Thalie

Persistentní svět hry Neverwinter Nights
It is currently 19:57 22. Jun 2025

All times are UTC + 1 hour [ DST ]

Forum locked This topic is locked, you cannot edit posts or make further replies.  [ 80 posts ]  Go to page Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6  Next
Author Message
 Post subject: Re: Elfština
PostPosted: 08:44 07. Dec 2011 
Rytíř
 Profile

Opět se mi potrvdilo že tady něco navrhovat nemá smysl protože pak akorát skončím na pranýří takže díky za potvrzení DG. Fyi elfa nehraju, jediný dvě postavy co teď mám jsou oba lidi a elfa neplánuju ani kdyby elfština byla čeština...

A jen tak pro zajímavost jaký je rozdíl mezi učením se do hry elfštiny a vlámštiny...takže argument proč používat pro elfy quenyu je, že v nějaký uplně jiný publikaci která nemá s Thálii ani nic společného je to "eflština"?

Reply with quote  

PostPosted: 09:18 07. Dec 2011 
Bůh
 ICQ  Profile

mandos wrote:
A jen tak pro zajímavost jaký je rozdíl mezi učením se do hry elfštiny a vlámštiny...takže argument proč používat pro elfy quenyu je, že v nějaký uplně jiný publikaci která nemá s Thálii ani nic společného je to "eflština"?

Spíš se na to podívej logicky.
Quenya sice nic společného s Thalií nemá, ale rozhodně je blíž elfštině"kdekoli jinde než kterýkoli existující lidský jazyk, používaný v současnosti. To snad není nutné obhajovat, ne? Prostě to je taky elfština.

Další argument - už je elfy používaná nejen na Thalii. Dobře, jedná se obvykle o "dobrý den" a "nashledanou", ale je tu.

A angličtina je úplně mimo. Pokud chceš, aby elfové hovořili odlišným jazykem, pak volíš jazyk, ve kterém by jim rozumělo tak 90% zbylých i neelfských hráčů. A podmínka na hraní elfa "umí anglicky", nic moc.

Co se týče jazyků, je tu možnost aby byly přímo naskriptované. Kdo je neumí, ten nerozumí, protože se v chat logu česky psaný text automaticky převádí do onoho "jazyka". Otázka tak nějak je - je to třeba a je přínos větší než námaha se sestavením? Nějak mám dojem, že není. Už jen proto, kolik odlišných elfých ras - a jazyků - tu je. Ale třeba kdyby se někdo (ty?) nabídl sestavit kompletní gramatiku a slovíčka a připravit je tak, aby pokryly každé slovo, které hráči můžou toužitve hře použít?

Tudíž je to opět na hráčích. Kdo chce aby jeho elf žvatlal elfksky, může si dát tu práci a nadrtit se ve volném čase quenyu, nebo jak se to píše, případně si - jak psala Mielle - vypsat alespon pár frází, případně připravit pro diváky secvičený rozhovor...

Reply with quote  

PostPosted: 09:55 07. Dec 2011 
Rytíř
 Profile

Mě tady ani nešlo o angličtinu, prostě jsem si myslel že by bylo dobré udělat něco co by ulehčilo komunikaci např. elfům v jejich jazyce, protože kčemu tu pak ta elfština je když se ve hře pořád dokola opakuje akorát Ayia a Namárie, protože většina elflů zpaměti umí jen tohle někteří ani to. Kdyby mi někdo pomohl s vytvořením nějakého takového translátoru klidně bych většinu práce udělal jen prostě nevím jak. Kdyby mi někdo řekl jak na to nebo mi trochu pomohl mohl bych se zkusit zeptat jak funguje překladač na tom BTSCC (celkem dost se tam bavím s jedním WB/scripterem), ten jejich tuším taky není originál apod. Pokud by byl zájem. Proto sem to tu chtěl probrat Angličtina byla jen jedna z možností, ale opět jak vidím nemá to smysl protože tady se prostě návrhy nediskutují ale prostě se jen řekne jak ten kterej hráč lobuje jen za sebe a jaký je to vlastně hlupák protože chce zkusit něco nového takže díky za čas a namárie.

A jen tak mimochodem na tom BTSCC je překladač s tuším 20 jazyky a je to jeden mála důvodu proč tam občas hraju protože pro RP je to uplně úžasná věc.

Reply with quote  

PostPosted: 10:22 07. Dec 2011 
Bůh
 Profile

kek

Pain is temporary. Victory is forever.

