Thalie

Persistentní svět hry Neverwinter Nights
It is currently 00:15 18. Jun 2025

All times are UTC + 1 hour [ DST ]

Forum locked This topic is locked, you cannot edit posts or make further replies.  [ 112 posts ]  Go to page Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Next
Author Message
 Post subject: Re: Zařazení kouzla škole
PostPosted: 10:11 19. Feb 2013 
WB Thalie
 ICQ  Profile

Mě taky příjde že můžu příjít s mágem a tvrdit že čaruju díky houbičkám které každé ráno beru....
Ty to můžeš napadnout, můžeš tvrdit že to není pravda, můžou to tvrdit azuroví mágové i DMale mě je to jedno.... tohle je teorie mého mága a on se jí drží.

Reply with quote  

PostPosted: 11:24 19. Feb 2013 
Měšťan
 WWW  ICQ  Profile

Jenže...
Jon tu říká: železo vypadá tak či onak a má takový a takový vlastnosti, a nás vůbec nezajímá jak se vyrábí
Nalk oproti tomu: k výrobě železa je potřeba držet se zhruba toho postupu, jak pak železo bude vypadat, už je na vás

Jsem jedinej kdo v tom vidí hrušky a jablka?

Imho jde o to, aby byla nějaký pevný základ na kterém Thalijská magie funguje a na základě té mágové pracovali. Ono je asi trochu blbost, aby to fungovalo na milionu teorii, bez nějakého základu, protože pak to bude vypadat takhle:

mág 1: "hele, tady vezmu hroudu výkalu, tu spolknu, čímž získám dostatek magenergie k utvoření kouzla a tu poté uvolním bla bla bla... puf a kouzlo je hotový!"
mág 2: "nene tak to vůbec není, musís vzít dva šutry, s těma o sebe křísnout a jedině tak získáš dost magenergie..."
mág 1: "no to je pěkná kravina, to moje funguje *krmí se výkaly, systémově sesílá kouzlo*"

Když budou nastavený nějaký "ooc pravidla", kde a jak se magie bere, tak furt bude dost prostoru pro vlastní teorie, ale nebudou vznikat teorie nesmyslný.

Reply with quote  

PostPosted: 11:26 19. Feb 2013 
Temnota
 WWW  ICQ  Profile

Já to vzdávám. Fajn. Máš svoji jedinou správnou teorii, jak by se teorie o magii měla dělat. Potřebuješ k tomu kronikáře? Fajn, napiš kronikáři.

Myslim si, že tu především do sebe mícháš podstatu magie(která by měla zůstat neznámá), magické postupy (kterých klidně může být víc) a jejich analýzy (kterých může být násobně víc).

Brûlante et suant les poisons,
Ouvrait d'une façon nonchalante et cynique
Son ventre plein d'exhalaisons.

Reply with quote  

PostPosted: 11:55 19. Feb 2013 
Urozený
 ICQ  Profile

Tak můj pokus.

Existuje tu síla zvaná gravitační, která nás přitahuje ke středu země a způsobuje tak to, že můžeme stát na zemi a neodletíme do vesmíru pokaždé, když vyskočíme.

Já tvrdím, že tuto sílu způsobují démoni žijící ve středu země, co používají svoje telekinetické schopnosti ve snaze nás stáhnout k nim a sežrat.

Pepa tvrdí, že jsou to andělé žijící mimo naši planetu, co nás chtěji udržet na zemi, dokud nebude připraveni vystoupat mezi ně.

Monika tvrdí, že jsme oba hovada, protože to přece způsobuje nadsvětová organizace, co si nepřeje abychom opustili tuhle planetu.

Kraviny plácáme všichni, ale všichni taky tuhle gravitační sílu nějakým způsobem využíváme, navzdory tomu, že naše teorie o jejím fungování je chybná.

Reply with quote  

PostPosted: 11:57 19. Feb 2013 
WB Thalie
 ICQ  Profile

Woxa wrote:
mág 1: "hele, tady vezmu hroudu výkalu, tu spolknu, čímž získám dostatek magenergie k utvoření kouzla a tu poté uvolním bla bla bla... puf a kouzlo je hotový!"
mág 2: "nene tak to vůbec není, musís vzít dva šutry, s těma o sebe křísnout a jedině tak získáš dost magenergie..."
mág 1: "no to je pěkná kravina, to moje funguje *krmí se výkaly, systémově sesílá kouzlo*"

Když budou nastavený nějaký "ooc pravidla", kde a jak se magie bere, tak furt bude dost prostoru pro vlastní teorie, ale nebudou vznikat teorie nesmyslný.

