|
View unanswered posts | View active topics
Author |
Message |
Theogil I
|
Post subject: Re: Volby Posted: 13:07 25. Jan 2013 |
|
|
Absinthorix wrote: Nu, důslednou podporou eko zdrojů nejen elektřiny se nám může stát, že se staneme oblíbenou turistickou destinací - zvláště pro Čínu&spol. kteří se k nám budou jezdit nadýchat pravého čistého vzduchu, napít nefalšované vody z potoka a podívat na zvířátka jinde než v zoo.
A my hezky budeme žít v drnových chajdách, svítit lojovejma svíčkama protože než k nám začnou jezdit, tak stihneme zchudnout až na kost a tak...
-- všeho s mírou... eko ano nicméně ne za cenu ztráty konkurenceschopnosti -> což stejně není dáno tím, jestli za elektřinu platíme eko přirážku 625 nebo 10 000 korun, ale přesunem výrobních zdrojů právě na východ - sice si tím pár firmiček namastí solidně kapsy, ale utrpěli jsme tím (a stále trpíme) celý náš kontinent. Za dnešek nám mistři outsorceři prodali zítřek No co se týče eko daně (poplatku) za elektřinu, tak tam bohužel vím, že to nemá s ekologií vůbec nic společného. Jedná se o krvavou platbu "slunobaronům" (většinou partajních kamarádů dnešních politiků), kteří na polích s kvalitní zemědělskou půdou postavili několika MW sluneční elektrárny s výkupem energie bohatě subvencovaným státem, na což teď doplácíme. a aby toho nebylo málo, tak po bublině FVE (fotovoltaických elektráren) tu máme další dojnou krávu jako jsou BS (bioplynové stanice/elektrárny) a další dojná kráva je na světě. I moc ekologie někdy škodí. Btw.: Eko energie z FVE má tak tlustou ekologickou stopu vzniklou výrobou komponent, že bych se styděl o něčem takovém mluvit jako o "zelené energii".
_________________ Theogil Mistrovské ostří - strážce králova pokladu, kovář v Ivory Boindil - trpasličí zvěd, velký čtenář a lenochod Wahibah Zafirah al Talibah - dědic dračího odkazu, strážce legend
|
|
Top |
|
Krysak
|
Post subject: Re: Volby Posted: 13:17 25. Jan 2013 |
|
 |
Bůh |
|
|
Jen poznámku k BPS (bioplynovým stanicím)
Dle mého názoru je 90% BPS nejen v rozporu se životním prostředím, ale i s desaterem. Pálit jídlo, které mohl někdo sníst - blokuju půdu ze zemědlěské výroby na krmení pro bachor PBS. Je dle mého názoru obžerství. Spousta lidí hladoví a my pálíme obilí, aby jsme měli eletrickou energii. Mimochodem účinnost BPS je cca 40% - 42%, zbytek jde do tepla a tření. Teplo posílá 90% BPS panubohu do oken. Nebo suší něco, co má být mokré, aby byly dotace. Zapomíná se, že ztráty v rozvodech elektrické enrgie jsou celkem významné. BPS na špatném místě pak vlastně vyrábí z nafty bioplyn, který se pak spálí. Nemám přesné podkaldy, ale ěřím, že konečný výpočet by řikal, že spálíme srovnatelně fosilních paliv jako kdyby jsme vyrběli elektrickou energii přímo z nafty. To nemluvím o trvalém poškození půdy erozními rostlinami a odvodem organického uhlíku.
|
|
Top |
|
kucik
|
Post subject: Re: Volby Posted: 13:40 25. Jan 2013 |
|
Joined: 10:42 10. May 2007 Posts: 16270 Location: Somewhere around nothing
|
Zastávám názor, že nejekologičtější dosud možná výroba energie je jádro. Ano, je z toho odpad, ale v porovnání s odpadem z jiných zdrojů je poměr megawatů na množství odpodu popř. jiným škodám nejlepší. O ekologii takzvané zelené elektřiny snad ani nemá smysl mluvit.
