|
View unanswered posts | View active topics
Author |
Message |
kokosak
|
Post subject: Re: Volby Posted: 14:21 19. Jan 2013 |
|
|
Aulus wrote: Jenže si vezměte i druhou stranu mince. Kokos ve druhé půlce svého příspěvku nadává na Klause a Zemana a říká o nich, že něco slíbili voličům, a když se dostali do funkce, začali dělat pravý opak. To je přece jasně věc, kterou se proviňují proti svým voličům a měli by být odvoláni. Nic takovýho sem nenapsal. Napsal sem, že prezentujou svoje názory tak, jak se jim to hodí. Žádný sliby voličům nebyly. Aulus wrote: Docela mě mimochodem šokoval Jonův výrok o tom, že přání 70% národa nemá s demokracií nic společného. To, co si momentálně přeje "lid" je jedna věc. To, že si může přát zplynovat těch 30 procent a rozdělit si jejich majetek je věc druhá. I menšiny mají svá práva, demokracie není o tom, že "nás je nejvíc, budem si dělat, co chcem". Aulus wrote: Co je demokratického na tom, že se k vládě dostane skupina lidí, která zmanipulovala lid a pak tam bude 4 roky sedět, páchat činy proti lidem, rozkrádat stát a podobně? Hele, nečetl si teď nějaký projevy z padesátejch let? Zní to hodně podobně. Kdo určí, že bylo "lidem" manipulováno? Kdo určí, jaký činy jsou proti lidem? Když lidi jsou schopný si stěžovat, že jim kubík vody podražil na 70 korun, ačkoli je to ve skutečnosti ale vůbec nedere a čistou přírodu by chtěli? Aulus wrote: Podle mě na tom v případě, že s tím jejich vlastní voliči přestanou souhlasit, není demokratického vůbec nic. A všimněte si, že nepíšu, že by se měl odvolat někdo, u koho řve po odvolání nesourodý dav, ale ten, který ztratí polovinu podpory svých vlastních voličů. Tedy těch, kteří ho do funkce, kde je, zvolili. Volební účast 60%. Vítěz má z toho nadpoloviční většinu. 69% lidí s volebním právem ho nevolilo. Co chceš dělat, nechávat politiky odvolávat okamžitě po volbách, nebo bude rozhodovat ta ani ne třetina obyvatelstva? Aulus wrote: Stejně tak členové vlády. Tím, že by byla možnost je odvolat, by svou práci začali podle mého dělat zodpovědněji a sakra by si dávali pozor na to, aby se nepřipletli do nějaké úplatkářské kauzy. Je sice pravda, že by se začaly nejspíš vytvářet i fiktivní kauzy na očernění určitých nepohodlných členů vlády a podobně, ale podívejte se na to i v porovnání s dneškem. Jediný rozdíl by totiž byl, že by se tyto kauzy neutvářely čistě před volbami (vzpomene si na Kubiceho zprávu). Jinými slovy, když bych chtěl změnit vládu, tak jediný, co bych potřeboval, by bylo vymyslet si nějakej úplatek a udělat kampaň, která by přesvědčila lidi, že mám pravdu. Dokážeš si vůbec představit, co by to znamenalo? Jakej ohromnej prostor k manipulacím z jakýkoli strany by to byl? Víš, co by dělala takováhle právní nejistota s investory? Proč bych já měl dát svoje peníze do podniku v zemi, kde se můžou ze dne na den rozhodnout, že chtěj najednou víc sociálních jistot, ergo se zvednou daně, ergo ten podnik bude ztrátovej? Kašlu na ně, radši dám peníze někam, kde budu vidět aspoň nějakou stabilitu. Aulus wrote: Za 4 roky se toho dá udělat opravdu spoustu. To všichni dobře víme. Ale jak sám Kokos píšeš, to že je tam člověk na přesně omezenou dobu a v podstatě