Proč by měla být nějaká teorie nesmyslná?
Jednoho záchodového mága dokonce znám IRL

Reply with quote  

PostPosted: 12:45 19. Feb 2013 
Měšťan
 WWW  ICQ  Profile

Shaman88 wrote:
Proč by měla být nějaká teorie nesmyslná?
Jednoho záchodového mága dokonce znám IRL

Jde o provázání teorie a praxe...
Jako když chci uříznout prkno. Nestačí, že mám teorii o broukovi mozkožroutovi, ale musím vzít pilku (nebo podobný nástroj) a začít to prkno šudlat.

Stejně tak jako když chci kouzlit, mohu mít teorii sebešílenější, ale abych nakonec zakouzlil musím dodržet určitý postup(y). Buď jsem klasický mág a musím ty postupy znát a ovládat a nebo jsem zaklínač a dělám to nějak intuitivně.

Přijde mi divné, aby si někdo razil kdo ví jak šílenou teorii a ona mu v praxi přesto fungovala. Viz železo z čaje, které tu bylo použito.

Reply with quote  

PostPosted: 13:18 19. Feb 2013 
Urozený
 ICQ  Profile

Orčí šaman (sorcerer) učiní správné gesto a vyřkne správnou formuli, která vyčaruje magickou střelu. Obojí se dověděl od svého předchůdce a učitele, který mu pověděl, že touto formulí přivolá rozzlobené duchy padlých spolubojovníků, aby udeřily na nepřítele.

Azurový mág učiní to samé gesto a vyřkne tu samou formuli a chápe, že tím vyvolává prastaré síly ze stvoření světa a zpodobňuje je do několika energetických koulí, kterými nepřítele udeří.

V čem je problém?

Reply with quote  

PostPosted: 13:33 19. Feb 2013 
Měšťan
 WWW  ICQ  Profile

V tvém příkladu není problém nikde. Teorií o tom, jak vlastně magie funguje a kde bere svou "sílu" může být spousta, mohou být všechny nesmyslné a mágové se o tom mohou přít do nekonečna. Jde o to, že tyto teorie rozebírají až následek správně seslaného kouzla. Tady je prostor pro fantasii vcelku neomezený.

Jenže teorie o tom, jak správně kouzlo seslat by měly všechny vycházet z nějakého společného základu (patrně z nějaké praxe). Nelze tvrdit, že kouzlo sešleš tak či onak. K tomu, abych ho seslal musím něco dodržet a pokud nedodržím, tak nesešlu vůbec nic (byť hvězdičky vs systém to nyní umožnují).

Neříkám, že k seslání každého kouzla je jen jeden správný postup, ale řekl bych, že většina z nich si bude v jádru celkem podobná.

Reply with quote  

PostPosted: 13:36 19. Feb 2013 
Čestný člen týmu Thalie
 Profile

V tomhle problém není. Četli jste vůbec tu úvahu o železe?

Bod A - železná ruda = základní zdroj určité síly
Bod B - zpracování = přeměna energie zdroje v kouzlo
Bod C - železo = kouzlo využívající danou sílu

Z mého hlediska jde o problém existence rudy, která není na TH dovysvětlena. Já tvrdím, že musí být tento bod vysvětlen a mělo by být jedno vysvětlení, čemuž i nasvědčují reálie (učení o základech světa, základní síla pro určitou oblast je prostě jen jedna).
Tedy je nutné mít určitý společný základ u každé teorie (neboli vše by mělo začínat - získali jsme rudu, teď jí jdeme zpracovat...)

Jone a Ghoste, vy se spíše dohadujete o bodu B. Tzn. jakým způsobem kdo získává přístup k železné rudě (zdroji magie) a jakým způsobem ji zpracovává, aby dostal železo. Ignorujete ale vůbec problém toho, že musí mít nejdřív železnou rudu a z ničeho jiného, než z železné rudy železo nevyrobí.

Čili mě jde o existenci bodu A, která není podle mě řádně dovysvětlena a existuje defakto jediné správné řešení (oheň ze sféry ohně, negativní energie ze sféry negativní energie). Pokud jde o bod B, tak tam si může existovat postupů kolik chce (to připouští i KaTo v té úvaze o zpracování železa).

Woxa ninja

Reply with quote  

PostPosted: 14:01 19. Feb 2013 
WB Thalie
 ICQ  Profile

Já tě třeba chápu.
Ale jelikož oficiální výklad neexistuje tak každý je potenciálně dobře, pokud není vyvrácen.
Nebo co je tvým cílem? Chceš snad aby tvůj pohled - at je jakýkoli - byl označen jako oficiální?