Mno ať už ty volby dopadnou jakkoliv, aspoň jsem se tu dozvěděl spoustu zajímavých názorů.
_________________ Neaktivní a nezasahující do vývoje. Pouze nouzový support pro WB/DM. *********************************************** Les jambes en l'air, comme une femme lubrique, Brûlante et suant les poisons, Ouvrait d'une façon nonchalante et cynique Son ventre plein d'exhalaisons.
|
|
Top |
|
Absinthorix
|
Post subject: Re: Volby Posted: 13:53 25. Jan 2013 |
|
|
Ta ekoenergie samozřejmě byla nadsázka, doufám, že jsi mě nepodezíral z něčeho takového - že bych to snad neviděl jak se věci mají Stejně jako ekopaliva a indukovaný hladomor v Africe  jsem si toho všeho moc dobře vědom
_________________ Vojen Bouřný „Hudba je klíč k ženskému srdci.“
horlivý bojovník za krásu a estetično ʇoıpı ɐ ʇuɐɹoubı ýuןsʎɯoɹoɥɔ ýusnʞʌǝu
Balík kompletní bardské hudby - funkční a správný ke stažení
|
|
Top |
|
Theogil I
|
Post subject: Re: Volby Posted: 14:39 25. Jan 2013 |
|
|
Jen ti to Krysáku trošku zedituji, ale to neznamená že nesouhlasím. Krysak wrote: Jen poznámku k BPS (bioplynovým stanicím)
Dle mého názoru je 90% BPS nejen v rozporu se životním prostředím, ale i s desaterem. Pálit jídlo, které mohl někdo sníst (v BPS se nic nepálí, tedy pálí - ve fermentorech vniklý plyn s vysokým podílem metanu) - blokuju půdu ze zemědlěské výroby na krmení pro bachor PBS (je v malé míře na pěstování kukuřice, která startuje proces fermentace z důvodu vysokého glykemického indexu, pak se tam už dává jen kejda a odpad vyjímečně zase troška kukuřice). Je dle mého názoru obžerství. Spousta lidí hladoví a my pálíme obilí, aby jsme měli eletrickou energii. (viz. výše - nepálíme) Mimochodem účinnost BPS je cca 40% - 42% (dnes už u špičkových zařízení přes 50%), zbytek jde do tepla a tření. Teplo posílá 90% BPS panubohu do oken. (dnes už není povoleno, zbytkové teplo (dnes jsou z 90% vlastníky BPS agrodružstva a využívají k vytápění vlastních provozů a ohřevu vody) a brzy snad i zbytkový plyn bude muset být zpracováno - teplo na vytápění, plyn po čištění a "sušení" snížení vlhkosti v plynu bude dodáván do plynové sítě) Nebo suší něco, co má být mokré, aby byly dotace. Zapomíná se, že ztráty v rozvodech elektrické enrgie jsou celkem významné. BPS na špatném místě pak vlastně vyrábí z nafty bioplyn, který se pak spálí. (naftu jsem tam viděl jen jednou když startovali kogenerační (psalovací) stanici, pak už je palivem výše zmíněný metan vzniklý fermentací) Nemám přesné podkaldy, ale ěřím, že konečný výpočet by řikal, že spálíme srovnatelně fosilních paliv jako kdyby jsme vyrběli elektrickou energii přímo z nafty. (I kdepak) To nemluvím o trvalém poškození půdy erozními rostlinami (tady je na vině spíše způsob hospodaření na půdě - lánování a rozorávání mezí než opakovaná setby konkrétních plodim, i když i ta má svůj podíl - bezesporu) a odvodem organického uhlíku (tady jsem se nechytl co jsi tím myslel).