neexistuje pořádný způsob, jak ho v případě jeho nekorektnosti odvolat, způsobuje potřebu "nakradení si dokud je možnost" a podobně. To bylo koneckonců i úskalí konzulů ve starém Římě a podobně. Čteš, co píšu? Píšu, že je špatně, že politici myslej nakrátko. Ty bys chtěl, aby nemysleli v horizontu let, ale dní. WTF? Aulus wrote: A co se týče monarchie - krom toho negativního dopadu, který jsi napsal ty, je tady ještě jeden velmi podstatný. Jeden vládce, ač sebelepší, nemůže zastupovat všechny obyvatele svého území. Vždycky na jeho panování někdo doplatí. To platí pro jakýhokoli vládce. Třeba U.S.A. maj v tuhle chvíli vládce, kterýmu řikaj prezident a taky nezastupuje všechny. A skus jim říct, že nemaj demokracii  Aulus wrote: Nicméně souhlasím s tím, že se za určitých okolností dá z jakéhokoli státního zřízení vykřesat něco dobrého. Otázkou ale je, jestli toho dobrého bude víc, než toho špatného, protože vždy přicházejí i negativní ohlasy. Proto za sebe říkám, že máte ve svých výtkách pravdu, ale zapomínáte zohledňovat i pozitivní dopad možných změn. Pokud tyhle dvě věci porovnám, vychází mi z toho, že při dobrém legislativním ukotvení by například odvolatelnost vedla spíše k rozvoji demokracie i naší země. Nezapomínáme. Jestli chceš vidět, jak vypadá takováhle "demokracie" a vláda lidu v praxi, tak se stačí kouknout na francouzskou revoluci. To byla vláda lidu, jen co je pravda. Aule, nic ve zlém, ale přijdeš mi jako mladý nadšenec plný ideálů, ale bez schopnosti konfrontovat je s realitou a bez domýšlení věcí do důsledků. Sršíš nápady co by se mělo zlepšit, ale nevidíš, že ty nápady by napáchaly víc škody, než užitku.
_________________ PUF!
|
|
Top |
|
kokosak
|
Post subject: Re: Volby Posted: 14:36 19. Jan 2013 |
|
|
Aule, ty máš ve spoustě věcí pravdu. Vidíš, že jsou některý věci špatně, což je dobrá vlastnost. Ale řešení o kterejch uvažuješ sou děsnej overkill. Přitom demokracie může fungovat o hodně líp, než jak je to u nás. Ale k tomu je potřeba občanská společnost morálních a odpovědnejch lidí. Ne na jednu stranu kafrat na vysoký daně a na druhou stranu využívat každou skulinku v systému k nahrabání vlastního profitu. Ne říkat jak sou věci nespravedlivý a na druhou stranu sám okrádat zaměstnavatele o čas brouzdáním na facebooku. Morálku a integritu to chce.
Prostředek, bez kterejch demokracie nefunguje vůbec jsou silný a nezávislý média. Můžeš namítnout, že média vždycky někomu patří a tudíž jsou vždycky závislá. A proto je nutný mít jich víc. Donýst na konkurenci solokapr, to je terno! Stejně to funguje v zastupitelský demokracii. Nahoře může bejt jakej chce šupák. Může jich tam bejt celá hromada. Důležitý ale je, aby si navzájem dívali pod prsty a práskali na sebe špínu, co vylověj. Nebezpečí je, když se ty šupáci nahoře domluvěj, že si pod prsty koukat nebudou, že si navzájem nebudou čeřit vody. Něco jako opoziční smlouva. Volíš jedny, volíš druhý - je to šumák, protože se domluvěj, že budou vládnout spolu. Jedna z největších prasáren a znásilnění demokratickýho systému, co se u nás kdy stala a lidi na to vesele zapomněli. Nebo to bylo semknutí se napříč politicklým spektrem v době krize? Je to jen o úhlu pohledu.