Reply with quote  

PostPosted: 10:44 07. Dec 2011 
Ďábel
 WWW  ICQ  Profile

mandos wrote:
...ulehčilo komunikaci např. elfům v jejich jazyce, protože kčemu tu pak ta elfština je když se ve hře pořád dokola opakuje akorát Ayia a Namárie, protože většina elflů zpaměti umí jen tohle někteří ani to....
Mimochodem k tomu skriptu - mě přijde jako zbytečný - "drtivá většina postav" umí Standart, kterým se domluví. Pokud z nějakého důvodu chtějí spolu mluvit "jinak", dá se to odhvězdičkovat.

Když už jsem "cítil" potřebu nemluvit za elfinu běžnou řečí, tak jsem používal:
*nakloní se k elfovi a řekne něco elfsky*
případně *baví se spolu velmi rychle elfsky*
a /tell postavě druhého elfa "česky" :-D.
Zatím se nikdo "neškubal" a šlo to i bez OOC půlročního studia na obou stranách monitoru.

Historie umírá s těmi, kteří ji pamatují. - Din Dagor, Mrazen 1147 (EQ)
Tento rok bude začátek konce. - neznámý vojín

Reply with quote  

PostPosted: 11:02 07. Dec 2011 
Bůh
 Profile

mandos wrote:
Proto sem to tu chtěl probrat Angličtina byla jen jedna z možností, ale opět jak vidím nemá to smysl protože tady se prostě návrhy nediskutují ale prostě se jen řekne jak ten kterej hráč lobuje jen za sebe a jaký je to vlastně hlupák protože chce zkusit něco nového takže díky za čas a namárie.

Protože si navrhl jen angličtinu a zrovna ji smetli hned ze stolu a já se ani nedivím. Promin, ale jsem na českým serveru a pokad bych si chytl povrchnana a on na me blekotal anglicky, francouzsky německy a já nevím jak jeste, tak mi to tu hru zkazí. Stačí že to člověk má v reálu.
A já do hry nechodím proto, abych si tam hrál na reál.

Quote:
A jen tak mimochodem na tom BTSCC je překladač s tuším 20 jazyky a je to jeden mála důvodu proč tam občas hraju protože pro RP je to uplně úžasná věc.

Pokad je jazyk tak důležitý pro Rp, prosím. Můj názor je jinačí.

Dočasně mimo.
Jsem Žena!

Nhill'nue Zau'ndar
Anirrinths Zau'ndar
Izzrar Zau'ndar - ten druhej, nebo první

Reply with quote  

PostPosted: 11:12 07. Dec 2011 
Bůh
 Profile

Kek, lol orčím jazykem. World of warcraft to řeší krásně, každá frakce má 4 své jazyky a pokud daná rasa jazyk neovládá, zatímco jiná rasa v něm mluví, slyší namísto toho fake jazyk založený na bázi délky slov ve větě která je poskládaná z z předdefinovaných slov, která zěnjí orksky/elfsky/trpaslicky ale dohromady neznamenají vůbec nic. Ovšem iluze pro přihlížejícího je takřka dokonalá, zatímco ti co jazyk "ovládají" slyší normálně to co je psáno jen s definicí jazyku před závorkou.

Na jednom serveru jsem jinak dokonce viděl tokeny, které podobnou mluvu zapínaly. Dost se mi líbila mluva zloděje, který házela random emoy jako třeba *rolls eyes* *looks thoughtful* a vedle v systémovém okně se jen těm kteří vlastnili stejný token (v tomhle případě se zlodějskou hantýrkou) se ukazovalo co skutečně hráč napsal.

Btw je někde v pravidlech, že se tu nesmí mluvit anglicky? Teď nemám na mysli dělat z angličtiny elfštinu, spíš jestli je podmínka, že hráč musí umět se dorozumět česky(popřípadě slovensky)?

Reply with quote  

PostPosted: 11:24 07. Dec 2011 
DM Thalie
 WWW  ICQ  Profile

To by bylo zajímavé a snad bych byl i pro, ovšem v rámci rp by:

šedí elfové: museli mluvit klasickou angličtinou z dob Shakespeara
klasičtí elfové: spisovnou Britskou angličtinou
pouštní elfové: australskou angličtinou
drowové: americkým gangsta nigga slangem 8)

trpaslíci: německy! (Raus du Schwein!)
gnómové: italsky (Mamma mia di tutti!)
hobiti: francouzsky (představte si klasického hobitího svůdníka - i nadávky by zněly sexy!)
hakavarni: rusky (Zdrastvuj malčik. Kak tibja zavut. Ryju? Charašo! Što davaj děngy Ryju!)

duergari: švédsky (drsná řeč pro drsnou rasu)
swirfneblini: španělskou mexikánštinou (aneb swirfí mafie v praxi)
hlubinní půčíci: řecky nebo portugalsky
hirani: turecky (to neznám, ale určitě to bude znít skvěle!)

Thalie by pak šla naprosto skvěle propagovat jako "jazyková škola hrou" a možná by ji bylo třeba časem pro velký zájem i zpoplatnit!