_________________ Theogil Mistrovské ostří - strážce králova pokladu, kovář v Ivory Boindil - trpasličí zvěd, velký čtenář a lenochod Wahibah Zafirah al Talibah - dědic dračího odkazu, strážce legend
|
|
Top |
|
Krysak
|
Post subject: Re: Volby Posted: 15:12 25. Jan 2013 |
|
 |
Bůh |
|
|
Ale jo proc ne, dám to sem, mou profesí jsou mimo jiné bioplynky. BPS jméno neuvedu, ted jse mam otevřené. Předpokládané spotřeby surovin: druh množství sušina organická sušina obsah bioplynu energie bioplynu. ............... t/rok .................. kWh/rok Kukuřičná siláž 9200 .................. 10 116 725 Hnůj drubeží 300 .................. 266 023 Kejda prasat 1800 .................. 233 798 Voda 200 Celkem 11 500 ................... 10 616 549
Jen 2,7% energie je z hnoje, standard je do 5% z hnoje, nikdy více, oddborné věci sem netahám, to nikoho nezajímá.
Energie se v BPS pálí na kogeneračních jendotkách.
Glykemický index je potřeba, ale to co ches z kukuřice jsou prachy v podobě energie.
Obilí se nechá fermentačním anerobním procesem - 4 faze - nebudu pitvat "zetlít" na bioplyn, ten je nakonec spálen. Páli se, ne že ne.
Nafta není spálena ve stroji pouse do dieselových motoru se musí přidávat olej. Přemyslel jsi o tom, že to pole musíš zorat? Pak sklidit a na copak jezdí traktory?
Dodej mi jedinou bioplynku, která má elektrickou účinnost nad 50% a pokloním se ti. Neplácej jako Zeman, takovej motor není minimálne v ČR provozován.
Dodávání bioplynu do sítě bez spalování je jednou z cest, zatím je v plenkách, poprvé souhlasím.
Anaerobní fermentace zbavuje digestát organického uhlíku ve forme metanu. Ten pak chybí v hnojovu, kukuřice žere děsně organického uhlíku z půdy, ten je ale nezbytnou podmínkou její úrodnosti.
Při provozování BPS se nedá mluvit o osevním plánu ale jen o tom, kam dám po desáté za sebou kukuřici.
Smaž nebo oprav svůj příspěvek a ja odstrním svůj.
Jediné, co by mělo smysl jsou BPS významně více zaměřené na komunální odpady, trávu ze sekaní mest, a využití kejdy. Ty jsou v ČR 2-3.
Edit: nečti kecy lobistů, udělej si na věc vlastní názor:). Mimochodem mne BPS pomohly něco vydělat. Taky mi pomohly pochopit jak se vše zneužívá.
EDITII: Teplo se využívá zejména formálně, aby bylo možné získat dotace, protože bez využití určitého procenta by je neměly. Ze 40 BPS u kterých jsem byl, využívají objektivně teplo k něčemu užitečnému ve 3 případech. To je sakra málo.
|
|
Top |
|
kucik
|
Post subject: Re: Volby Posted: 15:21 25. Jan 2013 |
|
|
Kua proč byste to mazali? Se tu aspoň něco dozvíme od lidí, co s tim maj zkušenosti. Se snad nestydíš za to, co jsi sem napsal, ne?
_________________ Neaktivní a nezasahující do vývoje. Pouze nouzový support pro WB/DM. *********************************************** Les jambes en l'air, comme une femme lubrique, Brûlante et suant les poisons, Ouvrait d'une façon nonchalante et cynique Son ventre plein d'exhalaisons.
|
|
Top |
|
Krysak
|
Post subject: Re: Volby Posted: 15:24 25. Jan 2013 |
|
 |
Bůh |
|
|
|
Top |
|
Theogil I
|
Post subject: Re: Volby Posted: 15:36 25. Jan 2013 |
|
|
Rád odpovím. Informace mám zprostředkované z pracovní cesty do BPS v Bílovci. Budu to vpisovat do tvé odpovědi, ať to máme v kupě.
