vyčíslovat hodnotu... Děj příklad. Nejde o to, že by se měla vyčíslovat v jedné věci. Hodnota je totiž různá - ekonomická, mravní, myšlenková, atd. Nelze hodnotit jen metrem ekonomiky, protože to vytváří asociální společnost, ve které se nejuznávanějšími a nejmocnějšími stanou ti nejbohatší a to je destruktivní pro všechny, kteří mají zrovna ekonomickou hodnotu nízkou. Peníze nejsou všechno. Všichni to víte, všem vám to rodiče vštěpovali (já teda doufám) do hlav, když jste byli malí. Proč na to všichni tak snadno zapomínají? Quote: „Nechtěj být člověkem, který je úspěšný, ale člověkem, který za něco stojí.“ Albert Einstein
_________________ "Všechny hranice jsou konvence, které čekají, až je někdo přesáhne. Někdo může přesáhnout konvenci, pokud mu k tomu někdo jiný vydá podnět." David Mitchell, Atlas mraků "But what do we have left once we abandon the lie? Chaos. A gaping pit waiting to swallow us all.”
|
|
Top |
|
kucik
|
Post subject: Re: Volby Posted: 14:28 18. Jan 2013 |
|
|
Ale my tu nemluvíme o penězích. Mluvíme tu o hodnotě. Svou hodnotu má pohodlný život, pocit z dobře odvedené práce i dobrá nálada, přestože to nejsou peníze.
_________________ Neaktivní a nezasahující do vývoje. Pouze nouzový support pro WB/DM. *********************************************** Les jambes en l'air, comme une femme lubrique, Brûlante et suant les poisons, Ouvrait d'une façon nonchalante et cynique Son ventre plein d'exhalaisons.
|
|
Top |
|
Aulus
|
Post subject: Re: Volby Posted: 14:34 18. Jan 2013 |
|
|
kucik wrote: Ale my tu nemluvíme o penězích. Mluvíme tu o hodnotě. Svou hodnotu má pohodlný život, pocit z dobře odvedené práce i dobrá nálada, přestože to nejsou peníze. Ano, to máš pravdu. A jde právě o to, že takovou hodnotu penězi nevyčíslíš. Proto je nemorální zabít člověka pro peníze, maso, či cokoli jiného - možná tím jednu z hodnot "zaplatíš", ale ty ostatní zcela jistě ne. A ke zvířatům: Osobně vidím rozdíl v zabití zvířete, ke kterému má někdo citový vztah, to zvíře něco symbolizuje, někdo k němu něco cítí (má tedy mnoho hodnot, které penězi neoceníš) a zvíře, které je vychováváno pouze pro maso. Neříkám, že zabití toho druhého je morální, ale rozhodně jeho usmrcením nezpřetrháš tolik hodnot.
|
|
Top |
|
drake127
|
Post subject: Re: Volby Posted: 14:34 18. Jan 2013 |
|
|
Quote: Peníze nejsou všechno. Všichni to víte, všem vám to rodiče vštěpovali (já teda doufám) do hlav, když jste byli malí. Proč na to všichni tak snadno zapomínají? Proč bychom na to zapomínali? Taky raději dělám špatně placenou práci, která mě baví a do managementu se neženu, protože by mě to nebavilo, i když jsem tu nabídku dostal. Pro mě je to racionální rozhodnutí závislé právě na tom, že peníze nejsou všechno, ale neremcám pak, že nemám manažerský plat a ani jim ho nechci sebrat.
_________________ Als sie mich holten, gab es keinen mehr, der protestieren konnte.
|
|
Top |
|
Aulus
|
Post subject: Re: Volby Posted: 14:44 18. Jan 2013 |
|
|
drake127 wrote: Proč bychom na to zapomínali? Taky raději dělám špatně placenou práci, která mě baví a do managementu se neženu, protože by mě to nebavilo, i když jsem tu nabídku dostal. Pro mě je to racionální rozhodnutí závislé právě na tom, že peníze nejsou všechno, ale neremcám pak, že nemám manažerský plat a ani jim ho nechci sebrat. To je ale překrucování. Já jim ten plat nechci sebrat. Jen poukazuji na to, že ve společnosti, kde se penězi vyjadřuje téměř vše, i to, co by se jimi vyčíslovat nemělo, je nemorální, aby se jimi hodnotil jen ekonomický přínos něčí práce. Pokud jsou peníze nutné i k zaplacení něčeho, co morálně nezapadá do čistě ekonomické ohodnotilelnosti (například zdraví), pak by i za ekonomicky neohodnotitelné věci měla být dostatečná peněžní odměna. A bohužel to u nás spěje k tomu, že peníze budou nutné úplně ke všemu, ale budou se přidělovat jen těm, kteří budou mít ekonomickou hodnotu. Ostatní hodnoty - morálka, myšlenka, atd. - pro společnost přestanou existovat a z lidskosti zbude jen inteligence.
|
|
Top |
|
kucik
|
Post subject: Re: Volby Posted: 14:56 18. Jan 2013 |
|
|
Aulus wrote: To je ale překrucování. Já jim ten plat nechci sebrat. Jen poukazuji na to, že ve společnosti, kde se penězi vyjadřuje téměř vše, i to, co by se jimi vyčíslovat nemělo, je nemorální, aby se jimi hodnotil jen ekonomický přínos něčí práce. Pokud jsou peníze nutné i k zaplacení něčeho, co morálně nezapadá do čistě ekonomické ohodnotilelnosti (například zdraví), pak by i za ekonomicky neohodnotitelné věci měla být dostatečná peněžní odměna. Víš, že mi ale tenhle názor přijde mnohem víc doprava, než většina toho, co tu zaznělo? Ty říkáš, že by ,,za ekonomicky neohodnotitelné věci měla být dostatečná peněžní odměna". Tím ale změníš tu věc z ekonomicky neohodnotitelné na jasně ohodnocené. Řekl bych, že tím trochu popíráš, co jsi tu doteď psal.