Tiefling Merakh a Amadeo Crowley. Aasimar Auriel. Hakavarn Skall Ocellom. Drow Nadas a Malzar Zau'ndar. Elf Melron Sil Naril, hobit Peranoel Thoris, lidé Ramon a Adrian Bach, Taranis a asi dvacet dalších. .o)

Aktivní, kontaktovat kvůli: záseky, questy, aréna a dění v Kel A Hazru

Last edited by LDamian on 12:11 07. Dec 2011, edited 4 times in total.

Reply with quote  

PostPosted: 11:28 07. Dec 2011 
Ďábel
 WWW  Profile

LDamiane... ted si mě rozesmál! Děkuji ti!

Jinak abych se vyjídřil, elfština angličtina ee. Na drowštinu existoval super slovník, kde to anglické věty přepisovalo do drowštiny, škoda že něco takového není i pro elfštinu. Drowština je tedy pak pojatá s anglickou gramatikou no :).

▬▬ஜ۩۞۩ஜ▬▬

Reply with quote  

PostPosted: 11:28 07. Dec 2011 
Velmistr
 Profile

LDamian wrote:
...

to bych chtěl zažít ty vaše turnaje :mrgreen:

Reply with quote  

PostPosted: 11:32 07. Dec 2011 
Bůh
 Profile

Jasně, a damian se znovu stane dm adeptem a bude kontrolovat gramatiku, obzvlášť odchylky v těch různých odstínech angličtiny a hned strhávat levely jak někdo napíše blbě.

Reply with quote  

PostPosted: 11:39 07. Dec 2011 
Velmistr
 Profile

http://www.youtube.com/watch?v=rxUm-2x-2dM :mrgreen:

Reply with quote  

PostPosted: 11:48 07. Dec 2011 
Ďábel
 WWW  Profile

Tak jako inspirace pro elfy... hodně šikovný týpek! :) Prý si tohle pouštějí i lidi na jazykovkách.

http://www.youtube.com/watch?v=dABo_DCIdpM

▬▬ஜ۩۞۩ஜ▬▬

Reply with quote  

PostPosted: 12:43 07. Dec 2011 
Čestný člen týmu Thalie
 Profile

Molly: jop... tohodle týpka nám pouštěla vyučující fonetiky :mrgreen:

Reply with quote  

PostPosted: 12:55 07. Dec 2011 
Ďábel
 WWW  Profile

mandos wrote:
Mě tady ani nešlo o angličtinu, prostě jsem si myslel že by bylo dobré udělat něco co by ulehčilo komunikaci např. elfům v jejich jazyce, protože kčemu tu pak ta elfština je když se ve hře pořád dokola opakuje akorát Ayia a Namárie, protože většina elflů zpaměti umí jen tohle někteří ani to. Kdyby mi někdo pomohl s vytvořením nějakého takového translátoru klidně bych většinu práce udělal jen prostě nevím jak. Kdyby mi někdo řekl jak na to nebo mi trochu pomohl mohl bych se zkusit zeptat jak funguje překladač na tom BTSCC (celkem dost se tam bavím s jedním WB/scripterem), ten jejich tuším taky není originál apod. Pokud by byl zájem. Proto sem to tu chtěl probrat Angličtina byla jen jedna z možností, ale opět jak vidím nemá to smysl protože tady se prostě návrhy nediskutují ale prostě se jen řekne jak ten kterej hráč lobuje jen za sebe a jaký je to vlastně hlupák protože chce zkusit něco nového takže díky za čas a namárie.

Pokud za elfa nehraješ, tak se omlouvám; neprověřoval jsem to. Nicméně podstata námitky platí; proč zrovna angličtinu (kterou teda "umíme všichni" (možná by ses divil kolik lidí jí neumí)) zrovna elfům?

IC je zavedeno, že postavy různých ras znají "obecnou řeč" (redaani). Pokud chce někdo hrát že jí nerozumí, není problém; jeho věc. Pokud se chce vyjadřovat v nějaké spešl řeči, budiž. Nejlepší mi přijde ta verze co psal KaTo s tím, že to komentuje jako elfštinu ve hvězdičkách.

Jako teoreticky se může stát že se tu vyskytne hráč mluvíví anglicky (i když by to asi měl těžké); přece to nelze brát jako že mluví elfsky (bude třeba trpaslík). A taky, jak už někdo psal, by táto "elfštině" rozumělo spousta postav, které by jí IC rozumět nemohly.

Takže to není "každý nápad je smeten", ale "každý zjevně nesmyslný nápad je smeten".

Reply with quote  

Forum locked This topic is locked, you cannot edit posts or make further replies.  [ 80 posts ]  Go to page Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6  Next

All times are UTC + 1 hour [ DST ]