Reply with quote  

PostPosted: 14:08 19. Feb 2013 
Měšťan
 WWW  ICQ  Profile

Jde o to, že když neexistuje ten prvotní výklad (o tom, že železo-magie se získává tak a tak z železné rudy), může si Nalk psát teorii jakou chce. Jeho teorie může být sebelepší, ale stále se bude opírat o doměnku, že magie se získává z železné rudy.

Nu a jednoho dne může přijít někdo shora a říct, že železo-magie se získává tak a tak z čajových lístečků. A co může udělat Nalk se svou teorií (která tím pádem ztrácí základní stavební kámen)? Strčit si jí tam, kam slunce nesvítí.

Reply with quote  

PostPosted: 14:13 19. Feb 2013 
Čestný člen týmu Thalie
 Profile

A Nalk nerad vyhazuje práci z okna... tedy tu svoji :D :lol:

Reply with quote  

PostPosted: 14:16 19. Feb 2013 
Temnota
 WWW  ICQ  Profile

Nalkanar wrote:
V tomhle problém není. Četli jste vůbec tu úvahu o železe?

Bod A - železná ruda = základní zdroj určité síly
Bod B - zpracování = přeměna energie zdroje v kouzlo
Bod C - železo = kouzlo využívající danou sílu

Z mého hlediska jde o problém existence rudy, která není na TH dovysvětlena. Já tvrdím, že musí být tento bod vysvětlen a mělo by být jedno vysvětlení, čemuž i nasvědčují reálie (učení o základech světa, základní síla pro určitou oblast je prostě jen jedna).
Tedy je nutné mít určitý společný základ u každé teorie (neboli vše by mělo začínat - získali jsme rudu, teď jí jdeme zpracovat...)

Jone a Ghoste, vy se spíše dohadujete o bodu B. Tzn. jakým způsobem kdo získává přístup k železné rudě (zdroji magie) a jakým způsobem ji zpracovává, aby dostal železo. Ignorujete ale vůbec problém toho, že musí mít nejdřív železnou rudu a z ničeho jiného, než z železné rudy železo nevyrobí.

Čili mě jde o existenci bodu A, která není podle mě řádně dovysvětlena a existuje defakto jediné správné řešení (oheň ze sféry ohně, negativní energie ze sféry negativní energie). Pokud jde o bod B, tak tam si může existovat postupů kolik chce (to připouští i KaTo v té úvaze o zpracování železa).

Woxa ninja

Jakou úvahu o železe?

A - Železná ruda = zdroj. Železná ruda existuje. Magie existuje.
Nemusím znát přesné složení žel. rudy. Přesto vím, jak jí zpracovat.
Nemusím znát celou podstatu magie. Přesto s ní dokážu nějak manipulovat.
Neznám původ železné rudy - tedy jak vznikla tato hornina. Vím jen kde jí najdu a co s ní zatim kdo dokázal.
Neznám do detailů původ magie, přesto vím, jak pro ní sáhnout a co s ní zatím kdo dokázal.

edit: Tvrdit že železnou rudu získám stlačováním peří je nesmysl - nikdo to ještě nikdy nedokázal.
Stejnětak nikdo ještě nevyloudil magii z čajových lístků.

Tedy v obou případech teorie stojí a padají na možnosti jejich praktického ověření.

Brûlante et suant les poisons,
Ouvrait d'une façon nonchalante et cynique
Son ventre plein d'exhalaisons.

Reply with quote  

PostPosted: 14:19 19. Feb 2013 
WB Thalie
 ICQ  Profile

*tleská kucikovi*
Edit: A Nalku, neboj se, ten stín už se nad Thalií nevznáší....

Reply with quote  

PostPosted: 14:44 19. Feb 2013 
Měšťan
 WWW  ICQ  Profile

Když vezmu železnou rudu a začnu se tím šutrem mlátit o hlavu, tak železný ingot nezískám.

Když na Thálii prohlásím, že magie se získává masturbací, řádně to odhvězdičkuju a pak kliknu na spell, tak to fungovat bude (Stejně tak jako komukoliv jinému bude fungovat jakákoliv jiná praktická ukázka jeho teorie). Protože není žádná páka, která by to nějak omezovala.

Pokud ovšem nějaká "páka" (rozumněj ooc vysvětlení magie ve světe Thalie, nějaká "pravidla") bude existovat, rozumní hráči jí budou brát v potaz při svých IC teoriích a bádáních a nebudou prosazovat "bludy". Z toho co padlo v tomhle vlákně mám dojem, že nyní nic takového neexistuje.

Reply with quote  

Forum locked This topic is locked, you cannot edit posts or make further replies.  [ 112 posts ]  Go to page Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Next

All times are UTC + 1 hour [ DST ]