|
View unanswered posts | View active topics
Author |
Message |
Bahnak
|
Post subject: Re: Vyučování romštiny na školách? Posted: 21:21 29. Mar 2010 |
|
|
http://cs.wikipedia.org/wiki/Hebrej%C5%A1tinahttp://cs.wikipedia.org/wiki/Rom%C5%A1tinaAť jsem celý život poslouchal sebelíp, nic podobného jsem nenašel, snad jediná podoba je v libozvučnosti, oba jazyky jsou (z meho pohledu) měkké a krásné, při písni se linou a plynně na sebe navazují, avšak i tady u romštiny shledávám takovou jakousi osekanost, používání naprosto jiných slabik a romština mi přijde více frázovaná a osekanější. Můj pohled a můj názor, nejsem jazykovědec, ale jednu dobu jsem se o obě hudby dost zajímal a opravdu mi nepřijde vubec vhodné hledat mezi zrovna těmito jazyky jakoukoliv podobu. Udělej mi radost a poslechni si něco hebrejsky.... please....  EDIT: něco o romské kultuře je ve filmu Podfu(c)k... mě to přijdé na naše milé romy vcelku trefné 
_________________ KDVP Kucik:153, Bahnak:175, Drake: 48, Fryn:163, Klobouk:19, Derken:8, Vejk:8, Nomis -16, Terka:1
|
|
Top |
|
Luelle
|
Post subject: Re: Vyučování romštiny na školách? Posted: 21:28 29. Mar 2010 |
|
|
Bahnak wrote: Udělej mi radost a poslechni si něco hebrejsky.... please....  spíš romsky, abych slyšela hebrejštinu můžu zavolat kamarádce do Izraele =)
_________________ Jedna Blondie vládne všem, jedna jim všem káže, jedna všechny přivede, do temnoty sváže.
„Nevěřím v boha, který netančí.“ — Friedrich Nietzsche
|
|
Top |
|
Tretas
|
Post subject: Re: Vyučování romštiny na školách? Posted: 21:32 29. Mar 2010 |
|
Joined: 13:12 01. Oct 2008 Posts: 1450 Location: Rožnov p. R.
|
Bahnak wrote: EDIT: něco o romské kultuře je ve filmu Podfu(c)k... mě to přijdé na naše milé romy vcelku trefné  A ty české méně přizpůsobivé krásně vystihuje Bolkův film Rooming. 
_________________ Hant Sendt - Ztracen neznámo kde. Jorg syn Jargena - Trpoš-člen klanu Nordových kladiv, velitel Černého pluku a bývalý kaprál VI. roty Karathské armády.
|
|
Top |
|
Bahnak
|
Post subject: Re: Vyučování romštiny na školách? Posted: 21:35 29. Mar 2010 |
|
|
TO Luelle:  no, můžu ti dát k uchu svého romského kolegu z práce  stejnak to maji v něčem naši milí romové fajn, oni se domluví kdekoliv se svými lidmi. Dělám v expedici a přijede třeba turecký a nebo maďarský řidič (rom) a začne na nás těmi svými naprosto nesrozumitelnými slovy hovořit a jede jak fretka a nějak si nedělá hlavu že mu nikdo nerozumí. A je zajímavé sledovat jak najednou komunikuje když mu přivedeme z kanclu jiné expedice roma a ten s ním začne po jejich... Chvilku nechápe, ale pak se mu na tváři objeví úsměv a mluví jak o život  Si představte ten luxus, přijedete někam a pokud jste běloch tak si s každým okamžitě rozumíte  ((asi proto se dnes skoro všichni učíme anglicky že...)) 