|
|
Top |
|
KaTo
|
Post subject: Re: Volby Posted: 15:37 25. Jan 2013 |
|
Joined: 15:24 23. Jun 2007 Posts: 6754 Location: Severní okraj Středozemě
|
Věcnáááá, věcnááááá!! Ne každé pole (ne každý druh "hlíny") můžeš nechat ležet ladem, protože jak ti jednou nekontrolovatelně zaroste plevelem, tak znovupoužití jako "orná" půda je poměrně oříšek. Takže pokud chceš udržovat určité procenta orné půdy, musíš na ní něco pěstovat. A to "něco" pak musíš "nějak" využít. Jsou dvě možnosti - zaorat to obilí zase zpátky nebo najít jiné využíti (třetí možnost - rozdávání chudým je nekapitalistické, to by vás děti strejda Babiš hnal  ).
_________________ Síla tě osvobodí! - Sithský kodex, 12.12.2011 (TOR-preorder) Bylo to peklo! - Error 37, Error 3005, Error 3007, 15.5.2012 (Diablo3) Až s vámi skončím, nebudete věřit vlastní mysli! - Mesmer, 28.8.2012 (GW2) Historie umírá s těmi, kteří ji pamatují. - Din Dagor, Mrazen 1147 (EQ) Tento rok bude začátek konce. - neznámý vojín
|
|
Top |
|
Krysak
|
Post subject: Re: Volby Posted: 15:43 25. Jan 2013 |
|
 |
Bůh |
|
|
KaTo wrote: Věcnáááá, věcnááááá!! Ne každé pole (ne každý druh "hlíny") můžeš nechat ležet ladem, protože jak ti jednou nekontrolovatelně zaroste plevelem, tak znovupoužití jako "orná" půda je poměrně oříšek. Takže pokud chceš udržovat určité procenta orné půdy, musíš na ní něco pěstovat. A to "něco" pak musíš "nějak" využít. Jsou dvě možnosti - zaorat to obilí zase zpátky nebo najít jiné využíti (třetí možnost - rozdávání chudým je nekapitalistické, to by vás děti strejda Babiš hnal  ). To je problé, který vznikl kolem vlastizrádných ministrů zemědělství Luxem počínaje, Fenclem pokračuje atd.... Vyjednali nám likvidční podmínky při vstupu do EU. Proto jsem proti knížeti, nebude stejne jako oni hájit naše zájmy, ale to, aby byl oblíbený ve světě.
|
|
Top |
|
kokosak
|
Post subject: Re: Volby Posted: 16:00 25. Jan 2013 |
|
|
Tak a jde se volit. Jen teď nevím...... Losnu, nebo Mažňáka?
_________________ PUF!
|
|
Top |
|
kucik
|
Post subject: Re: Volby Posted: 16:01 25. Jan 2013 |
|
|
Losni si.
|
|
Top |
|
Theogil I
|
Post subject: Re: Volby Posted: 16:13 25. Jan 2013 |
|
|
Krysak wrote: Ale jo proc ne, dám to sem, mou profesí jsou mimo jiné bioplynky. BPS jméno neuvedu, ted jse mam otevřené. Předpokládané spotřeby surovin: druh množství sušina organická sušina obsah bioplynu energie bioplynu. ............... t/rok .................. kWh/rok Kukuřičná siláž 9200 .................. 10 116 725 Hnůj drubeží 300 .................. 266 023 Kejda prasat 1800 .................. 233 798 Voda 200 Celkem 11 500 ................... 10 616 549
Jen 2,7% energie je z hnoje, standard je do 5% z hnoje, nikdy více, oddborné věci sem netahám, to nikoho nezajímá.