_________________ PUF!
|
|
Top |
|
Braenn
|
Post subject: Re: Volby Posted: 14:38 19. Jan 2013 |
|
|
Aulus wrote: A co se týče monarchie - krom toho negativního dopadu, který jsi napsal ty, je tady ještě jeden velmi podstatný. Jeden vládce, ač sebelepší, nemůže zastupovat všechny obyvatele svého území. Vždycky na jeho panování někdo doplatí. A prosímtě, kdo že to dokáže zastupovat všechny obyvatele svého území? Senát? Parlament? Generální stavy? Já ti povím, kdo - všechny obyvatele dokážou zastupovat jen všichni obyvatelé, a to není demokracie, to je anarchie. Čím méně lidí ti vládne, tím rychlejší mohou být změny, tím rychleji je dokáže prosadit, tím lépe dokáže vůbec něco dotáhnout do konce - protože mu az čtyři roky někdo nespokojený neřekne "padej". Samozřejmě, stejně tak dokáže jeden špatný člověk nadělat více nepořádku, na druhou stranu se poněkud snáze... mhm, odstraňuje. V současné době už je monarchii (absolutní) odzvoněno - pokud by něco naší zemi pomohlo, tak je to osvěta myšlení lidí, naučit se odolávat tlaku a masáži médií, naučit se vidět, že k výsledkům se v současné situaci bez negativních opatření prostě nedopracujeme. Schopnost národního uvědomění, schopnost čtenářské gramotnosti... když už umí všichni číst, tak ať se sakra naučí taky rozumnět a chápat, možná pak ubude křiku o tom, (pro příklad), jak by kníže vracel majetek sudetům a jak chce zpětně soudit Beneše.
_________________ Ryudern Tann - 29 level fňukna, 1 level "muž". Píšu přesně to, co mám na mysli. Nemohu za to, že někteří čtou to, co mají na mysli oni. Vrchní prohledávač cizích trezorů, zabavovatel dóz, nejvyšší šátrač ve stolcích a pověřený prohmatávač koberců.
|
|
Top |
|
J.F.Payne
|
Post subject: Re: Volby Posted: 14:41 19. Jan 2013 |
|
|
kokosak wrote: ...Něco jako opoziční smlouva. Volíš jedny, volíš druhý - je to šumák, protože se domluvěj, že budou vládnout spolu. Jedna z největších prasáren a znásilnění demokratickýho systému, co se u nás kdy stala a lidi na to vesele zapomněli. Nebo to bylo semknutí se napříč politicklým spektrem v době krize? Je to jen o úhlu pohledu. Souhlas. Jestli něco bylo pošlapání samotnejch principů, na kterých demokracie stojí, tak je to opoziční smlouva. Vzdát se dobrovolně role opozice v menšinový vládě, to je... to je kurva majstrštyk. Domluvit se na tom, že úhlavní nepřítel do konce volebnáho období nevyvolá hlasování o nedůvěře vlády...? Silný kafe. Zeman povídá, že je to na Západě běžný, ale lže jak když se tiskne. Tam jsou běžný koaliční smlouvy, nastavený fér - a nikde se nikdy nestalo, že by se někdo spojil se svým "archenemy". Aule, ještě něco ke čtení: capek.misto.cz/komunista.html
_________________ Kraki Skengdrang a nejzlejší DM
|
|
Top |
|
Aulus
|
Post subject: Re: Volby Posted: 14:55 19. Jan 2013 |
|
Joined: 17:31 22. Jan 2012 Posts: 5998 Location: Nový Jičín / Brno
|
Braenn wrote: A tady se právě neshodneme. Nebo nevím, co je delší horizont. Spíše bych řekla, že ať si lidé zvolili/změnili cokoli, většinou nakonec zjistili, že dopadli stejně, ne-li hůř, zkrátka že stejný typ lidí, jako jim vládl předtím, jim vládne i teď, a zas je zneužívá, jen v kulisách nového řádu. A ten dotyčný snílek pak obvykle skončil se stejnou nenávistí lidu, kterou sám podporoval vůči tomu "předtím". Ne nadarmo říká každá generace, že (někdy předtím, v blíže nespecifikovaném jiném režimu/roku/vůdce/panovníka) bylo lépe, a to snad od doby, kdy máme první písemné záznamy.