_________________ KDVP Kucik:153, Bahnak:175, Drake: 48, Fryn:163, Klobouk:19, Derken:8, Vejk:8, Nomis -16, Terka:1
|
|
Top |
|
Luelle
|
Post subject: Re: Vyučování romštiny na školách? Posted: 21:42 29. Mar 2010 |
|
|
Bahnak wrote: TO Luelle:  no, můžu ti dát k uchu svého romského kolegu z práce  já radši zavolám do toho Izraele 
_________________ Jedna Blondie vládne všem, jedna jim všem káže, jedna všechny přivede, do temnoty sváže.
|
|
Top |
|
de Aers
|
Post subject: Re: Vyučování romštiny na školách? Posted: 21:45 29. Mar 2010 |
|
Joined: 18:40 28. Dec 2009 Posts: 1530 Location: Buran z Buranova
|
Luelle wrote: Bahnak wrote: TO Luelle:  no, můžu ti dát k uchu svého romského kolegu z práce  já radši zavolám do toho Izraele  na Izrael mi nešahej  Tam sou fajn lidi  co uměj krom té jejich hebrejštiny i anglicky dobře 
_________________ "Géniové vymírají.. Einstein umřel, Picasso umřel a mě je taky nějak blbě.."
|
|
Top |
|
Luelle
|
Post subject: Re: Vyučování romštiny na školách? Posted: 21:48 29. Mar 2010 |
|
|
de Aers wrote: Luelle wrote: Bahnak wrote: TO Luelle:  no, můžu ti dát k uchu svého romského kolegu z práce  já radši zavolám do toho Izraele  na Izrael mi nešahej  Tam sou fajn lidi  co uměj krom té jejich hebrejštiny i anglicky dobře  mám v rodokmenu pár nosatých předků a v Izraeli provdanou kamarádku =)
|
|
Top |
|
Pajule
|
Post subject: Re: Vyučování romštiny na školách? Posted: 21:56 29. Mar 2010 |
|
Joined: 13:23 30. Apr 2007 Posts: 4709 Location: Gremliní nora pod sněhem
|
Tretas wrote: Bahnak wrote: EDIT: něco o romské kultuře je ve filmu Podfu(c)k... mě to přijdé na naše milé romy vcelku trefné  A ty české méně přizpůsobivé krásně vystihuje Bolkův film Rooming.  ehhh rooming..na ten sme koukali jednou na soustředění poslední noc...  moc sem z toho filmu neměla ,ale též mi přijde ,že je to krásně podobné 
_________________ Nieninquë - legenda Lilien - magie, magie, magie
Keep talking I'm analyzing you.
,,Halapartna is the way of život!" Lusignandnes, 12.8.2020, 23:53, Discord
Thalijský gremlin, creeper první třídy, neRP hráč, bílá vrána
|
|
Top |
|
kucik
|
Post subject: Re: Vyučování romštiny na školách? Posted: 23:03 29. Mar 2010 |
|
Joined: 10:42 10. May 2007 Posts: 16270 Location: Somewhere around nothing
|
Romstina a Hebrejstina si jsou podobne v mekosti jazyka. Romstina ma prizvuk na predposledni slabice (naprosto typicky). Hebrejstina spise na prvni (ale s hebrejstinou me neberte vazne, zajimal jsem se o ni jen kdysi okrajove) Pokud chces hebrejskou muziku, doporucuju Solymu (ikdyz je to spise mix mnoha jazyku) Luelle wrote: Oni se snaží jen přežít v podmínkách, které jim nutíme my Promin, ale s timhle bytostne nesouhlasim. Oni se rozhodli zit na uzemi CR, proto ocekavam, ze budou respektovat mistni pravidla a zvyklosti. Nikdo je sem nasilim neprivlekl a nikdo je tu nedrzi. Ja tu nejsem v roli kolonizatora, ktery zabral jejich zem a uprel jim svobodu, ale v roli nedobrovolneho hostitele. Paklize ja pojedu do jakekoliv jine zeme, tak budu muset respektovat jejich pravidla. Nikoliv abych si tam zacal prosazovat sva vlastni pravidla a rozkrikoval, ze je to muj folklor.