|
|
Top |
|
KaTo
|
Post subject: Re: Volby Posted: 14:59 18. Jan 2013 |
|
Joined: 15:24 23. Jun 2007 Posts: 6754 Location: Severní okraj Středozemě
|
Neřekl bych. Hájí to pořád levičácky (levičácký je PŘEROZDĚLOVÁNÍ). Tj. chce přerozdělit něčí peníze, někomu kdo na ně podle PRAVICAKA nemá nárok. On chce, aby se "morální" věci (starání o "potřebné") platilo z peněz "bohatých" tak, aby dotyční (např. sociální pracovníci) nežrali bláto a listí. Pravičácký je - srát na ty potřebný, když si neurvali dost peněz (třeba utrženejma rukama, že  ?).
_________________ Síla tě osvobodí! - Sithský kodex, 12.12.2011 (TOR-preorder) Bylo to peklo! - Error 37, Error 3005, Error 3007, 15.5.2012 (Diablo3) Až s vámi skončím, nebudete věřit vlastní mysli! - Mesmer, 28.8.2012 (GW2) Historie umírá s těmi, kteří ji pamatují. - Din Dagor, Mrazen 1147 (EQ) Tento rok bude začátek konce. - neznámý vojín
|
|
Top |
|
J.F.Payne
|
Post subject: Re: Volby Posted: 15:03 18. Jan 2013 |
|
|
Já bych řekl, že i pravicová politika se dá dělat s nějakým sociálním cítěním, takže nemůžu souhlasit s tím, jak jsi to zaškatulkoval, KaTo.
_________________ Kraki Skengdrang a nejzlejší DM
|
|
Top |
|
KaTo
|
Post subject: Re: Volby Posted: 15:05 18. Jan 2013 |
|
Joined: 15:24 23. Jun 2007 Posts: 6754 Location: Severní okraj Středozemě
|
J.F.Payne wrote: Já bych řekl, že i pravicová politika se dá dělat s nějakým sociálním cítěním, takže nemůžu souhlasit s tím, jak jsi to zaškatulkoval, KaTo. Já to ale nerozporuju. Btw - ukaž mi nějakou zemi, kde tahle "pravicová" politika s "sociálním" cítěním funguje? *marně se rozhlíží*
_________________ Síla tě osvobodí! - Sithský kodex, 12.12.2011 (TOR-preorder) Bylo to peklo! - Error 37, Error 3005, Error 3007, 15.5.2012 (Diablo3) Až s vámi skončím, nebudete věřit vlastní mysli! - Mesmer, 28.8.2012 (GW2) Historie umírá s těmi, kteří ji pamatují. - Din Dagor, Mrazen 1147 (EQ) Tento rok bude začátek konce. - neznámý vojín
|
|
Top |
|
Aulus
|
Post subject: Re: Volby Posted: 15:07 18. Jan 2013 |
|
|
kucik wrote: Víš, že mi ale tenhle názor přijde mnohem víc doprava, než většina toho, co tu zaznělo? Ty říkáš, že by ,,za ekonomicky neohodnotitelné věci měla být dostatečná peněžní odměna". Tím ale změníš tu věc z ekonomicky neohodnotitelné na jasně ohodnocené.
Řekl bych, že tím trochu popíráš, co jsi tu doteď psal. Jenže jsi tam zapomněl jednu podstatnou věc. Já neříkám, že by měla být peněžní odměna. Říkám, že v takovém případě, že se věci, které by se penězi hodnotit neměli, penězi hodnotí ve smyslu nákupu a prodeje, měly by se hodnotit penězi i ve věci vytváření. Můžeš namítnout, že se to děje. Já ale říkám, že jsou dnešním systémem značně podhodnoceny a ekonomický přínos je naopak značně přehodnocen. A právě proto, aby nemuselo docházet k podobnému převáděni penězi "nezhodnotitelných" statků na peníze, jsem pro to, aby se takových záležitostí pletla ekonomika co nejméně a byly přístupné všem. A jejich peněžní ohodnocení by nemělo přísně podléhat jen čisté nabídce, poptávce a ostatním aspektům liberální ekonomiky, ale mělo by být nějak kontrolováno a regulováno i jinak.
|
|
Top |
|
Aulus
|
Post subject: Re: Volby Posted: 15:09 18. Jan 2013 |
|
|
J.F.Payne wrote: Já bych řekl, že i pravicová politika se dá dělat s nějakým sociálním cítěním, takže nemůžu souhlasit s tím, jak jsi to zaškatulkoval, KaTo. Ano, dá. Ale nesmí to být extrémní pravicová politika. A tu právě předpokládá ekonomický liberalismus. Bez sociálních jistot to nejde.
|
|
Top |
|
Shaman88
|
Post subject: Re: Volby Posted: 15:11 18. Jan 2013 |
|
|
Lidský život by neměl být vyjádřený penězi, proto když někdo umře tak by neměl dostat peníze, výška té sumy, těch 240 tisíc může někoho urazit..., takže bych peníze nedával Takže bych jen posílal obálku - ve které by bylo poděkování a vyjádření nesmírné hodnoty daného člověka....
|
|
Top |
|