Takže chceš říct, že se nyní máme hůře než ve středověku nebo před sto lety? To je přece blbost. Demokratický způsob vlády, jaký máme v rozvinutém světě dnes, je tím zatím nejlepším, co tu bylo. Takže ano, z dlouhodobého hlediska se poměry mnohonásobně zlepšily. To snad nepopřeš. A ano. Dotyčný snílek byl často nepochopen společností, označen za naručitele, vyhnán a tak podobně. Nicméně mu například sto let potom dali za pravdu a něco se změnilo. A nebylo to tak vždy, někdy skutečně došlo k pozitivní změně velmi rychle. Kucik:Jenže to, co popisuješ, je problém jakékoli demokracie. A nezmění se ničím - nezhorší ani nezlepší. Média a peníze jsou bohužel neodlučitelné. A argumenty typu "lidé netuší, co je pro ně dobré" používaly nedemokratické režimy odjakživa. Chceme způsob vlády "o nás, bez nás" zavést i v demokracii? Jaký bude mít tedy demokracie ve výsledku smysl? Zastupitelská demokracie, jakou máme teď, znamená, že u moci jsou pořád stejní lidé, kteří se jen střídají v křeslech. Mají nepřetržité napojení na všechny sféry společnosti, ovládají téměř vše - od masových médií až po obecní politiku (i o tom mám bohužel několik dokladů). A netvrdím, že skutečnou moc mají ti, kteří jdou vidět. Často jsou to jen figurky mafiánů, kteří tímto způsobem tahají za nitky celé společnosti. A jejich největší moc spočívá právě v tom, že mediální masáž je natolik silná, aby člověka, který tohle prohlásí, označili za lháře a šiřitele pověr. Bohužel je ale takové uspořádání logické a zkazek o něm i přes fungující cenzuru je dost a dost. Víte například, jak u nás funguje systém exekuce? Víte, že když je vašemu příbuznému zabaven majetek z důvodů exekuce a on se přestěhuje k vám, má exekutor právo sebrat i váš majetek, pokud skutečně neprokážete jeho vlastnictví? Víte, že u nás některé společnosti půjčují i s úrokem vyšším než 100% (a přesto to není označováno za lichvu)? Proč se o tom v médiích téměř nemluví a přitom existují stovky svědectví lidí, kteří byli u některé z půjček podvedeni? Myslím, že je to docela zřejmé - pravděpodobně z toho něco mají i ti, co média ovládají. Stejná odpověď by zněla i na to, proč se s tím nic pořádného nedělá (ok, snížil se nějaký poplatek, ale to je jen kosmetická změna, která má ukolébat). Nemůžu jinak, než říct, že jste zaslepení. Jinak si totiž nedokážu vysvětlit, proč tyhle věci nevidíte nebo nechcete vidět. Jak si po těch letech špinavé politiky, která se u nás vede, můžete myslet, že je vše ok a mělo by to tak zůstat. Proč jsem o změně politických poměrů na Islandu našel v češtině při zadání slov "Island + politika" na googlu jen 2 články, když o Libyi jich je mraky? Vážně vám to nepřipadá zvláštní? Vážně v tom nevidíte účelovost? http://jirisirotek.blog.idnes.cz/c/2390 ... irace.htmlhttp://orgo-net.blogspot.cz/2011/06/hol ... oluci.htmlEDIT: Ke Karlovi: Co říkáte na tuhle podporu pana Menzela? Já na to hleděl s neuvěřením. Místo Arijské rasy bude upřednostněna modrá krev? Mimochodem i v té písničce " Hlas pro Schwarzenberga" mě teda vážně dostalo, že bychom se nemuseli stydět dát svou zemi Schwarzenbergům v léno. Já se musím za takovéhle lokajství stydět. Tím bych asi skončil, už