_________________ Neaktivní a nezasahující do vývoje. Pouze nouzový support pro WB/DM. *********************************************** Les jambes en l'air, comme une femme lubrique, Brûlante et suant les poisons, Ouvrait d'une façon nonchalante et cynique Son ventre plein d'exhalaisons.
|
|
Top |
|
KaTo
|
Post subject: Re: Vyučování romštiny na školách? Posted: 01:12 30. Mar 2010 |
|
Joined: 15:24 23. Jun 2007 Posts: 6754 Location: Severní okraj Středozemě
|
kucik wrote: ... Luelle wrote: Oni se snaží jen přežít v podmínkách, které jim nutíme my Promin, ale s timhle bytostne nesouhlasim. Oni se rozhodli zit na uzemi CR, proto ocekavam, ze budou respektovat mistni pravidla a zvyklosti. Nikdo je sem nasilim neprivlekl a nikdo je tu nedrzi. Ja tu nejsem v roli kolonizatora, ktery zabral jejich zem a uprel jim svobodu, ale v roli nedobrovolneho hostitele. Paklize ja pojedu do jakekoliv jine zeme, tak budu muset respektovat jejich pravidla. Nikoliv abych si tam zacal prosazovat sva vlastni pravidla a rozkrikoval, ze je to muj folklor. Ámen!! Tesat do kamene! A ten pak omlátit o hlavu všem rádoby aktivistum. P.S. Sorry za power posting...ale nedalo mi to.
_________________ Síla tě osvobodí! - Sithský kodex, 12.12.2011 (TOR-preorder) Bylo to peklo! - Error 37, Error 3005, Error 3007, 15.5.2012 (Diablo3) Až s vámi skončím, nebudete věřit vlastní mysli! - Mesmer, 28.8.2012 (GW2) Historie umírá s těmi, kteří ji pamatují. - Din Dagor, Mrazen 1147 (EQ) Tento rok bude začátek konce. - neznámý vojín
|
|
Top |
|
Bahnak
|
Post subject: Re: Vyučování romštiny na školách? Posted: 01:41 30. Mar 2010 |
|
|
to Kucik: Tesat do kamene!!!!
|
|
Top |
|
Luelle
|
Post subject: Re: Vyučování romštiny na školách? Posted: 09:26 30. Mar 2010 |
|
|
moment..já nejsem aktivista žádnej  ani omylem jako mě dostávaj ty jejich 13letý matky a podobně jen si myslím, že tohle je ten jejich pohled a není úplně zcestnej
|
|
Top |
|
nomis_b
|
Post subject: Re: Vyučování romštiny na školách? Posted: 09:57 30. Mar 2010 |
|
Joined: 18:00 26. Aug 2007 Posts: 3090 Location: po 8me za 5 let se zase stehuju.. uz si to proste nepamatuju
|
zase v jejich statu nebudou mit problem, kdo jim bude vydelavat na duchod 
_________________ A zase se craftí...
|
|
Top |
|
Bahnak
|
Post subject: Re: Vyučování romštiny na školách? Posted: 10:07 30. Mar 2010 |
|
|
stejně si myslím že třeba u nás je situace s cikány alespoň jakž takž stabilní. Stále je ze strany většiny cítit opovržení, nerovnost a předsudky, na druhou stranu se porůznu objevují i vyjímky, pracující romové kteří se snaží zapadnout a nedělat problémy. Drtivá většina jejich řad však stále jen žije z našich kapes (to třeba mě na nich vadí nejvíce). Nuže, doporučuji album NORMALE od BUTY  poměrně dobře vystihuje  Na youtubu jsem našel z tohoto alba jen odpad, ale i tak posílám link na moji z tohoto alba nejoblíbenější, byť ne přímo od BUTY: http://www.youtube.com/watch?v=gHv0mc5ihakhezký den všem a bacha na ně 
|
|
Top |
|
Sobik
|
Post subject: Re: Vyučování romštiny na školách? Posted: 14:37 30. Mar 2010 |
|
|
_________________ Říkejte mi Sob Gorok Kovadlina - Trpasličí bojovník z rodu Kovadlinů, stavbař a truhlář. Manžel Agrily.
|
|
Top |
|