Jedná se o informace získané dne 04.07.2011 na exkurzi spojené s mou profesí do Bioplynové stanice u velkovýkrmu prasat v Bílovci, okres Nový Jičín, kraj Moravskoslezský. Přednášející byl předseda družstva a hlavní technolog, se kterým byla následně provedena riziková prohlídka. Jako 80% vsázky byla označena kejda z velkovýkrmu prasat, dále pak biologický odpad (v našem případě prošlé bagety z Hamé a rostlinný odpad ze zemědělsé výroby), na posledním místě byla jmenována kukuřice, které měla funkci spouštěče a upravovače fermentačního procesu. Informace opisuji z rizikové zprávy pracovníka riskamagementu, kterou mám k dispozici.
Energie se v BPS pálí na kogeneračních jendotkách.
Ano, plyn vzniklý ve fermentorech I. a II stupně se pálí v kogeneračních stanicích, z původního příspěvku jsem nabyl dojmu, že hovoříš o pálení zemědělskách plodin, i to máme v portfoliu, jedná se spalovny napadeného obilí a slámy, možná proto jsem si to takto přebral. Glykemický index je potřeba, ale to co ches z kukuřice jsou prachy v podobě energie.
O tom nepochybuji a v žádném případě se o to nepřu, jen v té bioplynce kterou jsem měl možnost posuzovat nebyla kukuřice tím glavním plnivem fermentoru, ano byla nejnákladnější, protože tu jedinou spolu s vodou museli platit, za likvidaci biologického odpadu v podobě baget atd. ještě dostávali zaplaceno.
Obilí se nechá fermentačním anerobním procesem - 4 faze - nebudu pitvat "zetlít" na bioplyn, ten je nakonec spálen. Páli se, ne že ne.
Souhlas, tady jsme v naprosté shodě s tím co jsem psal, nevím proč rozporuješ.
Nafta není spálena ve stroji pouse do dieselových motoru se musí přidávat olej. Přemyslel jsi o tom, že to pole musíš zorat? Pak sklidit a na copak jezdí traktory?
Tento vstup však musíme zahrnout do jákehokoli procesu se vstupem surovin, tepelné elektrárny, jednou začas i to jádro potřebuje vytěžit, upravit a dovést palivo atd., ano u bioplynových elektráren zaměřených čistě na zěmědělské bázi je výsledek v neprospěch ekologie atd. ještě horší a to i z důvodu vyšších výkupních cen energie (opět čerpám z materiálu rizikové prohlídky) než u BPS s provozem na bio odpad.
Dodej mi jedinou bioplynku, která má elektrickou účinnost nad 50% a pokloním se ti. Neplácej jako Zeman, takovej motor není minimálne v ČR provozován.
Dle vyjádření hlavního technologa měli být původní kogenerační jednostky (4 staré motory LIAZ - upravené) v Q4 2012 vyměněny za novou kogenerační jednotku německé výroby s účinností okolo 50% a cituji "při správné alchimii" i přes 50%. Tento údaj mohu ověřit buď telefonicky nebo zadat dodatečnou rizikovou prohlídku k doplnění údajů. Prodávám jak jsem nakoupil.
Dodávání bioplynu do sítě bez spalování je jednou z cest, zatím je v plenkách, poprvé souhlasím.
Další z plánovaných projektů této BPS je zakoupení a montáž technologií (pro zjednodušení nám to popsali jako soustavvu porézních pevných filtrů) k vyčištění produkovaného plynu a jeho úpravu do formy, která by mohla být dodávána do plynové sítě. Finančně náročné - o projektu se dále jená.
Anaerobní fermentace zbavuje digestát organického uhlíku ve forme metanu. Ten pak chybí v hnojovu, kukuřice žere děsně organického uhlíku z půdy, ten je ale nezbytnou podmínkou její úrodnosti.
Pro mě nová informace, proto jsem psal, že tomu nerozumím, nicméně odpodové hospodářství zmiňované BPS využívá fvsázku, která proběhla fermentací právě jako hnojivo, buď ve formě tekuté nebo z něj dělají hnojivou granulované - další ekonomický prvek. Tepelná energie se používá na ohřev užitkové vody, pro vytápění porodny prasat a inkubátoru a dále je distribuováno do přilehlé vsi Bílovec.