se mi o tom s vámi nechce dál diskutovat (nic proti vám osobně, ale co se týče politiky, tak to asi vážně nemá smysl), protože to začíná být zjevně ztráta času. Kdykoli s něčím přijdu, je to označeno za nemožné, naivní, atd. Vždycky je jednodušší najít odpověď proč něco nezkusit, než proč něco zkusit. Ale jsem přesvědčený o tom, že pokud se v budoucnu nic razantního nezmění, dáte mi nakonec zapravdu. A nebo možná taky ne a vinu za situaci hodíte na nějakou obecnou neurčitou neměnitelnou věc a pojede se dál ve stejném trendu. Je mi z vašich postojů smutno. Nepřeji vám to, ale jednou z nich bude možná smutno i vám. EDIT: Díky, Kokosáku, aspoň za část toho, co jsi napsal. Sice si nemyslím, že ta řešení jsou overkill, ale jsem rád, že se aspoň zamýšlíš nad změnou. Každopádně toho mám teď hodně, takže se k dalšímu pravděpodobně nebudu stíhat vyjádřit. Opakuju, že to není nic osobního. 
_________________ "Všechny hranice jsou konvence, které čekají, až je někdo přesáhne. Někdo může přesáhnout konvenci, pokud mu k tomu někdo jiný vydá podnět." David Mitchell, Atlas mraků "But what do we have left once we abandon the lie? Chaos. A gaping pit waiting to swallow us all.”
|
|
Top |
|
Shaman88
|
Post subject: Re: Volby Posted: 14:59 19. Jan 2013 |
|
|
Slyším to pravidelně 5x do týdne... za komunistů bylo lépe....
|
|
Top |
|
Braenn
|
Post subject: Re: Volby Posted: 15:01 19. Jan 2013 |
|
|
Aulus wrote: Takže chceš říct, že se nyní máme hůře než ve středověku nebo před sto lety? To je přece blbost. Demokratický způsob vlády, jaký máme v rozvinutém světě dnes, je tím zatím nejlepším, co tu bylo. Takže ano, z dlouhodobého hlediska se poměry mnohonásobně zlepšily. To snad nepopřeš. Ne, to říct teda nechci, kdybys dočetl můj příspěvek i k tomu, že je monarchii už odzvoněno. Jen ti říkám, že představa čehokoli, co zastupuje všechny lidi (obzvláště k jejich spokojenosti) je naivní a hloupá. A navíc nemůžeš srovnávat poměry tehdy a nyní z politického pohledu, protože to, co lidem ve středověku/renesanci/atak dále chybělo, nebyla rozhodně jen demokracie, a to, co je sužovalo, zas nebyla jen monarchie. Ale jsem ráda, žes konečně na dnešní době našel něco pozitivního.
_________________ Ryudern Tann - 29 level fňukna, 1 level "muž". Píšu přesně to, co mám na mysli. Nemohu za to, že někteří čtou to, co mají na mysli oni. Vrchní prohledávač cizích trezorů, zabavovatel dóz, nejvyšší šátrač ve stolcích a pověřený prohmatávač koberců.
Last edited by Braenn on 15:03 19. Jan 2013, edited 1 time in total.
|
|
Top |
|
J.F.Payne
|
Post subject: Re: Volby Posted: 15:02 19. Jan 2013 |
|
|
Aulus wrote: Mimochodem i v té písničce " Hlas pro Schwarzenberga" mě teda vážně dostalo, že bychom se nemuseli stydět dát svou zemi Schwarzenbergům v léno. Já se musím za takovéhle lokajství stydět. Aule, než na tuhle tvojí naivní agitku přestanu odpovídat, rád bych tvůj slovník obohatil o pojem "nadsázka". Cit., wiipedie: Quote: V literatuře a rétorice se jako hyperbola, nadsázka či zveličení označuje záměrné přehánění skutečnosti s cílem zdůraznit subjektivní závažnost. Je druhem tropu, tedy přenášení významu původního pojmenování na jiný předmět.
_________________ Kraki Skengdrang a nejzlejší DM
|
|
Top |
|
Braenn
|
Post subject: Re: Volby Posted: 15:04 19. Jan 2013 |
|
|
|
|
Top |
|
klobouk
|
Post subject: Re: Volby Posted: 15:24 19. Jan 2013 |
|
|
Aule, jestli nevíš, koho volit, vol Cibulku! To je člověk fakt přesně pro tebe. Pokud to nejsi ty.
|
|
Top |
|
kucik
|
Post subject: Re: Volby Posted: 15:57 19. Jan 2013 |
|
Joined: 10:42 10. May 2007 Posts: 16270 Location: Somewhere around nothing
|
Shaman88 wrote: Slyším to pravidelně 5x do týdne... za komunistů bylo lépe.... Za komunistu bylo lepe. Ale jen nekterym lidem. Muj deda (predtim na mistrovske pozici) malem prisel o praci, protoze vystoupil ze strany. Moji rodice nemohli studovat, protoze jejich rodiny nebyly dostatecne aktivne pritakavajici. Za komunistu nekomu urcite bylo lip. Ale casto na ukor nekoho jineho.
_________________ Neaktivní a nezasahující do vývoje. Pouze nouzový support pro WB/DM. *********************************************** Les jambes en l'air, comme une femme lubrique, Brûlante et suant les poisons, Ouvrait d'une façon nonchalante et cynique Son ventre plein d'exhalaisons.
|
|
Top |
|
Aillen
|
Post subject: Re: Volby Posted: 16:10 19. Jan 2013 |
|
|
klobouk wrote: Aule, jestli nevíš, koho volit, vol Cibulku! To je člověk fakt přesně pro tebe. Pokud to nejsi ty. Proč jste tak agresivní vůči tomu, kdo má jen trochu jiný názor než vy? Tolik ironie, proč vlastně? A to jde jenom o volby, které koneckonců ať dopadnou tak, či tak, nebudou mít žádný zásadní význam pro další vývoj..... Jak by to asi vypadalo, kdyby šlo o něco závažnějšího:-(
_________________ Olwen Emerald Fiona Wang Yan Vlaštovka
|
|
Top |
|
klobouk
|
Post subject: Re: Volby Posted: 16:17 19. Jan 2013 |
|
|
Já to nemyslel ironicky. Mám z Aula pocit, že neví, koho volit, tak mu dávám seriozní doporučení.
|
|
Top |
|
Aillen
|
Post subject: Re: Volby Posted: 16:20 19. Jan 2013 |
|
|
klobouk wrote: Já to nemyslel ironicky. Mám z Aula pocit, že neví, koho volit, tak mu dávám seriozní doporučení. Noo ještě že Thalie je docela odtržená od reality ....možná by bylo lepší u toho zůstat 
_________________ Olwen Emerald Fiona Wang Yan Vlaštovka
|
|
Top |
|
klobouk
|
Post subject: Re: Volby Posted: 16:31 19. Jan 2013 |
|
|
Hele, tahle diskuze je náhodou dobrá. A není osobní ani z jedné strany. Prostě konfrontujeme názory a jak psal kokos, ne jen pro sebe, ale pro případné další, kdo by to četli. Je to přece potřeba. Když se ultrapravičák zavře do místnosti s ultrapravičákama a budou se plácat po ramenech, jak mají dokonalé názory, tak se nikam neposunou a spíš zdegenerujou.
|
|
Top |
|