Při provozování BPS se nedá mluvit o osevním plánu ale jen o tom, kam dám po desáté za sebou kukuřici.
Tento aspekt nebyl v tomto případě rozebírán, pouze jsem obecně poznamenal, že erozní stavy zemědělské půdy jsou dlouhodobě spíše záležitostí naprosto nevhodného hospodaření na lánech a hned na to jsem poznamenal, že osevní plán na tom má samozdřejmě také svůj podíl.
Smaž nebo oprav svůj příspěvek a ja odstrním svůj.
Jediné, co by mělo smysl jsou BPS významně více zaměřené na komunální odpady, trávu ze sekaní mest, a využití kejdy. Ty jsou v ČR 2-3.
Edit: nečti kecy lobistů, udělej si na věc vlastní názor:). Mimochodem mne BPS pomohly něco vydělat. Taky mi pomohly pochopit jak se vše zneužívá.
EDITII: Teplo se využívá zejména formálně, aby bylo možné získat dotace, protože bez využití určitého procenta by je neměly. Ze 40 BPS u kterých jsem byl, využívají objektivně teplo k něčemu užitečnému ve 3 případech. To je sakra málo.
Takže v kostce, jsem rád, že jsem se dozvěděl něco navíc, velmi rád bych s tebou tuto problematiku probral osobně, protože by mi velmi pomohla v mé práci, jakékoli další postřehy velmi přivítám, nepřesnosti v popisu jsou s největší pravděpodobností zapříčiněny tendenčním chováním majitelů, jejich provoz jsme měli za úkol posoudit a následně pojistit, nešlo tedy o záměr tady kohokoli mistifikovat.
Last edited by Theogil I on 16:17 25. Jan 2013, edited 1 time in total.
|
|
Top |
|
KaTo
|
Post subject: Re: Volby Posted: 16:15 25. Jan 2013 |
|
Joined: 15:24 23. Jun 2007 Posts: 6754 Location: Severní okraj Středozemě
|
Krysak wrote: ...proti knížeti, nebude stejne jako oni hájit naše zájmy, ale to, aby byl oblíbený ve světě. Ámen. Na druhou stranu si nemyslím, že Zeman bude naše zájmy hájit nějak horlivě... Ale tak nějak si myslím, že bude chtít víc škodit naší vládnoucí Kalousko-Nečasovské "klice" ( která podporuje Karla => to je věc, která v mých očích Karlovi láme vaz), což znamená, že defacto bude jako "collateral damage" zájmy ČR vlastně hájit. Prostě tyhle kamarády z mokrý čtvrti mám rád ještě míň, jak oranžády s třešněma. Zatím to vidím to tak, že do obálky nazvracím a pak tam hodím Zemana  ( kterýho považuji za eviláka velikosti Harkonena (Nalk ví, pro ostatní viz - heslo Duna)). Kníže, byť se zdá lepší (zdá = neznám ho jinak, než přes filtry medií používající hoooodně podivnou optiku), ale bohužel mi "instinkty" říkají, že volba "menšího zla" není pokaždý ta správná volba. A sumasumárum na závěr - je jedno, který to nakonec vyhraje, tak jako tak občané ČR prohrají.
_________________ Síla tě osvobodí! - Sithský kodex, 12.12.2011 (TOR-preorder) Bylo to peklo! - Error 37, Error 3005, Error 3007, 15.5.2012 (Diablo3) Až s vámi skončím, nebudete věřit vlastní mysli! - Mesmer, 28.8.2012 (GW2) Historie umírá s těmi, kteří ji pamatují. - Din Dagor, Mrazen 1147 (EQ) Tento rok bude začátek konce. - neznámý vojín
|
|
Top |
|